Studená voda NAŠTARTUJE nielen IMUNITU: Pozrite sa, čo v skutočnosti robí s MOZGOM!

Zdroj: gettyimages.com
2023-02-08 19:00:00

Hoci studená voda padne vhod hlavne počas horúcich dní, benefity z nej získate počas akéhokoľvek ročného obdobia! Profituje z nej telo ako také, ale taktiež mozog.

U niektorých ľudí už len predstava, že sa majú ponoriť do studenej vody vzbudzuje odpor, u iných navodzuje eufóriu. Ľadový kúpeľ má bezpochyby blahodarné účinky na telo aj myseľ.

Studená voda a mozog

V čase pandémie, keď sa nedalo cestovať a v krajinách platili prísne opatrenia, mnoho ľudí začalo tráviť čas otužovaním. Kúpanie v studenom jazere, či rieke im malo nakopnúť imunitu a ochrániť tak pred smrteľným vírusom. Vedcov preto zaujímalo, aký ma studená voda skutočný vplyv na celkové zdravie.

Výskumníci z Bournemouth University sa dokonca zaoberali tým, ako na ňu reaguje mozog, uvádza dailymail.com.uk. Skúmali preto snímky mozgu dobrovoľníkov, ktorých požiadali, aby sa na päť minút ponorili do kúpeľa s teplotou 20 °C. Scany ukázali zmeny v malých častiach mozgu, ktoré sa vzájomne poprepájali. Táto mozgová aktivita podľa nich odhalila, prečo sa ľudia po studenom kúpeli cítia optimistickejšie a sústredenejšie.

Viac dobrej nálady a sústredenia

Výskumníci z Bournemouth University uviedli, že výhody pobytu v chladnej vode na duševné zdravie sú všeobecne známe už z predchádzajúcich štúdií, tentokrát však chceli preskúmať, ako šok z prechodu do studenej vody skutočne ovplyvňuje mozog a zlepšuje duševné zdravie. Štúdie sa zúčastnilo 33 zdravých dobrovoľníkov vo veku 20 až 45 rokov, ktorí sa na päť minút ponorili do bazéna s teplotou 20 °C.

Milovníci plávania tvrdia, že táto teplota je porovnateľná s teplotou jazier a riek počas leta. Každého pozorovaného sa potom pýtali na jeho emocionálny stav a tiež podstúpili fMRI sken, ktorý zisťuje mozgovú činnosť, ako aj jeho štruktúru pred kúpeľom a bezprostredne po ňom, takže vedci mohli vidieť akékoľvek zmeny v ich nálade a aktivite. Výsledky publikované v časopise Biology ukazujú zvýšenú konektivitu medzi mediálnym prefrontálnym kortexom a parietálnym kortexom. Tieto časti mozgu sa podieľajú na udržiavaní pozornosti, pomáhajú pri rozhodovaní a ovládaní emócií.

Odpovede dobrovoľníkov medzitým ukázali, že sa po kúpeli cítili aktívnejšie, ostražitejšie, pozornejšie a menej utrápene. Ako uviedla autorka štúdie a doktorka Ala Yankouskayová, po tom, čo účastníci vstúpili do studenej vody, vedci videli jej fyziologické účinky na telo. Išlo o triašku a sťažené dýchanie.

„Skenovanie magnetickou rezonanciou nám potom ukázalo, ako mozog prepája svoju konektivitu, aby pomohol človeku vyrovnať sa so šokom,“ vysvetlila.

Keď pozorovaní dodali, že sa po studenom kúpeli cítili ostražitejšie, vzrušenejšie a celkovo lepšie, výskumníci očakávali zmeny v prepojení časti mozgu. Presne tak sa aj stalo.

Môže odhaliť alternatívnu liečbu duševných chorôb

Tím odborníkov plánuje využiť svoje zistenia, aby odhalil viac informácií o interakciách medzi časťami mozgu u ľudí s duševnými poruchami. Stredná prefrontálna a parietálna kôra majú podľa autorky štúdie odlišné prepojenie, keď ľudia majú stavy, ako je depresia a úzkosť.

„Pochopenie, ako môže studená voda prepojiť tieto časti mozgu, by nám mohlo pomôcť odhaliť, prečo je konektivita u ľudí s týmito ochoreniami taká odlišná, a či z dlhodobého hľadiska by neviedla k alternatívnej liečbe,“ dodala Yankouskayová.

Vedci tvrdia, že snímky fMRI dobrovoľníkov, ktorí sa na 5 minút ponorili do studenej vody, ukázala zvýšenú aktivitu okolo mediálneho prefrontálneho kortexu a parietálnej kôry. Tieto časti mozgu sa podieľajú na udržiavaní pozornosti, pomáhajú pri rozhodovaní a ovládaní emócií.

Ako vplýva pobyt v studenej vode na človeka?

  • Podporuje imunitný systém
  • Zlepšuje metabolizmus
  • Uvoľňuje viac endorfínov
  • Podporuje kardiovaskulárne zdravie
  • Vyrovnáva hormóny v tele
  • Pomáha spáliť viac kalórií

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia studená voda

2023-02-08 19:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia