Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VAROVANIE, ktoré UPOZORNÍ na CHOROBU skôr, než sa začne zhoršovať: SLUCH to prezradí

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Sluch je schopnosť, ktorú väčšina považuje za samozrejmosť. Treba si však všímať zmeny, keďže sluchové ťažkosti môžu súvisieť s rozvojom demencie vo vyššom veku.

V štúdii s viac ako 80 000 dospelými vo veku nad 60 rokov mali ľudia s problémami s počutím reči v hlučnom prostredí vyššie riziko demencie, čo je termín pre stavy, charakterizované stratou pamäti a ťažkosťami s jazykom a inými schopnosťami myslenia. Štúdia bola zverejnená v časopise Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association

Je tu však aj pozitívum! Problémy so sluchom nemusia byť len príznakom demencie, ale v skutočnosti aj rizikovým faktorom, ktorý by mohol varovať ľudí, ich rodiny alebo lekárov na jej nástup ešte skôr, ako sa začne zhoršovať, ako sa uvádza na sciencealert.com.

"Je mimoriadny záujem o poruchu sluchu a o to, či môže zvýšiť riziko demencie," povedal minulý rok epidemiológ a autor štúdie Thomas Littlejohns z Oxfordskej univerzity. "Aj keď výsledky sú predbežné, naznačujú, že porucha sluchu, ktorá bola spozorovaná pri rozprávaní s niekým v hlučnom prostredí, by mohla predstavovať sľubný cieľ prevencie demencie."

Dvojnásobné riziko vzniku choroby

V roku 2017 bola strata sluchu uvedená spolu s fajčením a fyzickou nečinnosťou ako jeden z deviatich hlavných, modifikovateľných rizikových faktorov demencie. Táto prelomová správa v časopise The Lancet bola aktualizovaná v roku 2020, pričom boli pridané ďalšie tri rizikové faktory, čím sa celkový počet zvýšil na 12. V týchto správach sa zistilo, že z 12 rizikových faktorov demencie môže mať práve strata sluchu najvyčší vplyv zo všetkých – takže ľudia s neriešenou stratou sluchu v strednom veku majú až päťkrát vyššiu pravdepodobnosť vzniku demencie.

Na zistenie bližších informácií výskumníci z Oxfordskej univerzity využili údaje z britskej biobanky, výskumnú databázu zriadenú s cieľom odhaliť prepojenia medzi genetikou, environmentálnymi faktormi a zdravotnými výsledkami v rámci veľkej časti populácie Spojeného kráľovstva. Riziko demencie bolo analyzované u skupiny s viac ako 82 000 ženami a mužmi vo veku 60 rokov alebo starších, ktorí netrpeli ochorením a na začiatku štúdie im bol vyhodnotený sluch.

VAROVANIE, ktoré UPOZORNÍ na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Účastníci boli testovaní na schopnosť počutia reči v šume, resp. či vedia rozoznať úryvky reči v hlučnom prostredí. Po približne 11 rokoch sa u 1 285 účastníkov vyvinula demencia na základe zdravotných záznamov.

"Účastníci s horším sluchom mali takmer dvojnásobné riziko vzniku demencie v porovnaní s tými, ktorí dobre počuli," povedal Littlejohns.

Je zaujímavé, že približne polovica ľudí v štúdii, ktorí mali nedostatočný sluch, a približne 42 percent tých, ktorí v teste dopadli zle, si sami nevšimli žiadnu poruchu sluchu. 

Výskumníci tiež zvažovali, či sú poruchy sluchu spojené s inými faktormi, o ktorých je známe, že ovplyvňujú riziko demencie. Medzi ne patrí sociálna izolácia a depresia, ktoré môžu nastať, ak majú ľudia problémy so sluchom.

"Našli sme však málo dôkazov, že to tak bolo," povedal Littlejohns.

Žiadna novinka

Nejde však o prvú štúdiu, ktorá našla súvislosť medzi stratou sluchu a demenciou. Na druhej strane, je medzi prvými, ktoré skúmali riziko demencie a sluchové schopnosti ľudí v hlučnom prostredí. Iné štúdie z Austrálie a Taiwanu odhalili, že ľudia, ktorí sú nedoslýchaví, majú väčšie riziko demencie. Tieto štúdie sa však opierali o údaje získané od účastníkov štúdie alebo o lekárske záznamy poukazujúce na stratu sluchu.

Viac o téme: ChorobaDemenciaAlzheimerova chorobaSluchz
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9