Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

CHYBA pri KÚRENÍ, ktorá sa vám môže vypomstiť: Ohrozená kvalita VZDUCHU v interiéroch

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Náklady na vykurovanie sú čoraz vyššie a nútia sa hlbšie siahať do vrecka. Podľa odborníkov to však pravdepodobne bude mať vážny vplyv na kvalitu vzduchu v interiéri. 

Ovzdušie v našich domovoch sa môže znečistiť tým, čo príde zvonku, ale aj zo zdrojov v interiéri. Existuje množstvo škodlivých zdrojov vrátane varenia, tabakového dymu, spaľovania dreva, čistiacich prostriedkov, výrobkov osobnej starostlivosti a iných chemikálií. Pleseň je tiež dôležitou znečisťujúcou látkou v interiéri a spája sa s astmou aj alergiou, najmä u detí, píše sa na theguardian.com.

 

Simon Jones, vedúci oddelenia kvality ovzdušia v Ambisense, vysvetlil: „Automatické zatváranie okien bude pochopiteľné vzhľadom na vyššie životné náklady. Ak sa to spojí s menej častým vykurovaním budov, výrazne sa zvýši pravdepodobnosť kondenzácie a plesní. Obávam sa, že dopady tohtoročných zimných kríz budú roky poškodzovať zdravie ľudí aj budov."

Rakovinové znečistenie

Keď kríza v eurozóne "stlačila" grécku ekonomiku, Atény zahalil zimný smog. Množstvo ľudí sa obrátilo na kúrenie drevom, aby sa zahriali lacnejším spôsobom. Správy od dodávateľov dreva a predajcov kachlí naznačujú, že ľudia v Spojenom kráľovstve a Európe budú tiež spaľovať viac dreva, aby sa vyhli stúpajúcim cenám paliva.

CHYBA pri KÚRENÍ, ktorá
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výsledok? Môže to poškodiť kvalitu vzduchu v interiéri. Prvým náznakom sú testy v domoch v Spojenom kráľovstve, ktoré ukázali, ako znečistenie uniká z kachlí na drevo priamo do domova. Dym z komínov prúdi aj do iných domov. Nedávna štúdia z Grécka ukázala, že spaľovanie dreva bolo zodpovedné za takmer polovicu rakovinotvorného znečistenia ovzdušia v Aténach a nová štúdia z Nového Zélandu zase preukázala nárast závažných respiračných infekcií, keď sa v oblasti nahromadil dym z dreva.

Praktické rady od odborníčky

Túto zimu bude vyváženie nákladov na vykurovanie, vetranie a udržiavanie tepla kľúčové, no na druhej strane ťažšie ako kedykoľvek predtým!

Profesorka Cath Noakesová z University of Leeds poskytla niekoľko praktických rád: „Približne polovica tepla, ktoré cítime v našich domovoch, pochádza z teplôt povrchov, známych ako sálavé teplo. Ide o premenu energie na teplo bez energetickej straty. Aby vám bolo teplejšie, pomôže napr. presunutie sedenia ďalej od studených okein, používanie hrubých závesov v noci, ale i umožnenie vstupu slnka počas dňa do miestnosti a zabezpečenie toho, aby radiátory neboli zakryté alebo blokované nábytkom. Dôležité je aj vetranie, obzvlášť po sprchovaní alebo pri varení, kedy dochádza k nahromadeniu vlhkosti, ktorá môže viesť k plesniam."

Viac o téme: KúrenieZnečistenieOvzdušie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9