PREDZVESŤ Alzheimerovej choroby sa môže ukázať v ÚSTACH: Častý problém so ZUBAMI ako vinník

Zdroj: gettyimages.com
2022-12-08 06:00:00

V posledných rokoch rastúci počet vedeckých štúdií podporuje hypotézu, ktorá by mohla byť pre niektorých alarmujúca. Alzheimerova choroba údajne nie je choroba, ale infekcia, ktorá navyše pochádza z našich úst.

Zatiaľ čo presné mechanizmy ešte nie sú isté, mnoho štúdií naznačuje, že s Alzheimerovou chorobou je to v skutočnosti inak, ako si mnohí myslia, informuje sciencealert.com. Zistenia boli uverejnené v časopise Science Advances.

Ochorenie ďasien ako príčina?

Jedna štúdia, publikovaná v roku 2019, naznačila, že za Alzheimerovou chorobou môže byť baktéria, pochádzajúca z ochorenia ďasien. V práci vedenej vedúcim autorom Janom Potempom, mikrobiológom z University of Louisville, výskumníci informovali o objave Porphyromonas gingivalis, teda patogénu, ktorý je za chronickou parodontitídou, resp. ochorením ďasien. Prišli na to pri skúmaní mozgov zosnulých pacientov s Alzheimerovou chorobou.

Nešlo však o úplnu novinku. V samostatných experimentoch s myšami viedla orálna infekcia patogénom ku kolonizácii mozgu baktériami spolu so zvýšenou produkciou amyloidu beta (Ap). Ide o lepkavé proteíny, ktoré sa bežne spájajú s Alzheimerovou chorobou.

Výskumný tím, koordinovaný farmaceutickým startupom so spoluzakladateľom Stephensom Dominy síce netvrdil, že objavil jasné dôkazy. V každom prípade ide o krok vpred!

"Infekčné látky sa podieľali na vývoji a progresii Alzheimerovej choroby už pred tým, ale dôkazy o príčinnej súvislosti neboli presvedčivé," povedal vtedy Dominy. "Teraz, po prvýkrát, máme solídne dôkazy spájajúce intracelulárny, gramnegatívny patogén, P. gingivalis a patogenézu Alzheimerovej choroby.”

Okrem toho tím identifikoval toxické enzýmy, nazývané gingipaíny, vylučované baktériami v mozgoch pacientov s Alzheimerovou chorobou, ktoré korelovali s dvoma samostatnými markermi ochorenia: proteínom tau a proteínovou značkou nazývanou ubikvitín. Čo je ešte zaujímavejšie, tím identifikoval tieto toxické enzýmy v mozgoch zosnulých ľudí, ktorým nikdy nebola diagnostikovaná Alzheimerova choroba.

Zubná hygiena nadovšetko

Hoci P. gingivalis a Alzheimerova choroba sa spájali už dávnejšie, no nikdy nebolo isté, či ochorenie ďasien spôsobuje Alzheimerovu chorobu, alebo či demencia vedie k zlej starostlivosti o ústnu dutinu.

Skutočnosť, že nízke hladiny toxických enzýmov boli evidentné aj u ľudí, ktorým Alzheimerova choroba nikdy nebola diagnostikovaná, by mohla naznačovať, že by sa u nich tento stav mohol vyvinúť, keby žili dlhšie.

Vedci sa teraz snažia vyvinúť vakcínu a špecifický antioxín, ktorý by ochránil mozog pred degeneráciou. Ide však o "hudbu" budúcnosti. Zatiaľ je dôležité venovať sa zdraviu ústnej dutiny. Ani v staršom veku netreba podceňovať zubnú hygienu

Fotogaléria


Tagy:
zuby choroba Alzheimerova choroba

2022-12-08 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Linda Ľalíková

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia