Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

TIPY od šéfkuchárov, ako udržať AVOKÁDO dlho ČERTSVÉ: Takto sa rýchlo NEPOKAZÍ

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je chutné a nabité zdraviu prospešnými látkami. Bohužiaľ, stačí pár hodín a už nebude vhodné na zužitkovanie. Vystihnite moment medzi nezrelosťou a prezretosťou vďaka radám od popredných šéfkuchárov.

Je to i vedecky podložené. Avokádo podporuje kardiovaskulárne zdravie, prispieva k zdravému chudnutiu a regulácii hmotnosti, pomáha so zdravím očí a môže prispieť k zlepšeniu celkovej kvality stravy, uvádza eatthis.comMnohé z týchto zdravotných výhod spojených s ovocím sú spôsobené živinami, ako je vláknina, vitamín B6, folát, horčík a polynenasýtené mastné kyseliny. Okrem svojich nutričných výhod je avokádo tiež neuveriteľne všestranným ovocím. Môžete ho jesť samotné, pridávať ho do smoothies, pripravovať si z neho dipy, omáčky a zaradiť do rôznych jedál.

Bohužiaľ, avokádo má jednu nevýhodu. Zvykne sa príliš rýchlo pokaziť. Našťastie sa tomu dá zabrániť a zabezpečiť, aby bolo ovocie čerstvé ešte pár dní. Niekoľko skúsených šéfkuchárov sa podelilo o svoje rady, ako spomaliť proces dozrievania avokáda. Ide o rýchle a jednoduché tipy, takže ich zvládne každý, aj ten, kto je v kuchyni len nováčikom. 

Dotyk prezradí zrelosť

Prvý krok je dôležité spraviť už pri kúpe ovocia v obchode. Podľa Natea Berga, šéfkuchára z amerického Culinary Institute of America pre UNFI, najväčšieho veľkoobchodného distribútora potravín v USA, zvyčajne spoznáte, či je avokádo zrelé, podľa dotyku.

„Keď hľadáte zrelé avokádo, jemne stlačte ovocie dlaňou, no nie končekmi prstov,“ radí Berg.”Ak je ovocie zrelé a pripravené na konzumáciu, bude trochu pevné.’'

Ďalší trik spočíva v kontrole ovocia pod stonkou, kde je malá hnedá cibuľka na vrchu.

TIPY od šéfkuchárov, ako
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Ak vidíte jasne zelenú farbu, avokádo je pripravené na jedenie," hovorí Berg. "Ak sa objaví hnedá farba, avokádo môže byť prezreté.”

Ako spomaliť proces dozrievania? 

Pri výbere by ste tiež mali zvážiť, kedy máte v úmysle avokádo použiť. Nakupujete pár dní v predstihu? V tomto prípade si zadovážte nie úplne zrelé ovocie. 

"Ak potrebujete predĺžiť trvanlivosť, zabaľte každé avokádo jednotlivo do plastovej fólie a uložte ho do chladničky," hovorí šéfkuchárka Melanie Underwoodová z Gather Culinary. "V ideálnom prípade to urobte skôr, než avokádo dozreje - aj keď v každom prípade to spomalí proces dozrievania.”

Mimo ostatných druhov ovocia

Ľudia zvyknú dať svoje avokádo po príchode domov do misky s iným ovocím. Avokádo by však malo byť izolované od iných produktov produkujúcich etylén.

Avokádo, jablká a banány pri dozrievaní uvoľňujú etylénový plyn a ak sa nachádzajú tesne vedľa seba, urýchli to proces dozrievania,“ vysvetľuje Underwoodová.

TIPY od šéfkuchárov, ako
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Citrónová šťava to vyrieši

Okrem toho môžete avokádo uchovávať v mrazničke. Toto je obzvlášť skvelý tip, ak ho máte v úmysle použiť do smoothies alebo dipov, pretože zmrazenie mu môže po zmiešaní dodať jedinečnú krémovú textúru.

"Ak je zrelý a nemôžete ho okamžite použiť, avokádo ošúpte, roztlačte na pyré a pridajte jednu čajovú lyžičku citrónovej alebo limetkovej šťavy. Potom vložte do vzduchotesnej nádoby alebo prikryte plastom. Následne vložte do mrazničky," radí odborníčka. 

Môže nastať aj iná situácia, keď rozkrojíte čerstvé ovocie, no zjete len jednu polovicu. Tá druhá zhnedne takmer okamžite! Šéfkuchár Berg má svoje vlastné tipy na konzervovanie avokáda, keď je rozrezané.

"Keď je nakrájané avokádo vystavené vzduchu, reaguje s kyslíkom a začne oxidovať, čím získa svetlohnedú farbu," hovorí Berg. "Na odkrytý povrch môžete vytlačiť citrónovú alebo limetkovú šťavu, pretože kyselina citrónová funguje ako konzervant. Ďalším jednoduchým tipom je zabaliť rozrezané avokádo do igelitu alebo ho vložiť do nádoby, ktorá zabráni reakcii avokáda s kyslíkom zo vzduchu.”

Viac o téme: Ovocie ZdravieAvokádo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9