Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Na COVID môžete OCHORIEŤ z bežných JEDÁL, ktoré máte na tanieri: Týchto sa to TÝKA!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Brokolica a maliny môžu spôsobiť covid, ako varovala Agentúra pre potravinové normy. Infekcia sa totiž na nich udrží až niekoľko dní. Týka sa to nielen týchto potravín!

Zdravotnícki experti odhalili, že vírus, ktorý spôsobuje Covid-19, môže niekoľko dní prežiť na potravinách, ktoré si bežne dávame na svoj tanier, ako sa uvádza na dailymail.co.uk

O ktoré ide?

Testy vykonané pre agentúru Food Standards Agency v laboratóriu zistili, že vírus žil dlhšie na potravinách s nerovným povrchom, ako je napr. brokolica a maliny, v porovnaní s tými s hladkou šupkou, ako sú jablká. Vedci však uviedli, že riziko pre spotrebiteľov zostáva veľmi nízke.

Ako ukázali testy, vírus SARS-CoV-2 sa rozmazal na obaloch a potravinách vrátane ovocia a nápojov vo fľašiach, ktoré si ľudia môžu vložiť do úst bez varenia alebo umývania. Výsledky sa líšili, väčšina testovaných potravín zaznamenala totiž počas prvých 24 hodín významný pokles úrovne kontaminácie vírusom. Čo sa týka papriky, chlebovej kôrky, šunky a syra, na nich sa vírus udržal niekoľko dní. To isté sa týka aj croissantov. 

Na COVID môžete OCHORIEŤ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dôkaz o dôležitosti hygieny

Autori štúdie poznamenali, že potraviny a obaly použité v štúdii boli „umelo vytvorené pre SARS-CoV-2, a preto nie sú odrazom úrovní kontaminácie zistených na potravinách, bežne predávaných v maloobchode." Je však zaujímavé, že vírus môže za určitých bežných podmienok pretrvávať v infekčnom stave na potravinách a povrchoch obalov potravín niekoľko dní. O to viac by sa mala venovať pozornosť dôkladnej hygiene potravín. Nezabúdajte na to!

Viac o téme: ZdravieKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9