Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIAC než len starnutie: Dôvody, prečo je NEBEZPEČNÉ ignorovať šedivé vlasy

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pre niektorých sú sivé vlasy priam nočnou morou. Ako je možné, že vy už šediviete, hoci na to ešte nemáte vek, zatiaľ čo iní nemajú vo vlasoch ani jeden biely vlas?

Genetika a stres patria medzi najznámejšie príčiny šedivenia vlasov v mladom veku. Vo väčšine prípadov sa nie je čoho obávať, ide čisto o estetickú stránku. Tej sa mnohí desia, no na druhej strane striebro vo vlasoch je momentálne "in", preto sa niektorí tešia zo svojho nového vzhľadu.

Lekári však varujú, že v niektorých prípadoch môže byť náhly vznik šedivej alebo bielej farby na korune krásy znakom zdravotných problémov, píše sa na dailymail.co.uk. Niektoré z nich môžu byť spôsobené nedostatkom vitamínov, ktorý sa dá jednoducho napraviť. Stačí viac času tráviť na priamom slnku. Ale v zriedkavých prípadoch môžu byť sivé vlasy - najmä pred stredným vekom - príznakom srdcových chorôb, autoimunitných porúch alebo dokonca mozgových nádorov.

Nedostatok vitamínu D

V niektorých prípadoch je kľúčom k udržaniu farby len viac slnečného svitu. Vitamín D, živina, ktorú pokožka absorbuje slnečným žiarením, hrá kľúčovú úlohu vo vývoji melanocytov. V štúdii z roku 2013 indický výskumný tím zistil, že tínedžeri trpiaci nedostatkom vitamínu D mali častejšie šediny. Aj keď to môže znieť celkom optimisticky, keďže to znamená, že by slnko mohlo vrátiť vlasom pôvodný pigment, môže byť za tým aj potenciálne nebezpečný nedostatok vitamínu. 

VIAC než len starnutie:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vitamín D je kľúčový pre telesné spracovanie vápnika, ktorý je potrebný pre zdravie kostí človeka. Stavy, ako je osteoporóza, ku ktorej dochádza, keď sa hustota, sila alebo štruktúra kostí oslabuje, môžu byť výsledkom nedostatku vitamínu D. Nedostatok slnka môže tiež viesť k únave, depresiám, bolestiam svalov, slabosti a ďalším príznakom.

V niektorých prípadoch sa dokonca vlasové folikuly môžu lámať a vypadávať, ak človek nemá dostatok vitamínu D.

Nádory mozgu

Komplex tuberóznej sklerózy je ďalšou dedičnou poruchou, ktorá spôsobuje tvorbu nezhubných nádorov na mozgu, chrbtici, očiach, pľúcach, srdci a obličkách. Dedičná choroba postihuje približne jedno zo 6 000 detí narodených v Amerike. V jednom z piatich z týchto prípadov bude dieťa s týmto ochorením trpieť poliózou – bielou škvrnou vo vlasoch, ktorá nezodpovedá zvyšku hlavy.

Tento stav je spôsobený nedostatkom melanínu vo vlasoch alebo pigmentov produkovaných melanocytmi, zodpovednými za sfarbenie v mnohých živých organizmoch. Biela škvrna je miernym príznakom, ale v budúcnosti by mohla signalizovať hlbší problém.

Nádory tuberóznej sklerózy rastú okolo tela a môžu narúšať schopnosť normálneho fungovania tela. Rast nádorov okolo mozgu môže viesť k záchvatom, pretože môže poškodiť mozgovú aktivitu.

VIAC než len starnutie:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Predchádzajúci výskum tiež spájal nádory so zvýšeným rizikom vzniku autizmu alebo poruchy pozornosti/hyperaktivity (ADHD).

Ak sa nádory vytvoria na oku, môžu spôsobiť problémy so zrakom a nádory srdca a pľúc môžu zase za dýchavičnosť a nepravidelný srdcový tep.

Zatiaľ čo tieto prípady sa zvyčajne zistia v detstve, niektoré nie sú zdedené a vyvinú sa neskôr v živote. Je za tým náhodná genetická chyba, ktorá sa vyskytuje u niektorých ľudí.

Von Recklinghausenova choroba

Neurofibromatóza typu 1, známa lekármi ako NF-1 alebo Von Recklinghausenova choroba, je ochorenie, ktoré spôsobuje, že nádory rastú pozdĺž nervov človeka. Ide o dedičný stav, ktorý postihuje jedného z 3000 ľudí.

Jedným z výrazných príznakov choroby je zmena farby vlasov, čo môže byť obzvlášť nepríjemné u malých detí. Keďže ľudia sa s touto chorobou zvyčajne rodia, jej príznaky sa môžu začať objavovať už v mladom veku. Napríklad kórejskí vedci zverejnili v roku 2014 správu o päťročnom chlapcovi trpiacom NF-1, ktorému sa začali objavovať biele vlasy tesne nad čelom. Údajne k tomu došlo preto, lebo tzv. piebaldizmus je symptómom NF-1. Piebaldizmus označuje stav s absenciou buniek nazývaných melanocyty vo vlasoch a koži. Tieto bunky sú zodpovedné za ich farbu. Vysvetľuje tiež niektoré ďalšie príznaky NF-1, ako je zmena farby kože.

VIAC než len starnutie:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Medzi ďalšie príznaky patria svetlohnedé škvrny okolo kože, pehy pod pažami alebo v slabinách a malé hrčky tvoriace sa pod kožou. Ochorenie sa považuje za mierne, hoci jeho príznaky môžu byť pre postihnutých často šokujúce. Nádory s tým spojené sú benígne a zriedka sa rozvinú do rakoviny.

Vitiligo

Dobre známy, pomerne bežný stav, vitiligo nespôsobuje len zmenu farby pokožky, ale môže vyvolať tiež výskyt bielych škvŕn vo vlasoch. Vitiligo je autoimunitné ochorenie, pri ktorom imunitný systém omylom napadne vlastné prirodzené bunky tela. V prípade tohto ochorenia imunitný systém verí, že melanocyty v tele sú cudzie. Bez melanocytov sa v tele vytvoria biele škvrny okolo kože. Niekedy sa telo začne zameriavať aj na melanocyty vo vlasoch, čo spôsobí, že sa zmena farby rozšíri na vlasy.

Ochorenie postihuje približne jedno percento ľudí v rôznych stupňoch závažnosti, hoci len malá časť z nich má skúsenosti s vitiligom vlasov. Ako upozorňujú odborníci, čo sa týka liekov, stále nie je isté, čo by mohlo pomôcť. V niektorých prípadoch sa strata pigmentu bude šíriť na tele po celý život, zatiaľ čo iní môžu trpieť iba jednou malou škvrnou, ktorá sa nikdy nezväčší.

Stav je mierny a s ochorením nie sú spojené žiadne ďalšie významné vedľajšie účinky.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaChorobyŠedivé vlasy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9