Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ženy by mali rátať s touto ZMENOU už po jednej CIGARETE: Dôkaz silného ÚČINKU na mozog

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Už jedna cigareta blokuje produkciu estrogénu v ženskom mozgu. Toto zistenie môže vysvetľovať, prečo je pre ženy ťažšie vzdať sa tohto zlozvyku v porovnaní s drsnejším pohlavím.

„Prvýkrát môžeme vidieť, ako funguje nikotín. Vypína mechanizmus produkcie estrogénu v mozgu žien,“ hovorí docentka Erika Comasco z Uppsalskej univerzity v mediálnej správe. „Prekvapilo nás, že tento účinok bolo možné pozorovať aj pri jedinej dávke nikotínu, ekvivalentnej iba jednej cigarete, čo ukazuje, aké silné sú účinky fajčenia na ženský mozog,“ pokračuje Comascoová. "Ide o novoobjavený efekt. Stále si nie sme istí, aké sú behaviorálne alebo kognitívne výsledky. Zatiaľ sa vie len to, že nikotín pôsobí na túto oblasť mozgu, no poznamenávame, že mozgový systém je cieľom návykových drog, ako je nikotín.“

Výskumníci pracovali s 10 zdravými dobrovoľníčkami, z ktorých každá dostala dávku nikotínu – podobnú množstvu v jednej cigarete. Výskumníci im potom vstrekli rádioaktívny indikátor, ktorý sa pripojil k molekule v tele, ktorá sa viaže na aromatázu, enzým, ktorý produkuje estrogén.

Pomocou MRI a PET skenov mozgu vedci videli množstvo estrogénu v tele a identifikovali, kde sa v mozgu nachádza. Výsledky ukázali, že jedna dávka nikotínu mierne znížila množstvo aromatázy v mozgu, čo znamená, že už po jednej cigarete bolo menej estrogénu. Vedci ešte musia preskúmať vplyv cigarety na mužský mozog a hormóny.

Iná reakcia na fajčenie

"Účinok nikotínu na produkciu estrogénu má významný vplyv na mozog, ale možno aj na iné funkcie, ako je napríklad reprodukčný systém - to ešte nevieme na sto percent," hovorí profesorka Comascoová.

Ženy by mali rátať
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Odborníčka upozorňuje, že existujú výrazné rozdiely v spôsobe, akým muži a ženy reagujú na fajčenie.

"Zdá sa, že ženy sú odolnejšie voči nikotínovej substitučnej terapii, majú častejšie recidívy, vykazujú väčšiu náchylnosť na dedičnosť fajčenia a sú vystavené väčšiemu riziku vzniku primárnych ochorení súvisiacich s fajčením, ako je rakovina pľúc a srdcový infarkt. Teraz musíme pochopiť, či sa tento účinok nikotínu na hormonálny systém podieľa na niektorej z týchto reakcií. Nikotín má rôzne účinky na mozog, vrátane produkcie pohlavných hormónov, ako je estrogén,“ dodáva Comascoová.

Ide o komplexný problém

Fajčenie má mnoho nepriaznivých účinkov na mužov i ženy, no tento konkrétny účinok nikotínu na zníženie produkcie estrogénu nebol predtým známy, hovorí profesor Wim van den Brink, emeritný profesor psychiatrie a závislostí z Akademického medicínskeho centra pri University of Amsterdam, ktorí sa výskumu nezúčastnili.

„Treba však poznamenať, že závislosť od tabaku je komplexná porucha s mnohými faktormi, ktoré k nej prispievajú. Je nepravdepodobné, že tento špecifický účinok nikotínu na talamus (a produkciu estrogénu) vysvetľuje všetky pozorované rozdiely vo vývoji, liečbe a výsledkoch medzi mužskými a ženskými fajčiarmi."

Výskumníci prezentovali zistenia na kongrese European College of Neuropsychopharmacology vo Viedni v Rakúsku.

Viac o téme: CigaretaFajčenieEstrogén
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9