Ľudia s TOUTO krvnou skupinou by sa mali mať na pozore: Vyššie RIZIKO problémov so ŽALÚDKOM

Zdroj: gettyimages.com
2022-07-04 13:00:00

Krvná skupina dokáže o vašom zdraví prezradiť oveľa viac, ako si myslíte! Podľa Penn Medicine a National Library of Medicine sú určité krvné skupiny spojené s konkrétnymi chorobami, no ešte neprepadajte panike.

Voľby ako strava, pobyb a dobré návyky zohrávajú taktiež dôležitú úlohu v zdraví, ako sa píše na eatthis.com. Takže, hoci môžete byť vystavení mierne zvýšenému riziku, udržiavanie zdravého životného štýlu môže rozhodnúť.

Lekár Penn Medicine Dr. Douglas Guggenheim, MD, povedal: "Zatiaľ čo vás vaša krvná skupina môže vystaviť vyššiemu riziku určitých stavov, nič nie je definitívne. Rovnako dôležité je navštevovať pravidelne svojho lekára a dodržiavať zdravý životný štýl."

Čítajte tiež: ZNAK vysokého CHOLESTEROLU: Skrytý varovný SIGNÁL, ktorý si mnohí mýlia so STARNUTÍM!

Krvná skupina ABO

Národná lekárska knižnica hovorí: "Náchylnosť na rôzne choroby, ako je rakovina, kardiovaskulárne choroby, infekcie a hematologické poruchy, kognitívne poruchy, choroby obehového systému, metabolické choroby a malária, súvisí so všetkými krvnými skupinami. Zistilo sa však, že jedinci s AB sú náchylní na zvýšené riziko kognitívnej poruchy. Poruchy ako hypertenzia, obezita, dyslipidémia, kardiovaskulárne ochorenia (CVD) a diabetes boli tiež častejšie u osôb s kognitívnou poruchou."

Niekoľko štúdií súvisiacich s fenotypom AB0 ukazuje, že geneticky podmienené ľudské krvné skupiny boli spojené so zvýšeným rizikom rôznych infekčných a neinfekčných ochorení. Sú však potrebné ďalšie výskumy, čo sa týka molekulárnej úrovni krvných skupín a ich spojenia s rôznymi chorobami.

Krvná skupina O a rakovina žalúdka

National Library of Medicine vysvetľuje, že rakovina žalúdka je štvrtou najčastejšou rakovinou na svete a druhou najčastejšou príčinou úmrtí na rakovinu. Štúdie od roku 1950 ukázali, že ľudia s krvnou skupinou A majú asi o 20 % vyššie riziko rakoviny žalúdka ako je to u ľudí typu 0. Analýza metadát z roku 2012 zistila, že osoby typu A mali pomer pravdepodobnosti 1,11 a osoby typu 0 mali pomer pravdepodobnosti 0,91, čo sa týka rakoviny žalúdka. Okrem toho, osoby krvnej skupiny A mali výrazne vyššiu mieru infekcie H. pylori ako ľudia inej krvnej skupiny (pomer pravdepodobnosti = 1,42). 

Infarkt a srdcové choroby

Penn Medicine uvádza: "Môže sa zdať zrejmé, že vaša krvná skupina súvisí s vaším srdcom, pretože vaše srdce pumpuje krv do zvyšku vášho tela. Krvná skupina vás však v skutočnosti môže vystaviť vyššiemu riziku stavov, ako je srdcový infarkt a srdcové ochorenie. Je to kvôli génu nazývanému gén ABO – génu, ktorý sa vyskytuje u ľudí s krvnými skupinami A, B alebo AB. Jediná krvná skupina, ktorá tento gén nemá, je typ O. Ak máte ABO a žijete v oblasti s vysokou úrovňou znečistenia, môžete byť vystavení väčšiemu riziku srdcového infarktu ako tí, ktorí tento gén nemajú."

Dr Guggenheim dodáva, že gén ABO môže tiež zvýšiť riziko ochorenia koronárnych artérií (CAD). CAD sa vyvíja, keď tepny, ktoré zásobujú vaše srdce krvou, stvrdnú a zúžia - čo môže spôsobiť infarkt, ak sa zablokujú. 

Zaujme vás: Zložka obľúbených CESTOVÍN, z ktorej vám VYSTRELÍ krvný tlak: Nenápadný ŠKODCA!

Rakovina

Penn Medicine upozorňuje, že existuje veľa faktorov, ktoré sú spojené s vyšším rizikom rakoviny. Ľudia s krvou typu A majú vyššie riziko rakoviny žalúdka v porovnaní s inými typmi.

Gén ABO môže zohrávať úlohu aj pri zvýšenom riziku rakoviny. Gén je spojený s inými druhmi rakoviny, vrátane rakoviny pľúc, prsníka, hrubého čreva a konečníka, prostaty, rakovina pečene a krčka maternice. Táto korelácia sa skúma už viac ako 60 rokov, a hoci výskum stále ukazuje spojenie, neexistuje žiadne definitívne vysvetlenie, prečo vás gén ABO môže vystaviť vyššiemu riziku niektorých druhov spomínanej zákernej choroby.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia krvná skupina

2022-07-04 13:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia