Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ÚDER na mentálne starnutie: Tieto POTRAVINY ochránia MOZOG pred toxickými plakmi

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pozitívne vplývajú na srdce i pokožku. No vďaka tomu, aké výživné látky v sebe skrývajú, dokážu aj nemožné. Profituje z nich aj mozog, ktorý si vďaka nim zachová dlhšiu "mladosť".

Alzheimer je najbežnejšia forma demencie, pri ktorej dochádza k nedostatočnej interakcii medzi neurónmi v mozgu, čím strácajú funkciu a bunky odumierajú. Podľa jednej štúdie má zelený čaj také prospešné účinky, že by dokázal zaútočiť voči demencii. Aby toho nebolo málo, podobný účinok preukázala aj zlúčenina resveratol, nachádzajúci sa v hrozne, čučoriedkach a červenom víne, uvádza sa na medicalnewstoday.com. Štúdia bola zverejnená v časopise Free Radical Biology and Medicine

Zabránia tvorbe plakov

V mozgu človeka, ktorý trpí Alzheimerovou chorobou, sa zhlukujú hladiny určitých proteínov a vytvárajú plaky, hromadiace sa medzi neurónmi a narúšajú tak funkciu buniek. Katechíny a resveratol dokázali účinok proti tvorbe plakov v nervových bunkách! 

Ďalšie zlúčeniny vrátane kurkumínu z kurkumy, diabetickej medikácie metformínu a zložky citicolínu rovnako zabránili vzniku plakov. Vedci testovali 21 zlúčenín v 3D modeli nervového tkaniva z nereaktívnej hodvábnej špongie očkovanej bunkami ľudskej kože. Tie sa preprogramovaním premenili na samoobnovujúce nervové kmeňové bunky.

ÚDER na mentálne starnutie:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Niektoré z nich vykazovali dosť silnú účinnosť. Zlúčeniny, ktoré prešli skríningom, nemali po týždni žiadne ďalšie plaky,“ uvádza vedúca štúdie Dana Cairnsová.

Tieto zistenia o vlastnostiach bežne nájdených zlúčenín pôsobiacich proti plaku, majú potenciál priniesť úžitok miliónom ľudí!

Flavonoidy upokoja zápaly v mozgu

K nim sa pridávajú bobule a zelený čaj, bohaté na flavonoidy, ktoré dokážu znížiť voľné radikály, upokojiť zápaly v mozgu a zvýšiť prietok krvi mozgom. Nie všetky zlúčeniny majú schopnosť ľahkej absorpcie do tela či krvného obehu. Iné zase nedokázali prejsť cez bariéru medzi krvnými cievami mozgu a bunkami. Rovnako sem patria aj ostatné zložky, ktoré tvoria mozgové tkanivo.

Objavy tímu sú však veľkým prínosom, keďže na Alzhemierovu chorobu neexistuje liek a liečba na jej spomalenie jej progresie je obmedzená.

Viac o téme: PotravinyZdraviePrevenciaZelený čajDemencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9