Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

LEPŠÍ ako vysoký cholesterol: Toto môže PREDPOVEDAŤ, kedy dôjde k INFARKTU či mŕtvici

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je možné zistiť z krvného testu nábeh na kardiovaskulárne ochorenie? Hoci to znie na prvý pohľad ako nejaké sci fi, podľa niektorých odborníkov sa to skutočne dá.

Ak sa bude dať predpovedať riziko kardiovaskulárnych chorôb, bude možné včas zakročiť a vyhnúť sa im alebo zahájiť účinnú liečbu. Podľa novej štúdie, zverejnenej v časopise Science Translational Medicine, sa krvný test bude dať použiť na predpovedanie tohto rizika. Tak otvára dvere k individualizovanejším plánom liečby kardiovaskulárnych ochorení, čo môže ulepšiť rýchlosť identifikácie a vývoja nových liekov, informuje medicalnewstoday.co.uk

Čítajte tiež: Máte históriu a výrobu ALKOHOLU v malíčku? Tento KVÍZ zvládne málokto!

Účinný prediktor rizika

Keď sa vyvinie nový liek, vedci musia byť presvedčení o tom, že je účinný a bezpečný. Ide o náročný proces, ktorý môže často trvať aj niekoľko rokov. Aj keď je táto fáza mimoriadne dôležitá, výrazne sa tak spomaľuje ich rýchlosť vývoja a tiež sa zvyšujú náklady. 

Jedným zo spôsobov, ako zvýšiť rýchlosť a znížiť náklady na vývoj lieku bez toho, aby sa zanedbala účinnosti alebo bezpečnosť, je použiť náhradný biomarker ako prediktor rizika. Ak by dokázal spoľahlivo predpovedať riziko, potom je možné zefektívniť niektoré fázy klinických skúšok. Môže to byť užitočné aj pre pacientov. Lekár by tak dokázal zabrániť ochoreniu skôr, než sa rozvinie. 

Dr. Stephen Williams, hlavný lekár v SomaLogic a zodpovedajúci autor tejto štúdie, zdôraznil dôležitosť náhradných biomarkerov najmä pre riziko kardiovaskulárnych ochorení: „Kvôli situáciám, kde sa dnes vyžadujú klinické štúdie kardiovaskulárnych výsledkov, náhradný biomarker umožňuje predčasné aj lacné ukončenie nebezpečných alebo neúčinných kandidátskych liekov a podporuje tak bezpečné a účinné lieky.“

Taktiež dodal, že v personalizovanej medicíne by to umožňovalo nákladovo-efektívne prideľovanie liečby ľuďom, ktorí ju najviac potrebujú, a potenciálne zvyšovať príjem novších a účinnejších liekov.

LEPŠÍ ako vysoký cholesterol:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nevýhoda 

V roku 2004, Americký úrad pre potraviny a liečivá (FDA) publikoval správu, v ktorej odporúča výskumníkom identifikovať náhrady biomarkerov, ktoré by mohli pomôcť pri vývoji liekov na kardiovaskulárne riziká a zlepšiť tak individualizovanú starostlivosť o pacienta. Nestalo sa tak. 

Doktor Williams vysvetlil, prečo trvalo tak dlho uskutočniť odporúčanie FDA: „Náhrady sú veľmi cenné, ale majú tiež vysoké riziko chybovosti, napríklad schválenie nebezpečného alebo neúčinného lieku. Sú preto potrebné dôkazy na to, aby sme si boli istí, že ich hodnota, čo sa týka starostlivosti o pacienta, prevyšuje potenciálne dopady chýb.“

Dr. Williams zdôraznil, že takýto náhradník biomarkerov musí byť schopný troch vecí:

  1. Presne predpovedať pravdepodobné klinické výsledky
  2. Schopnosť meniť sa podľa toho, ako sa menia potenciálne riziká
  3. Pracovať bez ohľadu na to, aký bol hlavný faktor rizika

Proteíny ako možná záchrana

Na vývoj testu doktor Williams a jeho kolegovia analyzovali vzorky krvnej plazmy od 22 849 ľudí. Z týchto vzoriek študovali 5 000 proteínov a identifikovali 27 z nich, ktoré by spolu dokázali predpovedať riziko mŕtvice, infarktu myokardu, srdcového zlyhania alebo smrti, počas obdobia štyroch rokov.

Rebekah Gundryová, profesorka a podpredsedníčka Katedry bunkovej a integračnej fyziológie z University of Nebraska Medical Center, povedala, že „klinicky sú tieto zistenia potenciálne veľmi dôležité.“

Doktorka, ktorá sa na štúdii nezúčastnila, povedala: „Mať k dispozícii 27 markerov, ktoré by sa dali použiť na predpovedanie kardiovaskulárneho rizika, by znamenalo výrazné zlepšenie oproti súčasným predpovediam rizík, akým je vysoký cholesterol. Ten môže slúžiť len ako priemerný ukazovateľ pre nás všetkých, ale pre daného jednotlivca, je to veľmi slabý prediktor. A taktiež  neposkytuje  informácie o načasovaní, teda kedy pravdepodobne dôjde ku kardiovaskulárnej príhode."

Viac o téme: ZdraviePrevenciaProteínySrdcové choroby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9