Rutinné VYŠETRENIE odhalí INFARKT: PREDPOVEĎ 5 rokov pred tým, ako k nemu dôjde!

Zdroj: gettyimages.com
2022-06-14 13:00:00

Málokto by povedal, že by sa srdcový infarkt, resp. riziko jeho vzniku, mohlo objaviť na oku! Aby toho nebolo málo, až niekoľko rokov pred tým, než by ho človek pocítil na vlastnej koži.

Bežné očné vyšetrenie môže predpovedať srdcový infarkt 5 rokov ešte pred tým, ako k nemu dôjde. Stačí k tomu jednoduchý očný test, ako sa píše na studyfinds.org.

Znaky v sietnici

Podľa vedcov sú znakom ochorenia koronárnych artérií nezvyčajné vzory krvných ciev v sietnici. Štúdia ponúka nádej na identifikáciu najviac ohrozených pacientov počas rutinných vyšetrení u očného lekára.

Čítajte tiež: Niektoré potraviny VYDRŽIA dlhšie, ako je na ETIKETE: Tieto môžete jesť PO dátume spotreby!

Najlepšou prevenciou pred infarktom a inými srdcovými ochoreniami je zdravý životný štýl, teda strava a viac fyzického pohybu, ako aj statíny či iné lieky na zníženie cholesterolu.

"Lekári tak vedia, čo by mohlo znížiť riziko, ako je napr. stopnutie fajčenia a udržiavanie normálneho cholesterolu a krvného tlaku," hovorí vedúca autorka Ana Villaplana-Velascoová, doktorandka na University of Edinburgh v Škótsku.

Sietnica je malá membrána v zadnej časti oka, obsahujúca bunky citlivé na svetlo. Tie sa začínajú zhoršovať od stredného veku.

"Vedeli sme, že variácie vaskulatúry sietnice môžu vypovedať niečo o našom zdraví," hovorí Villaplana-Velascoová. "Vzhľadom na to, že zobrazovanie sietnice je neinvazívna technika, rozhodli sme sa preskúmať zdravotné prínosy, ktoré by sme z týchto snímok mohli získať."

Oko môže odhalí viac než len riziko infarktu

Zistenia sú založené na viac ako pol milióne Britov z britskej Biobanke, databáze obsahujúcej ich lekárske záznamy a ďalšie informácie.

"Najskôr sme študovali vzory vetvenia sietnicovej vaskulatúry výpočtom miery s názvom fraktálna dimenzia (Df). Zistili sme, že nižší Df, zjednodušené vzory vetvenia ciev, súvisí s ochorením koronárnych artérií, a teda srdcovým infarktom,“ vysvetľuje Villaplana-Velascoová.

Škótsky tím potom vyvinul personalizovaný „model predpovede“ od účastníkov, ktorí po zozbieraní snímok sietnice utrpeli infarkt. Skombinoval Df s tradičnými klinickými faktormi, ako je vek, pohlavie, krvný tlak, BMI (index telesnej hmotnosti) a história fajčenia.

"Prekvapivo sme zistili, že náš model bol schopný lepšie klasifikovať účastníkov s nízkym alebo vysokým rizikom srdcového infarktu v porovnaní so zavedenými modelmi, ktoré zahŕňajú iba demografické údaje," hovorí Villaplana-Velascoová. „Zlepšenie nášho modelu bolo ešte lepšie, ak sme pridali skóre súvisiace s genetickou náchylnosťou na srdcový infarkt. Zaujímalo nás, či asociáciu Df ovplyvnila zdieľaná biológia. Pozreli sme sa teda na genetiku Df a našli sme deväť genetických oblastí, ktoré riadia vzorce vetvenia ciev sietnice. O štyroch z týchto oblastí je známe, že sa podieľajú na genetike kardiovaskulárnych chorôb. Tieto bežné genetické oblasti sa podieľajú na procesoch súvisiacich so závažnosťou a zotavením srdcového infarktu. Výsledky však majú vplyv aj na iné život ohrozujúce choroby. Zmeny v sietnicovom vaskulárnom vzore môžu byť príznakmi hroziacej mozgovej príhody alebo diabetickej retinopatie, keď vysoká hladina cukru v krvi postihuje oko," vysvetľuje odborníčka.

Zaujme vás: KVÍZ, ktorý vám môže ZACHRÁNIŤ život: Viete ako sa SPRÁVAŤ počas BÚRKY?

Ďalej prezradila plány, čo sa týka výskumu. Plánuje v tom pokračovať a vykonať analýzu špecifickú pre pohlavie. Už teraz je známe, že ženy s vyšším rizikom srdcového infarktu alebo ochorením koronárnych artérií majú tendenciu mať výrazné vaskulárne odchýlky sietnice v porovnaní s mužskou populáciou.

"Radi by sme zopakovali našu analýzu oddelene u mužov a žien, aby sme zistili, či model srdcového infarktu špecifický pre pohlavie dopĺňa lepšiu klasifikáciu rizika," dodáva na záver.

Fotogaléria


Tagy:
srdce zdravie oči infarkt očné vyšetrenie

2022-06-14 13:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia