Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

NENÁPADNÉ signály, ktorými telo upozorňuje na ZMENY v mozgu: PRÍZNAKY, o ktorých vie MÁLOKTO!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zmeny súvisiace s vekom sa prejavia u každého z nás, ale je dôležité vedieť, kedy sú o niečo vážnejšie. U seniorov často dlho prehliadame znaky demencie a zľahčujeme ich. Postupom času sa však zhoršujú a človek prestáva byť schopný vykonávať každodenné aktivity bez pomoci.

Kľúčovými znakmi demencie sú strata pamäti a zmätenosť, ktoré sa niekedy zamieňajú so starnutím. Existuje mnoho rôznych typov demencie a nie je možné zaručiť, že dokážete zabrániť najbežnejšiemu - Alzheimerovej chorobe. Štúdie dokázali, že v tomto prípade naozaj pomáha zdravý životný štýl, píše sa v thesun.co.uk. Odborníci pripomínajú, že je potrebné všímať si aj nenápadné príznaky a začať ich riešiť.

Čítajte tiež: Úžasný TRIK, ako PRIPRAVIŤ pečené zemiaky BEZ rúry: CHUTNEJŠIE a s výživnými látkami!

Štyri menej časté signály demencie:

1. Stav očí a strata sluchu

Najnovšia britská štúdia Biobank z tohto roka zistila, že ľudia, ktorí trpia určitými očnými chorobami, sú vystavení väčšiemu riziku demencie. Odborníci uvádzajú, že ľudia s vekom podmienenou degeneráciou makuly majú o 25 % vyššiu pravdepodobnosť, že budú trpieť demenciou.

Zistili tiež, že ľudia so šedým zákalom majú toto riziko zvýšené o 11 % a ľudia s očným ochorením súvisiacim s cukrovkou až o 61 %.

Čo je zaujímavé, iná štúdia odborníkov z Oxfordskej univerzity dospela k záveru, že ľudia navštevujúci hlučné reštaurácie, ktorí sa snažia počúvať, o čom sa rozprávajú ich známi, sú tiež vystavení zvýšenému riziku demencie. Katie Puckering, manažérka informačných služieb pre Alzheimer’s Research UK, pre telegraph.co.uk uviedla, že toto prepojenie môže mať dva dôvody.

„Prvým je, že strata sluchu môže súvisieť s bunkovými zmenami v mozgu. Druhým je to, že sociálna izolácia bola už dávnejšie vyhodnotená ako riziko Alzheimerovej choroby.“

2. Zmena v humore

Ak človek prestane rozumieť vtipom, ktoré niekedy považoval za zábavné alebo sa zmení štýl jeho humoru, môže ísť tiež o skorý varovný signál demencie.

NENÁPADNÉ signály, ktorými telo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Štúdia publikovaná v roku 2017 v časopise Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry zistila, že ľudia s demenciou v ranom štádiu nepovažujú vtipy iných ľudí za smiešne.

3. Ochorenie ďasien

Záver štúdie z roku 2019, ktorý bol publikovaný v časopise Journal of Periodontology znie, že ochorenie ďasien patrí tiež k rizikám demencie. Viaceré štúdie ukázali, že ľudia so zdravým životným  štýlom majú nižšiu pravdepodobnosť tohto ochorenia – to však neznamená, že im nikdy nebude diagnostikované.

Súvislosť s ochorením ďasien je spôsobená zlým zdravotným stavom vo všeobecnosti súvisiacim s cukrovkou 2. typu, vysokým krvným tlakom, vysokým cholesterolom, obezitou a alkoholizmus.

4. Odstup od rodiny a priateľov

Niekedy si priatelia a členovia rodiny môžu všimnúť, že senior stráca záujem o kontakt. To, že človek v strednom veku prežíva pocity izolácie, nie je až také nezvyčajné. Ak si však všimnete, že niekto, kto mal predtým rád spoločnosť, sa s postupujúcim vekom stále častejšie dostáva s ostatnými do konfrontácie a pravidelne vyvoláva hádky alebo je uňho badateľný nezáujem o akékoľvek témy, mali by ste zbystriť pozornosť. V takom prípade je na mieste navštíviť lekára. Zmena správania u žien však môže súvisieť s menopauzou, vo všeobecnosti spôsobuje takéto stavy aj ochorenie štítnej žľazy či nedostatok vitamínov. Bez vyšetrení to ale len ťažko posúdite.

Ďalšie prejavy

Zatiaľ čo v súčasnosti neexistuje žiadny liek na demenciu, niektoré lieky môžu posilniť určité reakcie v organizme a zbaviť človeka niektorých symptómov. V konečnom dôsledku však ide o progresívne ochorenie, čo znamená, že sa objavuje viac symptómov a časom sa zhoršujú. V skorých štádiách môžu byť príznaky nenápadné. Pri postupujúcej chorobe k typickým prejavom patrí:

NENÁPADNÉ signály, ktorými telo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

  • strácanie bežných vecí vrátane kľúčov a okuliarov
  • snaha spomenúť si v rozhovore na bežné slovo
  • zabúdanie nedávnych udalostí alebo tém konverzácie
  • blúdenie na predtým známom mieste
  • zabúdanie dôležitých výročí, narodenín alebo termínov stretnutí

Hoci problémy s pamäťou sú najčastejšími príznakmi, existujú aj iné:

  • problémy s rečou – človek môže mať problém sledovať konverzáciu alebo sa opakuje
  • problémy s odhadovaním vzdialenosti, orientáciou po schodoch alebo parkovaním auta
  • ťažkosti pri rozhodovaní a riešení problémov
  • strata prehľadu o tom, aký je deň alebo dátum

Medzi ďalšie znaky, ktoré treba sledovať, patria zmeny povahových čŕt. Ľudia sa stávajú depresívnymi, podráždenými, uzavretými a strácajú záujem o činnosti, ktoré ich predtým bavili.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaDemenciaPríznaky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9