Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prírodná PREVENCIA proti CHOROBÁM? Za TOTO sa vám telo poďakuje!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: freepik.com)

Náš imunitný systém je zložitý a ovplyvňovaný mnohými faktormi. V našom tele neustále prebieha kontrola a likvidácia rôznych patogénov. Aby však mohla začať imunitná reakcia, je potrebné aby bol patogén v organizme identifikovaný.

Objavte spôsob, ako prirodzene posilniť svoj imunitný systém skôr, ako ochoriete.

Humínové kyseliny sa už stáročia používali v liečbe ľudí v prírodnej podobe pod rôznymi názvami (Shilajit, Hajar-al-musa, Mummio, Asphaltum, Bitumen minerál a iné). Ich pozitívne účinky pri liečbe celého radu ochorení, ako sú zápaly rôznych orgánov, gastrointestinálne ochorenia, otravy, rakovina, cukrovka, infekčné ochorenia, anémia a ďalšie sú dobre známe. Pôsobia v ľudskom tele ako čistiaci, posilňujúci, vyživujúci a detoxikačný prostriedok.

Humínové kyseliny – praveký zázrak?

Humínové kyseliny sú prírodné látky vznikajúce biologickým rozkladom pravekej rastlinnej biomasy a účinkom mikroorganizmov prostredníctvom procesu „humifikácie“.

V prírode sú všadeprítomné, nakoľko sú bioaktívnou súčasťou humusu v pôde. Stopové množstvá humínových kyselín v prírode sa nachádzajú v stojatých vodách, v piesčitých a ílovitých pôdach. Väčšie množstvá sú v liečivých bahnách, v ornici a najviac v rašeline a lignite. Avšak výsledkom humifikačného procesu trvajúceho až do 70 miliónov rokov je Leonardit, ktorý je najbohatším zdrojom prírodných humínových kyselín (60 – 80%) s najvyššou biologickou účinnosťou.

Preto najúčinnejším spôsobom ako svojmu telu dodať humínové kyseliny je výberom kvalitných výživových doplnkov s vysokým obsahom aktivovaných prírodných humínových kyselín získaných z Leonarditu. Zložitá štruktúra prírodných humínových kyselín spôsobuje, že sú vo vode prakticky nerozpustné – tak si viete sami otestovať, či ste si kúpili "tie pravé". 

Prírodná PREVENCIA proti CHOROBÁM?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: freepik.com)

Ako vplývajú na imunitu?

Humínové kyseliny vytvárajú pomerne silné komplexy so sacharidmi, aminokyselinami a peptidmi. Tieto komplexy následne umožňujú v tele produkovať glykoproteíny, ktoré sú schopné viazať sa na povrch NK buniek a T-lymfocitov. Tak môžu regulovať ich funkcie vrátane produkcie cytokínov, ktoré slúžia na komunikáciu medzi ďalšími imunitnými bunkami a ovplyvňujú imunitné reakcie. Humínové kyseliny tiež účinne napomáhajú zvyšovať aktivitu fagocitov a ich kapacitu pohlcovať patogény. Schopnosť humínových kyselín ovplyvňovať imunitný systém celkovo spočíva v regulácii imunitnej aktivity a prevencii nadmernej aktivity. Slúžia teda ako imunomodulátory.

Čo presne robia v tele?

Vypĺňajú nutričné medzery

Váš imunitný systém potrebuje primeranú výživu, aby mohol fungovať maximálne efektívne. Musí mu byť dodávaný celý rad živín, ako aj kľúčové imunitné minerály (horčík, zinok, meď, jód, železo a selén), ktoré si telo nedokáže vytvoriť samo. Nedostatok jedného alebo viacerých z nich môže výrazne zvýšiť riziko ochorenia, keďže nutričná rovnováha organizmu je limitovaná silou najslabšieho článku.

Humínové kyseliny sú prírodnou zásobňou biogénnych prvkov, ktoré sú nezastupiteľné pre správne fungovanie celého organizmu, hlavne imunitného systému. Delíme ich na hlavné biogénne prvky, elektrolyty, stopové prvky a toxické prvky – podľa ich miesta v periodickej tabuľke prvkov. Humínové kyseliny obsahujú v prístupnej forme v tzv. chelátových väzbách prírodných aminokyselín všetky biogénne prvky aj vo forme komplexných zlúčenín. Pre správne fungovanie celého organizmu je potrebné udržiavať hladinu všetkých biogénnych prvkov v organizme na optimálnej úrovni a nezameriavať sa len na určité prvky. Naše celkové zdravie, vitalita a imunita môžu byť limitované množstvom jedného prvku, hoci človek pravidelne dopĺňa všetky ostatné.

Vysoká dostupnosť biogénnych prvkov v prírodných humínových kyselinách zabezpečí imunitnú odozvu organizmu, čoho následkom je zvýšená obranyschopnosť, vyrovnaná bilancia a správna funkcia imunitného systému. Huminové kyseliny zo svojich chelátových väzieb uvoľňujú biogénne prvky len vtedy, ak ich organizmus potrebuje. Naopak ak sú v organizme v nadbytku, humínové kyseliny ich dokážu adsorbovať a tak nehrozí predávkovanie týmito prvkami.

Znižujú toxické zaťaženie

Toxická záťaž je množstvo potenciálne toxických látok, ktoré sa dostanú do vášho tela. Váš imunitný systém je poverený vysporiadaním sa s náporom tejto záťaže. Čím je záťaž väčšia, tým ľahšie sa váš imunitný systém oslabí a bude náchylnejší na choroby.

Detoxikácia organizmu pomocou humínových kyselín spočíva v ich prirodzenej afinite k ťažkým kovom (olovo, kadmium, ortuť alebo hliník).

"V organizme sa nachádzajúci toxický kov vytlačí z väzby biogénny prvok viazaný chelátovou väzbou, ktorý sa stane využiteľným pre organizmus a toxický pre organizmus neprístupným. Táto vlastnosť výrazne znižuje resorpciu toxických kovov z potravín ale vysvetľuje aj ich odstránenie z organizmu.'' uvádza doc. MVDr. Ladislav Vaško CSc.

3D model molekuly humínových kyselín. FOTO: red
Zobraziť galériu (3)
3D model molekuly humínových kyselín. FOTO: red  (Zdroj: red)

Teda keď sa z molekuly humínovej kyseliny uvoľnia ľahšie prvky môže viazať prítomné ťažké kovy a následne ich z tela odstrániť. Zároveň dodáva, že ,,humínové kyseliny majú navyše výraznú adsorpčnú schopnosť aj pre iné toxické látky. Viažu na seba PCB a dioxíny, niektoré pesticídy (čím viac chinónových štruktúr, tým viac), rôzne pliesňové toxíny (mykotoxíny) vyskytujúce sa v potravinách a rôzne ďalšie karcinogény a mutagénny.''

Udržiavajú zdravý črevný systém

Pravdepodobne viete, že to, čo jete, môže ovplyvniť vašu váhu a energetickú hladinu počas dňa. Možno si však neuvedomujete, do akej miery strava ovplyvňuje imunitný systém. 70%- 80 % imunity vášho tela sa nachádza v črevách. Humínové kyseliny zohrávajú významnú úlohu v ochrane gastrointestinálneho traktu pred infekciami a pozitívne ovplyvňujú jeho funkcie. Katalyzačnými procesmi zasahujú do metabolizmu proteínov a sacharidov u mikróbov, čo vedie k poškodeniu, prípadne zničeniu baktérií a vírusov. Majú protizápalové účinky, viažu voľné radikály a tiež stimulujú receptory imunitného systému v črevných klkoch proti patogénom.

V spojení s vyváženou stravou sú huminové kyseliny schopné podporovať aj tvorbu ochranného filmu na sliznici tráviaceho traktu (mucínu), a tým znižujú riziko vzniku infekcií a otráv črevného systému. Tento film chráni prenikaniu patogénov a toxínov do organizmu a napomáha lepšiemu vstrebávaniu živín. Udržiavanie zdravej črevnej mikroflóry tak zaisťuje lepšie vstrebávanie živín a zlepšuje trávenie.

Naši predkovia pozorovali blahodarné účinky humínových kyselín na svojom tele, dnes pribúdajú nové každým ďalším výskumom. Jedno je však isté, za ich zaradenie k Vašej bežnej zdravej strave sa Vám telo určite odvďačí!

Viac o téme: ZdravieImunitaPrevenciaHumínové kyseliny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9