Herečku Kirstie Alley dostala CHOROBA, ktorá berie ŽIVOTY hlavne mužom: Ako ju SPOZNAŤ v predstihu?

Zdroj: profimedia.sk
2022-12-08 12:30:00

Svet šokovala správa o úmrtí hviezdy komediálnych filmov Kristie Alley. Na vine je choroba, ktorá v prevažnej väčšine "napáda" drsnejšie pohlavie.

V posledných dňoch je stredobodom pozornosti choroba, ktorá stojí za úmrtím herečky, ktorá mala 71 rokov. Odborníci nikdy neprestali s osvetou, čo sa týka prevencie a liečby, no tentokrát na to apelujú ešte viac. Rakovina hrubého čreva. 

Zákerná diagnóza

Herečkina rodina vyhlásila, že išlo o veľmi krátky boj s rakovinou, ako sa píše na eatthis.com

„Bola obklopená najbližšou rodinou a bojovala s veľkou silou, takže nás neopúšťala radosť zo života a dobrodružstvo, ktoré nás čakalo," pokračuje vyhlásenie rodiny, podľa ktorej bola Kristie úžasnou matkou a babičkou.

Ako dodali jej deti, bola pre ne inšpiráciou. Sršal z nej optimizmus a život si užívala naplno. Zástupca herečky potvrdil, že pred smrťou mala rakovinu hrubého čreva. Zákernú chorobu, ktorá postihuje ženy i mužov, hoci u drsnejšieho pohlavia je častejšia. 

Dr. Angela Nicholasová, lekárka primárnej starostlivosti dodáva: „Mnohí vnímajú rakovinu hrubého čreva ako chorobu, ktorá má vplyv viac na mužov ako ženy. Je to však rovnocenné. Ide o tretiu hlavnú príčinu smrti rakoviny. “

Čím skôr, tým lepšie

Ženy zvyčajne chodia na preventívne prehliadky kvôli riziku vzniku rakoviny prsníka. Čo sa týka budovania povedomia a osvety o tomto ochorení, je to na vysokej úrovni. To isté však treba spraviť v súvislosti s rakovinou hrubého čreva. Včasné odhalenie je nevyhnutné pre vyššiu šancu na prežitie a poznať výstražné príznaky môžu zachrániť nejeden život.

Dr. Nicholasová vysvetľuje: „Posledné údaje ukazujú, že v prvom roku pandémie priemerná miera skríningu rakoviny hrubého čreva padla na 45% v roku 2020. Zvyčajne k nám prichádzajú pacienti, u ktorých je diagnostikované ochorenie v poslednom štádiu. Čím skôr za nami prídu, tým je väčšia šanca, že porazia ochorenie.“

Časté ochorenie, no dá sa mu predísť

Doktor Antonio Ucar, onkológ/hematológ z Miami Cancer Institute upozorňuje: "Kolorektálny karcinóm je treťou najčastejšou príčinou úmrtia na rakovinu v Spojených štátoch u žien a druhou najčastejšou príčinou smrti u mužov." 

Medzi časté príčiny smrti patrí aj na Slovensku.  

"Rakovina hrubého čreva je život ohrozujúci zhubný nádor tohto orgánu. Ak sa tento stav nerieši, môže viesť k zablokovaniu čreva alebo k rozšíreniu do iných orgánov. Hoci je to jedna z najbežnejších život ohrozujúcich rakovinových ochorení na svete, dá sa jej do značnej miery predísť pomocou moderných nástrojov, ako je kolonoskopia a testovanie stolice,“ upozorňuje Suhail Salem, MD, gastroenterológ z nemocnice Dignity Health Northridge Hospital.

Ronald Tang, certifikovaný hematológ/onkológ DO Board z Los Angeles Cancer Network Beverly Hospital sa pridáva a tvrdí, že skoré štádium rakoviny hrubého čreva je liečiteľné a taktiež, rakovine hrubého čreva sa na rozdiel od iných druhov rakoviny, dá predísť. Dá sa jej predísť skríningovou kolonoskopiou, ktorá by mala začať vo veku 45 až 50 rokov. Rakovina hrubého čreva na rozdiel od iných agresívnych druhov rakoviny trvá nejaký čas, kým sa rozvinie, pretože začína ako nezhubný polyp a trvá mesiace až roky, kým sa zmení na rakovinu.

"Preto počas skríningovej kolonoskopie môže gastroenterológ odstrániť predrakovinové polypy a v podstate môže zabrániť tomu, aby sa rakovina hrubého čreva vôbec vyvinula," vysvetľuje odborník. 

Hlavné príznaky rakoviny hrubého čreva

„Viac ako 86 percent diagnostikovaných osôb mladších ako 50 rokov má symptomatické príznaky pri diagnóze a to je spojené s pokročilejšími štádiami a horšími výsledkami. Tieto symptómy zahŕňajú rektálne krvácanie, bolesť panvy, nevysvetliteľnú anémiu z nedostatku železa alebo zmenu v čreve zvykoch. Okultné krvácanie je bežnejšie pri rakovine pravostranného hrubého čreva, zatiaľ čo červené krvácanie je pravdepodobnejšie pri rakovine konečníka. Jeden z piatich pacientov má metastatické ochorenie, pričom najčastejšími miestami sú lymfatické uzliny, pečeň, pľúca a peritoneum,“ uviedol Afshin Safa, MD.

Bežné príznaky rakoviny hrubého čreva zahŕňajú neustálu bolesť brucha, ktorá sa zintenzívni a neustúpi do 3-5 dní, čierna dechtovitá stolica alebo jasne červená krvná stolica, neúmyselná strata hmotnosti, zápcha, hnačka, strata chuti do jedla a horúčky. Môže sa vyskytnúť aj žltačka alebo zožltnutie kože.

Strava s vysokým obsahom vlákniny spolu s nízkym príjmom červeného mäsa sú kľúčové zmeny životného štýlu, ktoré znížia riziko rakoviny hrubého čreva.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie choroba rakovina hrubého čreva Kirstie Alley

2022-12-08 12:30:00  |  Foto: profimedia.sk  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia