Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dať si PIVO na večeru nie je ZLÝ nápad: ZMENA v ČREVÁCH prekvapí milovníkov moku!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Dať si jedno chladené pred televíziou znie veľmi dobre. O to lepšie, ak by malo pozitívny vplyv na dôležitý telesný orgán. Čo z toho budú mať vaše črevá?

Vedci zistili, že jedno svetlé pivo denne môže podporiť dobré baktérie vo vašom čreve, ako sa píše na studyfinds.org. Podľa portugalských vedcov majú rovnaký účinok aj nealkoholické ležiaky. Keďže sa predpokladá, že väčšia diverzita baktérií v čreve znižuje riziko srdcových chorôb, mohlo by to znamenať, že pivo ochráni jeden z najdôležitejších telesných orgánov! Aby toho nebolo málo, mohlo by znížiť i riziko vzniku cukrovky 2. typu. Štúdia bola publikovaná v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Dôležité je však dodržať jednu vec a tým je množstvo. Podľa vedcov muži mali zdravšie črevá vtedy, ak každý večer vypili jedno pivo. Samozrejme, treba byť opatrní. Nielen odborníci z NOVA University Lisabon odporučili nepiť radšej žiadny zlatý mok, keďže „najbezpečnejšia úroveň konzumácie alkoholu je žiadna“.

Čítajte tiež: V priebehu SEKUNDY rozhodia vaše telo: ZÁCHRANA, ktorá UĽAVÍ od bolesti ZUBOV múdrosti

Nárast prospešných baktérií

Devätnásť zdravých mužov vo veku od 23 do 58 rokov bolo požiadaných, aby každý večer počas mesiaca vypili 330 ml fľaše piva k večeri. Zhruba polovica pív obsahovala 5,2 percenta alkoholu, ostatné boli nealkoholické. Nebola však žiadna kontrolná skupina. Dobrovoľníkom bolo povedané, aby počas štúdie nemenili to, čo normálne jedli alebo pili, a taktiež, aby i naďalej pokračovali v spôsobe cvičenia, ak to bol ich životný štýl.

Dať si PIVO na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Na konci experimentu nebol u mužov viditeľný rozdiel v hmotnosti, tukovej hmote alebo hladinách cholesterolu. Analýza vzoriek stolice – odobratých pred a po štúdii – však ukázala, že mali v čreve väčší rozsah baktérií. Obe skupiny mali podobný nárast, približne 7 percent. Výskumníci uviedli, že konzumácia jednej fľaše piva, bez ohľadu na jeho obsah alkoholu, môže byť prospešná pre zdravie čriev mužov.

Môžu za to chmeľové polyfenoly

Zatiaľ čo štúdia skúmala len ležiak, očakáva sa, že všetky druhy piva majú rovnaký vplyv na mikrobiómy. Autori uviedli, že pivá s vyšším množstvom kvasiniek, ako sú tie nefiltrované, môžu mať ešte väčší účinok. Predpokladá sa, že pivo zlepšuje mikrobióm – baktérie a huby žijúce v nás – pretože obsahuje polyfenoly. Ide o mikroživiny, ktoré sa prirodzene vyskytujú v rastlinách a pivo je jediným zdrojom chmeľových polyfenolov v ľudskej strave. Chmeľ sa takmer výlučne používa v priemysle výroby, aby dodal pivu charakteristickú vôňu a horkosť.

Predpokladá sa, že polyfenoly sa môžu dostať do žalúdka, kde budú mať pod kontrolou dobré baktérie.

Vedci povedali: "Znížená diverzita baktérií bola spojená s cukrovkou a kardiovaskulárnymi chorobami."

Zaujme vás: Obľúbený NÁPOJ ochráni pred akútnym poškodením OBLIČIEK: Aké množstvo má najväčší ÚČINOK?

Temná strana alkoholu

Na druhej strane, pitie nadmerného množstva alkoholu je nebezpečné! Štúdie naznačujú, že len pohár vína alebo pollitra piva každú noc v strednom veku môže zostarnúť mozog o dva roky. Taktiež je konzumácia alkoholu spojená s niekoľkými typmi rakoviny, ochorením pečene, pankreatitídou, srdcovým zlyhaním a poškodením mozgu. Národná zdravotná služba (NHS) odporúča, aby dospelí nepili viac ako šesť pollitrov piva alebo fľašu a pol vína.

Viac o téme: PivoZdravieČrevá
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9