Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

NÁPOJE, ktoré poháňajú v tele NEGATÍVNE procesy: PREČ s nimi, hrozia krvné ZRAZENINY

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Niektoré nápoje majú na vedomí spôsob v tele, ktorým sa tvoria krvné zrazeniny. Odborník preto odporúča vyhýbať sa im, inak si môžete privodiť nemalé problémy.

Je jasné, že veľkú rolu v našom zdraví hrá strava. Rovnako veľký vplyv však môže mať aj to, čo pijeme, ako sa uvádza na express.co.uk. Podľa odborníka na výživu Roryho Batta môžu byť sladené nápoje jedným z vinníkov, pokiaľ ide o krvné zrazeniny, kvôli ich účinku na hladinu cholesterolu.

Krvné zrazeniny sú malé zhluky krvi, ktoré sa sformovali do gélovitej látky. Hoci sú potrebné na zabránenie nadmerného krvácania, keď sa napr. porežete, tie, ktoré sa prirodzene nerozpustia, môžu byť nebezpečné. Ak sa dostanú do orgánov, ako sú pľúca alebo srdce, je dôvod na vážne obavy.

Ktorým nápojom sa vyhýbať? 

Odborník vysvetľuje, ako môže cukor zvýšiť riziko vzniku krvných zrazenín: „Potraviny s obsahom cukru sa taktiež spájajú so vznikom aterosklerózy. Podobne ako tuky. Cukor nielenže zvyšuje cholesterol s nízkou hustotou lipoproteínov, ale aj oxidačný stres a zápal, čo spôsobuje, že lipoproteín s nízkou hustotou vytvára oxidovaný lipoproteín s nízkou hustotou (oxLDL, môže zvýšiť vaše riziko aj ateroskleróza). Rovnako ako v prípade tukov, zápal poháňa procesy, ako je agregácia krvných doštičiek - ide o spôsob, akým sa tvoria krvné zrazeniny. Agregácia krvných doštičiek je jedným z faktorov podieľajúcich sa na ateroskleróze a vedie k obštrukcii a krvným zrazeninám."

Aby sa znížilo riziko vzniku krvnej zrazeniny, odborník odporúča nepiť príliš často nasledujúce nápoje:

  • Šumivé nápoje
  • Nekvalitné ovocné šťavy (pridaný cukor, bez dužiny)
  • Likéry
  • Energetické nápoje

Cholesterol ako príčina zrazeniny v žile

Clevelandská klinika taktiež upozorňuje, že cukor môže zvýšiť hladinu ''zlého" cholesterolu.

Vysvetľuje: „Diéty s vysokým obsahom cukru spôsobujú, že vaša pečeň syntetizuje viac „zlého“ cholesterolu LDL (lipoproteín s nízkou hustotou). Sladká strava zase znižuje váš „dobrý“ HDL (lipoproteín s vysokou hustotou) cholesterol.‘‘

American Heart Association informovala, ako štúdia zistila súvislosť medzi cholesterolom a venóznym tromboembolizmom (VTE), ku ktorému dochádza, keď sa v žile vytvorí krvná zrazenina.

 „LDL cholesterol, takzvaný „zlý“ cholesterol,  je známy tým, že zužuje tepny, čo môže viesť k infarktu a mŕtvici. Nový výskum naznačuje, že existuje podozrenie, že prispieva k venóznej tromboembólii,” dodáva.

Príznaky krvnej zrazeniny zahŕňajú:

  • Pulzujúcu alebo kŕčovitú bolesť, opuch, začervenanie a teplo v nohe alebo ruke
  • Náhlu dýchavičnosť, ostrú bolesť na hrudníku (môže byť horšia, keď sa nadýchnete), kašeľ alebo vykašliavanie krvi

Existujú dva typy VTE, hlboká žilová trombóza (DVT) alebo pľúcna embólia (PE).

Hlboká žilová trombóza je zrazenina v hlbokej žile, zvyčajne v nohe. DVT niekedy postihuje ruku alebo iné žily,“ hovorí American Heart Association. "Pľúcna embólia nastáva, keď sa zrazenina DVT uvoľní zo steny žily, dostane sa do pľúc a potom zablokuje časť alebo celý prísun krvi. Krvné zrazeniny pochádzajúce zo stehna sa s väčšou pravdepodobnosťou odlomia a dostanú sa do pľúc ako krvné zrazeniny v dolnej časti nohy alebo iných častiach tela."

Viac o téme: ZdraviePrevenciaNápojeKrvná zrazenina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9