Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

POSTAVTE sa, tak zistíte hroziace SRDCOVÉ choroby: PREDPOVEĎ problémov s orgánom!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Odborníci tvrdia, že by mohlo ísť o jednoduchý a lacný test, ktorí by mohli vykonávať lekári u svojich pacientov. Tak by hneď vedeli, či budú mať neskôr kardiovaskulárne príhody.

Nedávna štúdia zverejnená v odbornom časopise Hypertension skúmala rozdiel v nameraných hodnotách krvného tlaku u ľudí v mladom a strednom veku, keď ležali a stáli. Výskumníci skúmali, ako to môže mať súvislosť s dlhodobými nepriaznivými zdravotnými následkami. Zistili, že účastníci, ktorí mali vyšší krvný tlak v stoji v porovnaní s ležaním, mali vyššie riziko kardiovaskulárnych a renálnych príhod neskôr v živote, ako sa píše na medicalnewstoday.com.

Čítajte tiež: Viete rozlíšiť zlú NÁLADU od DEPRESIE? KVÍZ napovie, či nepodceňujete VÁŽNY stav

Na slovíčko o krvnom tlaku

Krvný tlak je sila, ktorou je krv pumpovaná do celého tela. Lekári ju merajú pomocou dvoch čísel: systolických a diastolických hodnôt. Systolický údaj je tlak, keď sa srdce stiahne, zatiaľ čo diastolický údaj predstavuje tlak na krvné cievy, keď sa srdce uvoľní.

Zdravá hodnota krvného tlaku je 120/80 miligramov ortuti (mm Hg) alebo nižšia. Ľudia so systolickým meraním vyšším ako 140 mm Hg alebo diastolickým meraním vyšším ako 90 mm Hg majú vysoký krvný tlak alebo hypertenziu. Ide o nebezpečný stav, keďže zvyšuje riziko vzniku ďalších zdravotných problémov. Tento stav môže napríklad prispieť k poškodeniu srdca, mozgu, očí a obličiek.

POSTAVTE sa, tak zistíte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Státie verzus ležanie

Keď lekári merajú krvný tlak, zvyčajne je osoba v jednej polohe, buď sedí alebo leží. Niekedy však môžu merať hodnoty vo viac ako jednej polohe, zvyčajne na testovanie poklesu krvného tlaku pri prechode z ľahu do sedu alebo státia. Ak výrazne klesne, odborníci to nazývajú ortostatická hypotenzia. U niektorých ľudí sa krvný tlak môže zvýšiť pri prechode zo sedu do státia. 

Autori štúdie chceli zistiť, či ľudia, ktorí mali vyšší krvný tlak v stoji ako v ľahu, mali väčšie riziko nežiaducich problémov so srdcom a obličkami.

Autor štúdie Dr. Paolo Palatini uviedol: „Doteraz lekári merali krvný tlak pri státí iba u starších dospelých na farmakologickej liečbe s cieľom zistiť ortostatickú hypotenziu. U ľudí v mladom až strednom veku sa krvný tlak v súčasnosti meria iba v polohe ležania alebo sedu.“

Výsledky štúdie

Výskumníci uskutočnili štúdiu v Taliansku, pričom sa jej zúčastnilo 1 207 účastníkov vo veku 18 až 45 rokov. Všetci títo jedinci mali hypertenziu, ale nikdy neboli liečení. Na zber základných údajov vedci nechali každého účastníka podstúpiť fyzickú skúšku. Pozreli sa aj na faktory, ako je veľkosť tela, a odobrali vzorky krvi a moču.

Výskumníci položili účastníkom otázky týkajúce sa ich osobnej a rodinnej anamnézy a úrovne fyzickej aktivity. Zaznamenali tiež užívanie cigariet, alkoholu a kávy. Urobili tri merania krvného tlaku, zatiaľ čo každý účastník ležal a potom aj keď každý stál. Následne sa pozreli na rozdiel medzi krvným tlakom v stoji a v ľahu. Merania robili dvakrát s odstupom 2 týždňov.

Tím označil účastníkov so zvýšeným systolickým krvným tlakom vyšším ako 6,5 mm Hg za „hyperreaktorov“. Tieto hyperreaktory mali tiež vyššie hladiny adrenalínu v moči.

Počas niekoľkých rokov výskumníci sledovali účastníkov a zhromažďovali informácie o akýchkoľvek závažných nežiaducich kardiovaskulárnych príhodách (MACE). Dospeli k záveru, že hyperreaktívne zvýšenie krvného tlaku pri postavení sa spája s vyšším rizikom MACE u ľudí s hypertenziou.

POSTAVTE sa, tak zistíte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Prediktor kardiovaskulárnych príhod

Jedinci v hyperreaktívnej skupine mali dvakrát vyššiu pravdepodobnosť výskytu MACE ako tí s typickou reakciou krvného tlaku na státie.

Keď bol profesor Bernard Cheung, Ph.D., FRCP, profesor kardiovaskulárnej terapeutiky Sun Chieh Yeh Heart Foundation na univerzite v Hong Kongu požiadaný o komentár k štúdii, dodal: „Ľudia s touto reakciou (zmena krvného tlaku z ležania na sedenie) mali tendenciu mať vyššie hladiny adrenalínu v moči. Autori preto navrhli, že prehnanú reakciu krvného tlaku možno vysvetliť zvýšenou sekréciou adrenalínu, čo dáva zmysel, pretože je známe, že tento stresový hormón je spúšťačom kardiovaskulárnych príhod.“

„Tento koncept je nový,“ pokračoval, „a ak je to pravda, zmena systolického krvného tlaku v ľahu a v stoji by mohla byť jednoduchým testom, ktorý sa môže pripojiť k známym prediktorom kardiovaskulárnych príhod."

Pridáva sa k tomu aj Dr. Palatiny, podľa ktorého by meranie krvného tlaku v stoji po tom, čo si pacient ľahol na posteľ, mohlo byť veľmi jednoduchým a nenákladným manévrom, ktorý by mal robiť každý lekár vo svojej ordinácii. 

"Ak má pacient zvýšený systolický krvný tlak o viac ako 6–7 mm Hg, má vysoké riziko kardiovaskulárnych príhod. Prečo to tak je? Pretože veľa ľudí strávi časť svojho dňa vykonávaním aktivít v stoji, preto ich krvný tlak bude v priemere vyšší ako ten v polohe ležmo alebo sedenia,“ dodal odborník na záver. 

Viac o téme: ZdraviePrevenciaVysoký krvný tlakKardiovaskulárne choroby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9