Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zoznam PATOGÉNOV, ktoré by mohli byť pre ľudstvo HROZBOU: Podľa WHO treba byť pripravení!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa chystá na jar budúceho roka vydať nový zoznam patogénov, ktoré môžu vyvolať ďalšiu pandémiu. Už teraz môžete doň nahliadnuť.

Cieľom inštitúcie bolo aktualizovať zoznam patogénov na usmernenie globálneho výskumu, vývoja (R&D) a investícií, najmä do vakcín, testov a liečby. V rámci tohto procesu, zdravotnícka agentúra Organizácie Spojených národov zvolala viac ako 300 vedcov, aby zvážili dôkazy o viac ako 25 rodinách vírusov a baktériách. Zaoberať sa budú aj takzvanou „chorobou X“. Ide o neznámy patogén, ktorý by mohol spôsobiť vážnu epidémiu medzinárodných rozmerov, ako sa píše na scientalert.com.

„Zameranie sa na prioritné patogény a vírusové rodiny je nevyhnutné pre rýchlu a efektívnu reakciu pri vypuknutí pandémie,“ konštatoval riaditeľ WHO pre mimoriadne situácie Michael Ryan.

Zoznam bol prvýkrát zverejnený v roku 2017.​

Ktoré sú na zozname?

V súčasnosti zoznam zahŕňa COVID-19, vírusové ochorenie Ebola a vírusové ochorenie Marburg, horúčku Lassa, respiračný syndróm na Blízkom východe (MERS) a závažný akútny respiračný syndróm (SARS), Nipah, Zika a ochorenie X. Pre každý patogén, identifikovaný ako "priorita", odborníci určia medzery v poznatkoch a potreby výskumu. Potom je podľa odborníkov možné zostaviť požadované špecifikácie pre vakcíny, liečbu a diagnosticku testov. Uľahčiť by sa mali aj všetky klinické skúšky a zvažuje sa tiež úsilie o posilnenie regulačného a etického dohľadu. Očakáva sa, že upravený zoznam bude zverejnený do apríla 2023.

Zoznam PATOGÉNOV, ktoré by
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Treba reagovať čo najskôr

Zasadnutia o hrozbách patogénov prichádzajú, keď sa WHO pripravuje na ďalšie kolo rozhovorov o pandemickej zmluve. Medzivládny vyjednávací orgán pripravuje pôdu ku globálnej dohode, ktorá by mohla nakoniec regulovať, ako sa štáty pripravujú na budúce hrozby pandémie a ako na ne budú reagovať. Stretnutia prebehli začiatkom decembra s cieľom navrhnúť a prerokovať dohovor WHO alebo iný druh medzinárodnej dohody o pripravenosti a reakcii na pandémiu. Na budúci rok bude členským štátom WHO predložená správa o pokroku, pričom konečný výsledok im bude predložený na posúdenie v roku 2024.

Predstavitelia nezávislej koalície štátnikov a lídrov v oblasti zdravotníctva uviedli, že návrh, ktorý bol predložený na decembrovom zasadnutí, nezašiel dostatočne ďaleko, napriek jeho jasným bodom. Podľa nich by sa malo urobiť oveľa viac, aby sa stanovila zodpovednosť a jasné časové harmonogramy varovania a reakcie, aby sa predišlo škodlivým následkom v prípade vypuknutia epidémie.

„Po zistení prepuknutia choroby sú kritické a rozhodujúce prvé hodiny na nahlásenie, posúdenie a konanie na zastavenie šírenia choroby. Zvyčajne sa zistí, že treba reagovať o niečo skôr skôr," uvádzajú vo svojom vyhlásení.

Súčasný návrh podľa odborníkov nezachádza dostatočne ďaleko na to, aby upozornil na naliehavú potrebu pripraviť sa na ochorenie X či známe patogény a ako reagovať v rannom štádiu ich prepuknutia.

„Videli sme škodlivé následky nečinnosti pri vypuknutí pandémie v roku 2019, keď neboli informácie úplné a mnohé  krajiny prijali prístup „počkaj a uvidíme.“ Toto nebola správna cesta,“ tvrdi výskumníci.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaChorobyPatogény
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9