Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VEDĽAJŠIE účinky populárnej japonskej OMÁČKY: Títo ľudia by ju nemali jesť, patríte k nim aj VY?

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Výborné jedlo niekedy podčiarkne korenie, bylinky, marinády, dressingy, či rôzne šťavy alebo omáčky. Jednou z najobľúbenejších omáčok, ktorá sa objavuje v rôznych jedlách a pochádza z japonskej kuchyne, je teriyaki omáčka. Pozor však na jej konzumáciu!

Táto sladká, pikantná a zároveň slaná omáčka sa často používa ako glazúra na hydinu, mäso, ryby, tofu a zeleninu. Má však vedľajšie účinky, o ktorých by ste mali vedieť pred tým, ako sa stane bežnou súčasťou nášho jedálničku?

Nadmerné množstvo sodíka

Rovnako ako u mnohých iných omáčok na trhu, jej chuť možno jednoducho pripísať poriadnej dávke soli, ako informuje eatthis.com. Teriyaki omáčka obsahuje sójovú omáčku - známeho "páchateľa" s vysokým obsahom sodíka - ako hlavnú zložku spolu s ďalšou pridanou soľou v zozname zložiek.

Nastavená denná hodnota (DRV) odporúča, aby dospelí denne neskonzumovali viac ako 2 300 miligramov (mg) sodíka, čo je jedna čajová lyžička soli. Jedna polievková lyžica teriyaki omáčky dodá približne 689 mg sodíka a pravdepodobne sa nezastavíte len pri tej jednej. Nadmerná konzumácia sodíka je spojená so zvýšeným vyšším krvným tlakom a zvýšeným rizikom srdcových chorôb a mŕtvice.

VEDĽAJŠIE účinky populárnej japonskej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zhoršenie syndrómu dráždivého čreva (IBS)

Ak ste jedným z 15 % ľudí na celom svete, ktorí trpia syndrómom dráždivého čreva (IBS), teriyaki omáčka môže zintenzívniť príznaky. Tento gastrointestinálny stav môže byť vyvolaný požitím fermentovateľných oligosacharidov, disacharidov, monosacharidov a polyolov (FODMAP) v strave. Cesnak a cibuľa sú známe fermentovateľné sacharidy, ktoré by mohli viesť k hnačke alebo zápche, plynatosti a nadúvaniu.

Prekročenie množstva pridaného cukru

Príliš veľa cukru v strave zo zdrojov, ako je trstinový cukor, repný cukor, melasa, sirupy, nektáre a med, môže spôsobiť chaos v ľudskom tele. Cukor nie je len v dezertoch, limonádach a cukríkoch: skontrolujte si štítky svojich obľúbených raňajkových tyčiniek, cereálnych potravín, obľúbených džúsov, preferovaných korenín a dokonca aj omáčok. Teriyaki omáčka poskytuje tri až osem gramov pridaného cukru na polievkovú lyžicu. Väčšina dospelých by sa mala snažiť ostať pod 50 gramami pridaného cukru každý deň.

Upokojenie dočasných zažívacích ťažkostí

Zaujímavé je, že ak máte podráždený žalúdok, zázvor je bežnou zložkou teriyaki omáčky, pričom tento koreň môže zmierniť brušné ťažkosti spojené s krátkodobými poruchami trávenia. Bolesti žalúdka, nevoľnosť a pálenie záhy by mohla upokojiť táto surovina, ktorá je súčasťou väčšiny omáčok teriyaki. Treba však myslieť na to, že zázvor sa nachádza na konci zložiek omáčky, čo znamená, že jeho obsah je veľmi malý až zanedbateľný.

Hľadajte teriyaki omáčku so zázvorom na prvých miestach v zozname ingrediencií. Nezabudnite tiež vyriešiť poruchy trávenia alebo nevoľnosti s lekárom a nespoliehajte sa na omáčku. Porozprávajte sa s odborníkom o akýchkoľvek gastrointestinálnych problémoch, ktorými trpíte.

VEDĽAJŠIE účinky populárnej japonskej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Postupné priberanie

Teriyaki omáčka sa považuje za ultraspracované jedlo, ktoré obsahuje málo alebo žiadne plnohodnotné potraviny a je spojená s prírastkom hmotnosti, ako sa uvádza v štúdii z roku 2019 v časopise Cell Metabolism. Navyše, akýkoľvek prebytok kalórií v strave, pričom príjem je vyšší ako výdaj, spôsouje priberanie. 

Teriyaki omáčka obsahuje 15–45 kalórií na polievkovú lyžicu v závislosti od značky. K prírastku hmotnosti príde až po niekoľkých týždňoch až mesiacoch po tom, čo opakovane prijímate veľké množstvo kalórií. Prispievajúcim faktorom však môže byť i nadbytok omáčok, ktoré bývajú súčasťou jedla. 

Omáčky ako teriyaki omáčka môžu dodať jedlám úžasnú chuť, no môžu spôsobiť vedľajšie účinky. Buďte si vedomí výživovej hodnoty v každej potravine, ktorú dáte do úst.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaOmáčkaTeriyaki
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9