Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Problémy s ĎASNAMI signalizujú prekvapivé veci: SPÚŠŤAČE, o ktorých by ste to nepovedali

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Svrbia vás ďasná a vy netušíte prečo? Príčin môže byť niekoľko. Môže za to zlá ústna hygiena, zranenie, hormóny, či úzkosť. Čo sa s tým dá robiť? 

Zvyčajne je znakom toho, že sa vám v ústach nahromadil plak, alebo máte choré ďasná," konštatovala zubárka Kami Hossová na otázku, kedy môžu človeka svrbieť ďasná.

Svrbenie sa teda vyskytuje vtedy, keď je tkanivo ďasien zapálené alebo podráždené.

„Pramení to z rôznych príčin a návšteva zubára je najlepší spôsob, ako zistiť, čo to spôsobuje,“ myslí si Hossová.

Niekedy však spúšťačom bývajú veci, ktoré prekvapia. Toto sú podľa livestrong.com príčiny, ktoré stoja za nepríjemným stavom.

Čítajte tiež: Má 60 rokov a stále vyzerá MLADO: Nazrite do zákulisia KUCHYNE herca Toma CRUISA!

1. Príliš veľa plaku 

Plak je bezfarebná, lepkavá látka, ktorá pokrýva zuby a ďasná. Tvorí sa, keď sa jedlo a hlien spoja s baktériami v ústach. Môže sa hromadiť, keď si neumývate zuby a nepoužívate zubnú niť.

„To môže viesť k svrbeniu, krvácaniu a citlivosti,“ vysvetľuje zubár Brad Eckhardt.

Plak sa podľa neho môže hromadiť aj vtedy, keď máte nadbytočný hlien, napríklad, keď ste prechladnutí a máte upchaté dutiny. Je možné, že aj COVID-19 môže vyvolať priveľa hlienu, ktorý vedie k podráždeniu úst, ale svrbiace ďasná nie sú podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb bežným príznakom tohto ochorenia. 

2. Ochorenie ďasien 

Nadmerné nahromadenie plaku môže viesť k zápalu ďasien.

„Ten môže spôsobiť, že ďasná svrbia a sú citlivé a opuchnuté,“ konštatoval Eckhardt.

Choré ďasná sú príčinou zápachu z úst a tiež krvácania pri čistení zubov. 

Problémy s ĎASNAMI signalizujú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Sucho v ústach 

Ďasná môžu svrbieť, keď nemáte dostatok slín na udržanie vlhkosti v ústach. Sucho v ústach môže mať množstvo možných príčin a nie všetky sú však vážne. Problém sa stáva bežnejším s vekom. Pocit úzkosti alebo stresu môže tiež spôsobiť sucho v ústach, rovnako ako lieky používané na liečbu vysokého krvného tlaku, depresie alebo problémov s kontrolou močového mechúra. 

Môže to byť tiež vedľajší účinok chemoterapie, ožarovania alebo poškodenia nervov slinných žliaz. 

4. Škrípanie zubov alebo iné poranenia úst 

Časté škrípanie zubov alebo iný typ poranenia ďasien môže viesť k svrbeniu.

„Ak sa to deje dlhodobo, sklovina môže erodovať, čo spôsobí ústup ďasien a následne svrbenie,“ konštatovala doktorka Hossová.

Medzi ďalšie príznaky škrípania zubov patrí bolesť zubov, tváre a hlavy, najmä, keď sa ráno zobudíte. 

5. Hormonálne zmeny 

Nie je nezvyčajné, že ďasná začnú svrbieť počas tehotenstva, pred menštruáciou alebo počas menopauzy.

Zmeny hormónov môžu zvýšiť prietok krvi do ďasien a zmeniť spôsob, akým tkanivo reaguje na plak, čo spôsobuje svrbenie," vysvetlila zubárka.

Podľa nej si môžete všimnúť zvýšenú citlivosť alebo krvácanie pri čistení zubov kefkou alebo zubnou niťou. Aj keď ten pocit môže byť nepríjemný, je to normálne a mal by sa zmierniť, keď sa hladina hormónov ustáli. 

6. Fajčenie alebo e-cigarety 

Fajčenie a vaping nie sú škodlivé len pre pľúca, ale môžu spôsobiť aj nepríjemné pocity v ústach. Nikotín obsahuje dráždivé látky, ktoré spôsobujú zápal ďasien a preto vás môžu svrbieť ďasná. 

7. Nesprávne umiestnené zubné zariadenie 

Orálne ošetrenia ako sú zubné implantáty, mostíky a zubné protézy, môžu spôsobiť svrbenie, keď dobre nesedia. Medzery medzi zubnými pomôckami a vašimi ďasnami môžu spôsobiť, že čiastočky jedla sa ľahšie dostanú medzi zuby.

„Čím dlhšie tam zvyšky zostanú, tým viac baktérií sa nahromadí a môže vzniknúť infekcia,“ dodala Hossová.

To podľa nej môže spôsobiť, že ďasná budú citlivé, zapálené a svrbiace. 

Problémy s ĎASNAMI signalizujú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

8. Alergická reakcia 

„Jedenie, pitie alebo dotyk látky, na ktorú ste alergickí, môže vyvolať svrbenie a opuch na koži, ako aj v ústach,“ vysvetlila zubárka.

Ak vás teda po konzumácii určitých potravín svrbia ďasná, na vine môžu byť alergie. Niektorí ľudia sú tiež alergickí na laurylsulfát sodný (SLS), chemickú zlúčeninu nachádzajúcu sa v niektorých zubných pastách. Počas alergickej reakcie si môžete všimnúť začervenané a slziace oči, výtok z nosa a v závažných prípadoch problémy s dýchaním. 

Liečba svrbivých, podráždených ďasien 

„Je dôležité, aby ste čo najskôr identifikovali príčinu. Tým vám bude potom nastavená správna liečba na zastavenie svrbenia a zabráni sa zhoršeniu stavu," uviedol zubár.

Ak je na príčine plak, mal by sa ihneď odstrániť. Škrípanie zubov alebo poranenia sa často dajú zvládnuť pomocou chráničov zubov, zatiaľ čo svrbenie súvisiace s alergiou sa zvyčajne lieči antihistaminikami. Ak máte podozrenie, že svrbiace ďasná sú spôsobené zubnou protézou, oznámte to svojmu zubárovi. Prispôsobí zubnú protézu alebo vykoná iné úpravy, po ktorých sa vám uľaví a vy sa budete cítiť príjemnejšie. 

Zaujme vás: Ľudia s TOUTO krvnou skupinou by sa mali mať na pozore: Vyššie RIZIKO problémov so ŽALÚDKOM

Prevencia svrbenia ďasien 

Existujú spôsoby, ako sa vyhnúť svrbeniu ďasien v predstihu. Číslo jedna v zozname? Dobrá dentálna hygiena!

Najlepším spôsobom, ako zabrániť svrbeniu, je uistiť sa, že si pravidelne čistíte zuby kefkou aj niťou a odstraňujete tak zubný povlak,“ radí zubárka Hossová.

Ak si všimnete, že vás ďasná svrbia kvôli alergénom, snažte sa minimalizovať ich vystaveniu. Keď fajčíte alebo vapujete, prestaňte s tým. Občasné svrbenie ďasien, ktoré rýchlo ustúpi, síce nie je dôvodom na obavy, no mali by ste zavolať svojho zubára, ak to trvá dlhšie ako týždeň. 

Viac o téme: ZdravieZubyĎasnáSvrbenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9