Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Veľký MÝTUS o známych DOPLNKOCH výživy: Odborník upozorňuje, neznižujú CHOLESTEROL

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: gettyimages.com)

Prepadli na celej čiare! Šesť bežných výživových doplnkov, ktoré sľubujú zdravé srdce a znížený cholestesterol, pohorelo v novom výskume, ktorý ich porovnával s predpísanými statínovými liekmi.

Neexistujú žiadne dôkazy

Šesť široko používaných doplnkov stravy, ktoré sú často propagované kvôli svojim pozitívnym účinkom na srdce, v skutočnosti neznižujú LDL alebo „zlý“ cholesterol v porovnaní s bežnými nízkodávkovanými statínovými liekmi alebo placebom. Ukázali to najnovšie vedecké výsledky, prezentované na zasadnutiach Americkej asociácie srdca, ako sa píše na newsroom.heart.org.

 

„Podľa analýzy prieskumu trhu z roku 2020 Američania minú ročne odhadom 50 miliárd dolárov na doplnky stravy, pričom mnohé z nich sú predávané na ochranu srdca alebo kontrolu cholesterolu. Napriek tomu existuje minimálny až žiadny výskum preukazujúci tieto výhody,“ upozorňuje autor štúdie Luke J. Laffin, M.D., spoluriaditeľ Centra pre poruchy krvného tlaku na Clevelandskej klinike v Clevelande v Ohio. "Niektorí ľudia tiež veria, že doplnky sú rovnako účinné alebo dokonca účinnejšie ako statínové lieky na zníženie cholesterolu."

Štúdia porovnávala účinnosť nízkodávkového statínu s účinnosťou šiestich bežných doplnkov stravy pri znižovaní cholesterolu s nízkou hustotou lipoproteínov (LDL) – známeho ako zlý cholesterol – ako aj ich účinkov na iné hladiny cholesterolu a markery zápalu.

Celosvetový problém

Existujú dva typy cholesterolu. Lipoproteínový cholesterol s vysokou hustotou (HDL) sa nazýva „dobrý“ cholesterol, keďže chráni srdce. Vysoké hladiny lipoproteínu s nízkou hustotou (LDL), teda „zlý“ cholesterol, naznačujú vyššie riziko srdcových chorôb a mŕtvice, pretože tvoria usadeniny, ktoré môžu zužovať tepny, ktoré stuhnú. Zvýšený zlý cholesterol je globálne rastúcim problémom. Podľa štatistík American Heart Association 2022 bolo v roku 2020 celosvetovo 4,51 milióna úmrtí spôsobených vysokým LDL cholesterolom, čo je o 19 % viac ako v roku 2010.

Veľký MÝTUS o známych
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

O aké doplnky stravy ide? 

V štúdii s názvom Supplements, Placebo alebo Rosuvastatin Study alebo SPORT výskumníci analyzovali zdravotné údaje 199 dospelých vo veku 40-75 rokov, ktorí nemali v osobnej anamnéze kardiovaskulárne ochorenie. Účastníci mali namerané hodnoty LDL cholesterolu medzi 70 mg/dl a 189 mg/dl a 5 % – 20 % riziko rozvoja aterosklerotického kardiovaskulárneho ochorenia do 10 rokov.

Výskumníci náhodne pridelili účastníkov do jednej z ôsmich skupín, aby sledovali akékoľvek zmeny v LDL cholesterole a iných markeroch srdcových ochorení od prvého dňa do 28 dňa štúdie.

Skupiny zahŕňali tie, ktoré užívali placebo alebo falošnú pilulku, konkrétne 5 mg nízkej dávky statínového lieku rosuvastatínu (štandardný liek) alebo jeden zo šiestich doplnkov stravy (rybí olej, škorica, cesnakový doplnok s alicínom, kurkumín s bioperínom, doplnok s rastlinnými sterolmi a doplonok s červenou kvasnicovou ryžou).

Veľký MÝTUS o známych
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výskumníci zistili:

  • Priemerné zníženie LDL cholesterolu po 28 dňoch bolo 37,9 % medzi účastníkmi, ktorí užívali statín, zatiaľ čo zmeny hladín LDL cholesterolu medzi tými, ktorí užívali niektorý z doplnkov stravy, boli porovnateľné so zmenami v skupine s placebom.
  • Ľudia v skupine so statínmi mali priemerný 24% pokles celkového cholesterolu, čo bol výraznejší pokles ako v skupine s placebom alebo akýmkoľvek doplnkom stravy. V porovnaní s placebom však nebol žiadny rozdiel v meraní celkového cholesterolu u účastníkov užívajúcich niektorý z doplnkov stravy.
  • Rosuvastatín (štandardný liek) viedol k 19 % zníženiu triglyceridov v krvi. V porovnaní s placebom nebol žiadny rozdiel v triglyceridoch pri žiadnom z doplnkov stravy.
  • Pri použití rosuvastatínu nedošlo k žiadnej významnej zmene HDL cholesterolu.
  • V porovnaní s placebom výživový doplnok s rastlinnými sterolmi výrazne znížil HDL cholesterol.
  • V porovnaní s placebom cesnakový doplnok stravy výrazne zvýšil LDL cholesterol.
  • Žiadny výrazne neovplyvnil zápalové markery v krvi, ktoré naznačujú vyššie riziko srdcových ochorení počas 28 dní štúdie.

„Hoci existujú predchádzajúce štúdie, ktoré dokazujú, že doplnky z červenej kvasnicovej ryže a rastlinných sterolov môžu znižovať LDL cholesterol, naše zistenia zdôrazňujú, že obsah týchto doplnkov stravy sa môže líšiť. Preto neprodukujú konzistentné zníženie cholesterolu, "povedal Laffin.

 

Netreba sa teda spoliehať na výživové doplnky, ktoré deklarujú, že zlepšujú zdraviu cholesterolu alebo zdravie srdca. V skutočnosti totiž nebudú mať významný vplyv.

Viac o téme: SrdceZdravieCholesterolStatínyDoplnky výživy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9