Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

CHLIEB ako dokonalý majster MASKOVANIA: Nenechajte sa zmiasť jeho VZHĽADOM!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ľudia túžiaci po postave ako laň zvyčajne vyradia zo svojho jedálnička ako prvý chlieb. O to viac ich neskôr chytia chute a vrhnú sa na prvé pečivo, ktoré uvidia. Trik však spočíva vo výbere toho správneho!

Chlieb patrí medzi najčastejšie konzumované potraviny. Keďže ho máme na tanieri takmer denne, malo by záležať na tom, o aký druh ide. 

Rôzne tvary, príchute a hlavne druhy, z ktorých každý sľubuje vlastné zdravotné výhody. Nákup chleba je tvrdý oriešok!

Čítajte tiež: Neuveriteľné, čo táto POTRAVINA robí s CUKROM v krvi: K ZMENÁM dochádza už po 30 MINÚTACH!

Dešifrovať, ktorý bochník hodiť do nákupného košíka, môže byť náročné a vyčerpávajúce,“ uviedla pre livestrong.com Bonnie Taub-Dixová, autorka knihy Read It Before You Eat It.

Podľa nej sa ho však netreba báť. Stačí, keď si dôkladne prečítate zloženie a vyberiete ten správny, ktorý telu dodá dostatok vitamínov a potrebných živín. Ktoré sú najzdravšie a ktorým by ste sa mali vyhnúť?

Celozrnný chlieb

Ak hľadáte výživný chlieb, celozrnný je tou správnou voľbou. Ponúka vyššiu nutričnú hodnotu ako väčšina iných druhov. „Môže byť z celej pšenice alebo zrna,“ vysvetlila Taub-Dixová. Na rozdiel od vyšľachtených odrôd tento chlieb obsahuje otruby, endosperm a klíčky semien zrna. V nich sú uložené všetky vitamíny a živiny z obilia, vrátane vitamínov B, horčíka, vlákniny, železa a bielkovín. V porovnaní s rafinovanými obilninami sa tieto výživné sacharidy spájajú so zníženým rizikom cukrovky 2. typu a srdcových chorôb, dokonca pomôcť pri udržiavaní hmotnosti a zápaloch.

Naklíčený chlieb

Zaujíma vás, čo robí chlieb v sekcii mrazených potravín? Pravdepodobne ide o bochník naklíčeného chleba. Pretože väčšina neobsahuje konzervačné látky, uchovávajú sa zmrazené, aby boli čerstvé. Vyrába sa bez použitia múky a namiesto nej sa používajú naklíčené obilné jadrá, ktoré obsahujú o niečo viac bielkovín a menej tuku ako iné druhy. Naklíčené zrná môžu mať aj viac dostupných živín ako zrelé zrná, vrátane folátu, zinku, železa, vitamínu C a horčíka. 

CHLIEB ako dokonalý majster
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ochutený a obohatený chlieb

„Ak vy alebo vaši rodinní príslušníci nemáte radi chuť celozrnného chleba, obohatený je dobrou alternatívou k nemu,“ konštatovala Taub-Dixová.

Získate z neho živiny a vitamíny prítomné v celých zrnách a zároveň sa vyhnete celozrnnej chuti a textúre. Tieto druhy však nemusia mať toľko vlákniny a bielkovín ako celozrnný chlieb. Práve tieto dve živiny vás zasýtia na dlhší čas.

Viaczrnný chlieb

Nenechajte sa zmiasť! Viaczrnný neznamená celozrnný. Ide o chlieb vyrobený z viacerých druhov zŕn, tie však môžu byť rafinované a zbavené živín. 

„Takže, aj keď "viaczrnný" znie atraktívne, pred kúpou skontrolujte etiketu, či sú hlavnou zložkou celé zrná,“ radí Tab-Dixová.

Takýto bochník nemusí obsahovať toľko vlákniny alebo živín ako celozrnné druhy. 

Ražný chlieb

„Ražný chlieb sa vyrába predovšetkým z rafinovanej múky z ražného zrna a je považovaný za zdravý,“ poznamenala Taub-Dixová.

Nepredpokladajte však, že čím tmavšia farba, tým lepší chlieb. Niektoré chleby sú zafarbené melasou alebo farbivom. 

„Veľa ľudí hovorí, že kupujú tmavý chlieb, ale to nemusí nič znamenať,“ vysvetlila. 

Podľa nej aj pri ražnom chlebe treba hľadať celé zrno v zozname zložiek.

Pumpernickel alebo vestfálsky chlieb

Vyrába sa z ražnej múky, ktorá môže byť rafinovaná, celá alebo zmes oboch. Je často ťažší a sladší ako väčšina druhov chleba. Kým sa rozhodnete pre jeho kúpu, skontrolujete koľko cukru obsahuje. Ten je totiž majstrom maskovania sa!

„Na etikete nemusí byť napísané cukor, môže to byť melasa, trstina či kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy. Niekedy môže byť vo vašom chlebe viac ako jeden zdroj cukru bez toho, aby ste si to uvedomovali,“ konštatovala Taub-Dixová.

Kváskový chlieb

Do kvásku sa nepridáva nič umelé. Pri kvasení vzniká iný druh kvasenia ako je to pri droždí. Ide o takzvané mliečne kvasenie. Kvasinky rozložia v múke lepok a iné ťažko rozložiteľné zložky, čím sa tak chlieb stáva ľahšie stráviteľný. Zvyčajne sa vyrába z ražnej múky, pričom kvások je zvyčajne z bielej, pokiaľ si nekúpite špecifickú celozrnnú verziu alebo si nevyrobíte vlastnú.

CHLIEB ako dokonalý majster
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Menej výživné chleby

Aj keď sú často samy o sebe najmenej výživné, stále môžu byť súčasťou zdravej výživy. Treba ich však správne kombinovať.

Biely chlieb

Pokiaľ ide o výživu, biely chlieb nepatrí medzi tie najvýživnejšie. Má nízky obsah celých zŕn a teda aj živín, ako sú vitamíny, minerály, bielkoviny a vláknina. Je v poriadku vychutnať si chlieb, ktorý vám najviac chutí. Ak je to práve biele pečivo, jedzte ho v menšom množstve s chudou bielkovinou a väčším množstvom zeleniny.

Ciabatta, pita, focaccia a brioška

Väčšina špeciálnych chlebov, ako je ciabatta, pita chlieb, focaccia a brioška, ​​sa vyrába z rafinovanej bielej múky. 

„Jeho ingrediencie majú často vyšší obsah tuku, ako je maslo alebo vajcia,“ konštatovala Taub-Dixová.

Ak ste citlivý na lepok, alebo máte na neho alergiu, radšej sa ich konzumácii vyhnite.

Viac o téme: ChliebZdraviePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9