Kedy je najvyšší ČAS na VYPRATIE bielizne? Odborníci prezradili, ako ČASTO nosiť ROVNAKÉ oblečenie

Zdroj: gettyimages.com
2023-02-15 12:00:00

Každý sme zvyknutý na niečo iné. Aj čo sa týka toho, ako často nosíme oblečenie, kým ho hodíme do práčky. Závisí to hlavne od zvykov alebo výchove človeka než na odborných radách. Napriek tomu je však dobré vedieť, čo nám "hovorí" hygiena. 

Užívateľa sociálnej siete TikTok Alison Delperdangová rozvírila vlnu diskusií po zvrejnení videa, v ktorom hovorí, že nosí pyžamo aj niekoľko nocí po sebe. Pridali sa k nej i niektorí odborníci, ktorí prezradili, či to je hygienické, resp. čo robiť, aby sme nepoškodili svoje zdravie. 

Mladú ženu zaujímalo, či je v poriadku mať na sebe oblečené pyžamo aj niekoľkokrát po sebe alebo či by sa malo po každej noci hodiť do koša so špinavou bielizňou. V skutočnosti to závisí od mnohých faktorov. Ako povedali odborníci, v prvom rade hrá úlohu miera potenia a životný štýl človeka. No sú za tým aj iné aspekty. 

Netreba to podceňovať

Doktor Anthony Rossi, člen Americkej dermatologickej akadémie a asistent dermatológa v Memorial Sloan Kettering Cancer Center v New Yorku, vysvetľuje, že názory na hygienu oblečenia sú rôzne, pričom je za tým spoločnosť i kultúra, uvádza sa na cnn.com.

„Ľudia majú tendenciu preháňať to s umývaním a hygienou, pretože najmä v Amerike máme ten  luxus, že si môžeme dovoliť stále prať a umývať,“ tvrdí odborník.

Vyjadrila sa k tomu i Manal Mohammedová, docentka lekárskej mikrobiológie na Westminsterskej univerzite v Londýne, podľa ktorej, ak sa rozhodnete pre opakované nosenie rovnakého oblečenia, je za tým pohodlnosť a snaha vyhnúť sa stresu a rozhodovaniu. Ak si každý deň oblečiete to isté, tým pádom odpadá povinnosť rozmýšľať a stresovať sa nad tým, aké nové oblečenie si dať na seba. 

Treba však vedieť vystihnúť chvíľu, kedy je už najvyšší čas na vypratie bielizne. Nemalo by sa to podceňovať, keďže zriedakvé pranie môže mať za následok vznik kožných problémov alebo infekcií a naopak, ak hádžete oblečenie príliš často do práčky, hrozí jeho poškodenie a spotreba zdrojov. 

Ako zistiť, kedy patrí do špinavej bielizne?

Neexistuje žiadne pravidlo, koľkokrát si môžete oblečenie znova dať na seba, ale podľa odborníkov je niekoľko druhov, ktoré by ste mali prať po každom jednom použití. Týka sa spodnej bielizne, ponožiek, pančúch, legín a športového oblečenia. To platí aj pre akékoľvek iné oblečenie so škvrnami, zápachom alebo viditeľnou nečistotou.

Spomínané druhy oblečenia sa nosia na častiach nášho tela, kde sa nachádza množstvo prirodzených baktérií, vrátane mikrobiómu, kvasiniek a baktérií. Ako upozorňuje Rossi, keďže sa pri každodenných činnostiach potíme, to vytvára vlhkosť a prostredie, vhodné pre rast baktérií. Premnoženie baktérií môže viesť k infekciám, plesniam a iným kožným problémom.

Okrem baktérií z potu sa môže oblečenie nosené v telocvičniach alebo športových zariadeniach dostať do kontaktu s baktériami, ako je Staphylococcus aureus, čo má za následok infekcie bežné v komunitných a nemocničných zariadeniach. Tieto infekcie sa môžu stať závažnými, ak sa dostanú do vnútorných tkanív alebo krvného obehu.

Hoci nektorí ľudia zvyknú svoje cvičebné oblečenie sušiť na vzduchu alebo v sušičke, aby si ich mohli na druhý deň opäť obliecť, situáciu to ešte viac zhoršuje.

„Teplo spôsobí ešte väčší rast baktérií. Navyše, je potrebný horúcejšie prostredie na ich sterilizáciu,“ povedal odborník. "Umytie mydlom a vodou je najlepším riešením - najmä horúcou vodou, pretože to pomôže uvoľniť nečistoty a maz a zbaví vás to baktérií."

Pokiaľ ide o to, prečo by ste si nemali znova obliecť ponožky bez toho, aby ste ich umyli, sú „plesňové infekcie na chodidlách a prstoch,“ varuje dermatológ Dr. Jeremy Fenton, medicínsky riaditeľ Schweiger Dermatology Group v New Yorku.

Vnútro našich topánok je ideálnym prostredím na rozmnožovanie húb. Je tam teplo, vlhko a tma," pokračuje odborník

Z tohto dôvodu by ste mali topánky alebo aspoň vložky z nich prať v práčke aspoň raz za mesiac. 

Čo môžete nosiť opakovane? 

Pri pyžamách, vrchných odevoch, džínsoch a iných kúskoch oblečeniach je to podobné ako v prípade spodnej bielizne alebo športového oblečenia.

"Čo sa týka nohavíc a košiel, ide o mieru pohodlia a toho, ako veľmi sa počas dňa potíte," objasnil Rossi. „Veľa ľudí nosí tielka. Spodná košeľa by sa mala prať, zatiaľ čo vrchný odev netreba.“

Ak sa zvyčajne sprchujete pred spaním, nosíte spodnú bielizeň a v pyžame sa potíte málo alebo vôbec, môžete ich nosiť týždeň bez umývania, uviedli odborníci. Ale ak tieto veci neurobíte, budete ich musieť zakaždým umyť.

Vrchné oblečenie – ako sú kabáty alebo bundy – sa zvyčajne nemusia prať viac ako raz za mesiac, pretože sa nedotýka pokožky. Ak však napr. rovnakú bundu nosíte každý deň, je dobré hodiť ju do práčky každé dva týždne. 

Ako často prať džínsy je zaujímavou témou, keďže veľa ľudí chce zachovať celistvosť látky, ktorá je zvyčajne tuhšia a odolnejšia ako ostatné. Ak nie sú spotené, špinavé alebo zafarbené, netreba ich často prať. Mohammedová odporúča prať džínsy raz za mesiac, ale uznala, že to závisí od vášho životného štýlu a prostredia, v ktorom sú nosené.

„Ak by mi niekto povedal, že svoje džínsy nosí celé mesiace bez opratia a nemal žiadne problémy s pokožkou ani problémy so zápachom, nevidel by som v tom vôbec žiadny problém,“ povedal Fenton.

Pri každom type oblečenia je dôležité položiť si zopár otázok: zapácha? Mám nejaké kožné ochorenia, ako je ekzém, vyrážka alebo kožná lézia? Je oblečenie viditeľne špinavé? Je prepotené? Nosil som pod ním spodnú bielizeň?

Fotogaléria


Tagy:
pranie zdravie oblečenie umývanie

2023-02-15 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia