Štikútanie po jedle vie byť poriadne otravné. Hlavne keď sa pravidelne opakuje a trvá dlho. Našťastie existujú triky, ako sa tejto nepríjemnosti zbaviť veľmi rýchlo.
Štikútka nastáva vtedy, keď sa bránica, teda sval, ktorý oddeľuje hrudník od žalúdka, nedobrovoľne spazmuje. Hlasivky sa uzavrú, čím sa vytvorí charakteristický štikútavý zvuk. Ak sa to stane sem-tam, je to neškodné. Ak však pretrváva dlhšie, narúša to schopnosť jesť, spať a dýchať a je potrebné navštíviť lekára, ako sa píše na livestrong.com. Môže to byť totiž príznak zdravotných problémov. Vo väčšine prípadov je však na príčine jedlo, ktorú konzumujeme. Prečo niekedy po jedle štikútame?
1. Jete príliš rýchlo
Rýchle hltanie jedla môže byť dôvod štikútania.
„Príliš rýchle jedenie privádza do žalúdka priveľa vzduchu," konštatovala gastroenterologička Elena Ivaninová.
Keďže sa žalúdok nachádza hneď vedľa bránice, nafúknuté brucho môže vyvolať jej kontrakcie, teda štikútanie. Ako sa dá tomu zabrániť? Úplne jednoducho, pri jedení spomaľte a pred každým sústom sa nadýchnite.
Čítajte tiež: Prečo je zlé SPRCHOVAŤ sa po jedle? Po tomto prekvapivom ZISTENÍ s tým PRESTANETE
2. Prejedli ste sa
Štikútanie sa môže objaviť aj vtedy, ak zjete viac, ako váš žalúdok znesie.
„Väčšie množstvo jedla vás síce zasýti, ale aj roztiahne žalúdok, čo spustí štikútku,“ vysvetlila Ivaninová.
Aby ste zabránili čkaniu, skúste obmedziť veľkosť porcií.
3. Zjedli ste niečo pikantné
Máte radi pikantnú kuchyňu? Túžba po štipľavom jedle môže spôsobiť čkanie. Niektoré pálivé jedlá, ako sú čili papričky, ktoré obsahujú zlúčeninu kapsaicín, môžu dráždiť bránicu a vyvolať kŕče. Ak máte podozrenie, že zdrojom štikútania sú korenené jedlá, skúste ich konzumáciu obmedziť, aby ste zistili, či sa váš problém vyrieši.
Potraviny bohaté na kapsaicín:
- Carolina Reapers
- "Duchové" chilli papričky - Bhut Jolokia
- Habaneros
- Thajské papriky
- Cayenne
- Tabasco
- Serrano papričky
- Jalapeňos
- Poblanos
4. Vypili ste niečo sýtené
Bublinky v nápoji môžu zvyšovať šance na štikútanie. Obsahujú totiž CO2.
„Nahromadený sa buď vytlačí z tela von odgrgnutím, alebo expanduje v žalúdku, kde spustí bránicové kontrakcie,“ uviedla Ivaninová.
Namiesto bubliniek pite radšej čistú vodu alebo čaj.
5. Dopriali ste si alkohol
Aj alkoholický drink, ktorý popíjate, môže byť príčinou štikútania. Je to preto, že alkohol môže dráždiť pažerák a žalúdok. To môže viesť k dominovému efektu, ktorý zhoršuje stav bránice a môže prejsť do štikútky.
„Záchvatu čkania sa môžete vyhnúť obmedzením príjmu alkoholu,“ radí Ivaninová.
6. Jedlo je príliš horúce alebo studené
Ak ste niekedy popíjali niečo veľmi horúce, alebo ľadovo studené, aj potom ste mohli zažiť nepríjemný stav.
„Extrémne teploty totiž môžu podráždiť pažerák alebo žalúdok, čo môže spôsobiť kŕče bránice," tvrdí Ivaninová.
Aby ste predišli čkaniu, počkajte, kým sa teplota jedla trochu zníži.
Zaujme vás: Dať si PIVO na večeru nie je ZLÝ nápad: ZMENA v ČREVÁCH prekvapí milovníkov moku!
Ďalšie tipy na zvládnutie štikútky
Ak preventívne opatrenia zlyhali a stále sa vám štikúta, existuje niekoľko tipov na zastavenie tohto stavu. Aj keď neexistujú žiadne vedecké dôkazy na podporu nasledujúcich stratégií, niektorí prisahajú na ich účinnosť:
- dýchajte do papierového vrecka
- kloktajte ľadovú vodu
- zadržajte dychu
- popíjajte studenú vodu