Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Z OBALU zo šampónu či sprchového gélu môžete PRIBRAŤ: ZÁSAH do tela a TUKOVÝCH buniek!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je naozaj možné pribrať z plastových obalov? Znie to bizarne. O to viac budete prekvapení, s akými výsledkami prišla najnovšia štúdia.

Vedci z Nórskej univerzity vedy a technológie skúmali 34 rôznych plastových výrobkov, aby zistili, aké chemikálie obsahujú. Patrili medzi ne tégliky od jogurtov, kuchynské špongie a fľaše od šampónov či nápojov. Do metabolizmu zasahuje 11 z 55 000 chemických zložiek, informuje dailymail.co.uk. Tieto chemikálie môžu tak ovplyvniť váš metabolizmus a vy môžete pribrať. 

Čítajte tiež: Nechutné, čo MIKROVLNKA spraví so VZDUCHOM v kuchyni: Takto tomu ZABRÁNITE!

„Naše experimenty ukazujú, že bežné plastové výrobky obsahujú zmes látok, ktoré môžu byť relevantným a podceňovaným faktorom nadváhy a obezity,“ povedal Martin Wagner, docent z Nórskej univerzity vedy a techniky.

Na vine sú iné chemikálie ako bisfenol A

Odborníci dlho verili tomu, že väčšina chemikálií z plastov zostane v týchto produktoch, ale Wagnerov tím to vyvracia. Zistilo sa, že chemikálie z jednej tretiny plastových výrobkov skúmaných v novej štúdii, prispievajú k rozvoju tukových buniek. Látky v týchto produktoch preprogramovali prekurzorové bunky, aby sa z nich stali tukové bunky, ktoré sa následne rýchlo množili a hromadili viac tuku.

Z OBALU zo šampónu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Predchádzajúce výskumy tiež naznačili, že niektoré plasty obsahujú chemikálie narúšajúce endokrinný systém, známe tiež ako „obesogény“, ktoré môžu ovplyvniť náš vývoj a plodnosť.

Plasty obsahujú v súčasnosti neidentifikované chemikálie, ktoré zasahujú do toho, ako naše telo ukladá tuk, uviedli vedci.

"Je veľmi pravdepodobné, že tieto metabolické poruchy nespôsobujú obvyklé podozrivé zložky, ako napríklad bisfenol A," povedal Johannes Völker, jeden z autorov štúdie. "To znamená, že iné plastové chemikálie ako tie, ktoré už poznáme, by mohli prispievať k nadváhe a obezite.”

Faktor vzniku obezity

Približne dve miliardy ľudí na svete majú nadváhu a asi 650 miliónov z nich je klasifikovaných ako obéznych. Obezita patrí k niektorým z najčastejších príčin úmrtí na svete, vrátane kardiovaskulárnych chorôb a rakoviny. Taktiež zvyšuje náchylnosť na rôzne infekcie, ako sú účinky Covidu.

Autori najnovšej štúdie tvrdia, že chemické látky z plastov môžu byť faktorom, prispievahúcim k vzniku obezity, ktorý predtým nebol braný do úvahy. Medzi chemikálie patria ftaláty a bisfenoly, no nový výskum ukazuje, že je tu oveľa viac látok, ktoré spúšťajú tieto problematické účinky.

Bisfenol-A a ftaláty sú známe pre svoje potenciálne účinky na reprodukčné, neurologické a imunitné funkcie. Štúdie na zvieratách tiež naznačujú, že vystavenie sa niektorým z nich v ranom veku, môže neskôr v živote spôsobiť priberanie.

Niektorí výrobcovia obmedzili používanie EDC, „obezogénov“, vo výrobkoch, ale mnohé sú stále bežné v spotrebnom tovare.

Viac o téme: PlastyZdraviePrevenciaPriberanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9