Túžite po PLOCHOM brušku a TVAROVANÝCH nohách? Toto je NAJLEPŠÍ čas na cvičenie!

Zdroj: gettyimages.com
2023-02-20 06:00:00

Mali by ste začať deň s aktivitou alebo je lepšie skôr pred spaním? Ak chcete schudnúť a zbaviť sa pneumatiky okolo bruška, je tu jednoznačná odpoveď. Aspoň podľa vedcov.

Ukazuje sa, že večerné cvičenie vám nemusí pomôcť dosiahnuť ciele v oblasti chudnutia tak rýchlo, ako by ste si predstavovali. Vedci z Karolinska Institutet vo Švédsku a University of Copenhagen v Dánsku totiž zistili, že je možné zvýšiť metabolizmus tukov tým, že budete cvičiť skôr počas dňa, ako sa uvádza na thesun.co.uk.

Efektívnejšie než večer

Výskum, ktorý zverejnili v časopise PNAS odhalil, že myši, ktoré sa hýbali v skorých ranných hodinách, naštartovali svoj metabolizmus viac ako tie, ktoré boli aktívne v čase ich oddychu. A to bez ohľadu na to, čo jedli.

„Naše výsledky naznačujú, že cvičenie v ranných hodinách by mohlo byť efektívnejšie ako neskoro večer, pokiaľ ide o zrýchlenie metabolizmu a spaľovanie tukov,“ tvrdí profesorka Juleen R. Zierathová z Katedry molekulárnej medicíny a chirurgie a Katedry fyziológie a farmakológie Karolinska Institutet.

Podľa nej správne načasovanie je dôležité pre energetickú rovnováhu tela a získanie zdravotných výhod z cvičenia.

Je dôležité poznamenať, že štúdia bola vykonaná na myšiach a odborníci uviedli, že zatiaľ čo myši a ľudia zdieľajú mnohé črty, existujú aj dôležité rozdiely.

„To zahŕňa aj skutočnosť, že myši sú nočné tvory,“ uvádzajú v správe vedci.

Podľa profesorky Zierathovej, aby sa potvrdila teória vedcov, sú potrebné ďalšie štúdie. Niektorí odborníci totiž doteraz tvrdili, že naopak večerné cvičenie môže byť produktívnejšie.

„Je známe, že takmer každý aspekt našej fyziológie a metabolizmu je diktovaný cirkadiánnymi hodinami," uviedol hlavný autor jednej zo štúdií Gad Asher z oddelenia biomolekulárnych vied na Weizmann Institute of Science.

To podľa neho platí nielen u ľudí, ale v každom organizme, ktorý je citlivý na svetlo.

Ráno vyhráva

Lekári v New Yorku predtým zistili, že optimálne časy cvičenia sa môžu líšiť a môžu byť iné u každého pohlavia. Výskumníci pod vedením profesora Paula J Arciera na Skidmore College pozorovali 30 žien a 26 mužov. Dodržiavali 12-týždňový tréningový a stravovací plán, v ktorom používali rôzne formy cvičenia počas štyroch dní v týždni. Boli rozdelení do dvoch skupín, prvá trénovala v čase medzi 6:30 a 8:30, druhá medzi 18:00 a 20:00. Tí, ktorí šli ráno do posilňovne, tak urobili bez toho, aby sa najskôr najedli. Konzumovali štyri jedlá denne, vrátane jedného po tom ako docvičili. Tí, ktorí cvičili večer jedli štyri jedlá denne, z toho jedno tiež bolo po cvičení. Profesor Arciero a jeho tím dokázali určiť najlepšie časy na cvičenie na základe ich fitness cieľov.

Štúdia zistila, že ženy, ktoré chcú schudnúť okolo brucha a bokov, by mali cvičiť ráno. Podľa zistení publikovaných v Frontiers in Physiology tak dosiahnu aj okrúhlejší zadoček a tvarované nohy.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie cvičenie prevencia

2023-02-20 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia