Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Každý ŠTVRTÝ Slovák trpí touto CHOROBOU: Riešenie môže byť v KÁVE, prečo sa ňou zásobiť!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

S vysokým krvným tlakom bojuje množstvo Slovákov. Aj preto sa v minulosti striktne zakazovalo pitie kávy. Dnes to však odborníci prehodnotili a ich verdikt sa zmenil.

Ak ste milovníkom kávy, máme pre vás dobré správy. Talianski vedci uvádzajú, že ľudia, ktorí pijú dve alebo tri šálky kávy denne, majú nižší krvný tlak ako tí, ktorí si dajú menej šálok. Zistenia boli zverejnené v časopise Nutrients.

Nie je za tým len kofeín

Káva je neoddeliteľnou súčasťou kultúry v Taliansku a zároveň populárnym nápojom v mnohých iných krajinách. Odhady ukazujú, že v rokoch 2020 a 2021 svet skonzumoval takmer 10 miliónov ton kávy, ako sa píše na studyfinds.org. Je pravda, že dlhé roky sa výskumníci nevedeli úplne zhodnúť na tom, aké zdravotné následky má tento nápoj, no nedávne dôkazy naznačujú, že pitie kávy môže znížiť riziko niekoľkých ochorení, ako sú kardiovaskulárne ochorenia, cukrovka a dokonca aj neurodegeneratívne ochorenia a ochorenia pečene. Čo je však presne za tým ešte nie je úplne jasné. 

„Kofeín je len jednou z niekoľkých zložiek kávy, ktorý má na tom podiel. Pozitívne účinky na ľudské zdravie boli zaznamenané aj u tých, ktorí konzumovali kávu bez kofeínu,“ vysvetľuje v mediálnej správe prvý autor štúdie Arrigo Cicero, profesor na Katedre lekárskych a chirurgických vied Univerzity v Bologni. "Vieme, že kofeín môže zvýšiť krvný tlak, ale zdá sa, že aj iné bioaktívne zložky v nápoje tento účinok vyvažujú pozitívnym konečným výsledkom, čo sa týka tlaku."

Každý ŠTVRTÝ Slovák trpí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Účinky na tlak

Tím vedcov analyzoval vzorku 720 mužov a 783 žien zo štúdie Brisighella Heart Study. Porovnávali hladiny krvného tlaku, návyky pri konzumácii kávy a ďalšie klinické údaje u každej osoby.

„Výsledky sú veľmi jasné. Periférny krvný tlak bol výrazne nižší u jedincov, ktorí konzumovali jednu až tri šálky kávy denne ako u nekonzumov čierneho moku,“ vysvetľuje Cicero.

Periférny krvný tlak popisuje krvný tlak meraný z nadlaktia.

Po prvýkrát sa nám podarilo potvrdiť tieto účinky aj s ohľadom na centrálny aortálny tlak, ten blízko srdca, kde pozorujeme takmer identický jav s úplne podobnými hodnotami u bežných pijanov kávy v porovnaní s tými, ktorí nepijú nápoj.”

Účinná prevencia? 

Vysoký krvný tlak má silné väzby na srdcovo-cievne ochorenia v dôsledku vysokej sily krvi, ktorá neustále tlačí na steny krvných ciev. To spôsobuje, že srdce ťažšie pumpuje krv. Zistenia z tejto štúdie sú cenné, pretože ponúkajú ďalší potenciálny spôsob ako znížiť krvný tlak a predísť kardiovaskulárnym ochoreniam.

„Ide o prvú štúdiu, ktorá pozorovala túto súvislosť u talianskej populácie. Údaje potvrdzujú pozitívny vplyv konzumácie kávy na kardiovaskulárne riziko,“ hovorí profesor Claudio Borghi, ktorý viedol štúdiu.

Viac o téme: KávaZdraviePrevenciaKrvný tlakKofeín
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9