Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rastlina s DERMATOLOGICKÝM potenciálom: Tento krík OPRAVÍ zranenú kožu a nakopne TELO

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Obdobie chrípkových a vírusových ochorení ešte neskončilo, imunita a jej posilňovanie sa stále dostáva na pretras. Dajte klasické ovocie a zeleninu na chvíľu bokom a vymeňte ich za netradičné oranžové bobuľky.

Je známy svojimi hojivými a liečivými účinkami. Skrýva sa v ňom množstvo vitamínu C, antioxidantov, chráni srdce aj oči, blahodarne pôsobí na pokožku a imunitu. Zoznámte sa s rakytníkom!

Na imunitu ako stvorený

Rakytník je tŕnitý ker, ktorý zvyčajne rastie v Ázii a Európe. Presnejšie povedané, nájdete ho v pobrežných oblastiach alebo blízko riek a potokov. Hoci existuje sedem odrôd tohto druhu, najbežnejší je Hipphophae rhamnoides, teda Rakytník rašetliakovitý. Ako sa píše na steptohealth.com, listy, kvety, plody a oleje zo semien rakytníka sa používajú na výrobu liečivých doplnkov. Vďaka antioxidantom, ktoré obsahuje, má veľké využitie aj v kozmetike. Odborníci odporúčajú jeho konzumáciu najmä v chladných mesiacoch, kedy dostáva imunita najviac zabrať!

V tradičnej medicíne bol rakytník cenený pre svoj protizápalový, antioxidačný, hojivý a antimikrobiálny potenciál.

Je skvelým zdrojom:

  • flavonoidov
  • tokoferolov
  • fytosterolov
  • karotenoidov

Rastlina s DERMATOLOGICKÝM potenciálom:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nájdeme v ňom aj polyfenolové zlúčeniny ako kyselina galová, kávová, p-kumarová a ferulová. Aké sú jeho výhody?

1. Zdravie pokožky

Hlavné výhody rakytníka súvisia so zdravím pokožky. Predovšetkým sa spája s prevenciou predčasného starnutia, omladzovaním a zmiernením niektorých dermatologických porúch. Je to vďaka obsahu flavonoidov, vitamínov a nenasýtených mastných kyselín, ktoré z veľkej časti zodpovedajú za dermatologický potenciál tohto kríka. Pôsobí antibakteriálne, proti mazu, plesniam, psoriáze a pri hojení rán. Extrakt z rakytníka pomáha redukovať lézie spôsobené psoriázou. Esenciálny olej z tejto rastliny znižuje závažnosť dermatitídy.

Rastlina a jej deriváty sa pozitívne spájajú s ochranou pred slnkom. Olej zo semien rakytníka má fotoprotektívne vlastnosti, ktoré zabraňujú zmenám spôsobeným UV žiarením.

2. Hojenie rán

Rakytník podporuje hojenie rán. V štúdiách na zvieratách olej zo semien tohto kríka stimuloval proces epitelizácie v koži oviec zranených popáleninami. Štúdia na potkanoch publikovaná v Food and Chemical Toxicology medzitým priniesla podobné zistenia. Vedci zistili, že rakytníkový olej stimuluje opravu spojivového tkaniva v ranách.

3. Kontrola vysokej hladiny glukózy

Doplnky výživy s rakytníkom nie sú prvou voľbou pri cukrovke. Vzhľadom na zložitosť tohto ochorenia je potrebné dodržiavať odporúčania lekára. Je však dobré vedieť, že tento ker má potenciál ako doplnok na zníženie vysokej  hladiny glukózy. Štúdia zverejnená v časopise Foods odhalila, že užívanie ovocného pyré z rakytníka po dobu 5 týždňov pomohlo stabilizovať hladinu glukózy v krvi u pacientov s diabetom. Ďalší výskum v European Journal of Nutrition uviedol, že suplementácia touto rastlinou oddialila inzulínovú rezistenciu a zlepšila glykemický profil po jedle.

Rastlina s DERMATOLOGICKÝM potenciálom:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ďalšie možné benefity rakytníka

  • Má protinádorový potenciál - najmä bobule sú spojené s antiproliferatívnymi a imunomodulačnými vlastnosťam. Ich obsah vo fenolových zlúčeninách, vitamínoch, mastných kyselinách a fytosteroloch má pozitívne protirakovinové účinky. Sú však potrebné štúdie na ľuďoch.
  • Chráni srdce - antioxidanty koncentrované v derivátoch rakytníka sú pozitívne spojené s kardiovaskulárnym zdravím. Pomáha znížiť cholesterol a vysoký krvný tlak.
  • Zápal pod kontrolou - vďaka vysokému obsahu antioxidantov, mastných kyselín a ďalších fytozložiek má protizápalový potenciál a znižuje riziko chronických ochorení.

Vedľajšie účinky

Jeho plody sa v prirodzenom stave vo všeobecnosti považujú za bezpečné na konzumáciu, pokiaľ je príjem mierny. Výťažky, olej a iné doplnky pochádzajúce z rastliny by sa však mali užívať opatrne. Nežiaduce reakcie zvyčajne zahŕňajú gastrointestinálne ťažkosti, ako je bolesť, nevoľnosť a zápal.

Pozor by si mali dať ľudia trpiaci na:

  • cukrovku
  • hypotenziu
  • s hemoragickou poruchou
  • užívajúci antidepresíva
  • malé deti
  • tehotné a dojčiace ženy
Viac o téme: RastlinaZdravieRakytník
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9