CUKROVKA hrozí nielen z konzumácie POTRAVÍN: Bežné VÝROBKY, ktoré ju môžu spustiť

Zdroj: gettyimages.com
2023-02-10 06:00:00

Keď sa povie cukrovka, väčšina ľudí si ju spojí s tým, čo má na tanieri. Treba si dávať pozor na sladké jedlá. Bohužiaľ, spúšťačom sú tiež látky, ktoré sa nachádzajú v obaloch od kozmetických výrobkov.

Chemikálie narúšajúce endokrinný systém (EDC) v plastoch môžu prispieť k riziku cukrovky u žien, ako upozorňuje nová štúdia publikovaná v časopise Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Chemikálie v kozmetike

Ide konkrétne o ftaláty, teda chemické látky, používané v obaloch od výrobkov osobnej starostlivosti, detských hračiek a potravín či nápojov, ako sa píše na siencedaily.com. Taktiež ich nájdeme vo forme lubrikantov v mnohých kozmetických výrobkoch. Úrad pre potraviny a liečivá varuje na prítomnosť týchto látok v sprejoch na vlasy, vode po holení a pod. Chemikálie môžu preniknúť cez kožu a spôsobiť poškodenie pečene, obličiek, pľúc a iných orgánov. Expozícia ftalátom je taktiež spojená so zníženou plodnosťou, cukrovkou a inými endokrinnými poruchami.

Riziko u bielych žien

"Náš výskum zistil, že ftaláty môžu prispievať k vyššiemu výskytu cukrovky u žien, najmä u bielych žien, pričom riziko sa môže rozvinúť v priebehu šiestich rokov," povedal Sung Kyun Park, Sc.D., M.P.H., z University of Michigan School of Public Health v  Ann Arbor. "Ľudia sú denne vystavení týmto chemikáliam, čím sa zvyšuje riziko niekoľkých metabolických ochorení. Je dôležité, aby sme sa tým zaoberali už teraz, pretože sú škodlivé pre ľudské zdravie."

Vedci skúmali 1 308 žien zo štúdie o zdraví žien SWAN Multipollutant Study počas šiestich rokov, aby zistili, či ftaláty prispievajú k výskytu cukrovky v tejto populácii. U približne 5 % žien sa vyvinula cukrovka počas šiestich rokov. Tieto ženy mali koncentrácie ftalátov v moči podobné ako ženy stredného veku v USA začiatkom roku 2000, keď sa odoberali vzorky moču. Vedci hodnotili prítomnosť 11 druhov ftalátov, vrátane nízkomolekulárnych typov bežne používaných v produktoch osobnej starostlivosti, ako sú vône, laky na nechty a niektoré produkty dámskej hygieny.

Biele ženy vystavené vysokým hladinám niektorých chemických látok mali o 30 – 63 % vyššiu pravdepodobnosť vzniku cukrovky. Škodlivé chemikálie však neboli spojené s cukrovkou u černošiek alebo ázijských žien.

"Výskum je krokom správnym smerom k lepšiemu pochopeniu účinku ftalátov na metabolické ochorenia, ale je potrebný ďalší výskum," zdôraznil Park.

Čo sa deje v tele? 

Podľa odborníkov toxické chemikálie môžu spôsobiť cukrovku, pretože narušia hormóny inzulín a glukagón, ktoré regulujú hladinu cukru v krvi a spúšťajú inzulínovú rezistenciu v bunkách. Inzulín tak má na svedomí, že bunky vychytávajú cukor z krvi, čím znižuje hladinu cukru v krvi, zatiaľ čo glukagón má opačný účinok – spôsobuje, že pečeň začne uvoľňovať cukor, keď je hladina cukru v krvi príliš nízka. Ak sa telo stane odolným voči niektorému z týchto hormónov, nemôže regulovať hladinu cukru v krvi – spúšťa cukrovku 2. typu.

Pacienti s cukrovkou musia neustále monitorovať svoju hladinu cukru v krvi a podávať si injekcie inzulínu, aby ju udržali pod kontrolou. V najvážnejších prípadoch môže tento stav viesť k poškodeniu nervov a problémami s obličkami. Pacientom s cukrovkou hrozí dokonca aj amputácia. Zúžené tepny môžu viesť k zníženiu prietoku krvi do končatín – ako sú chodidlá.

Fotogaléria


Tagy:
plast zdravie chemikálie ftaláty

2023-02-10 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia