Všímajte si SKRYTÉ príznaky rakoviny PRSNÍKA: Mnohé ženy o nich NEVEDIA!

Zdroj: gettyimages.com
2021-11-18 06:00:00

Väčšina žien si je vedomá, že by si mala pravidelne kontrolovať prsia na včasné zachytenie rakoviny. Čím skôr sa choroba odhalí, tým väčšia šanca bude, že sa z nej dostanú. Existuje však niekoľko miest, ktoré pravdepodobne pri samovyšetrení zrejme vynechávate!

 

Jedným z nich je bradavka alebo presnejšie – oblasť za bradavkou, resp. sfarbená oblasť kože obklopujúca bradavku. Odborníci tvrdia, že ide o „skryté miesto“ u väčšiny žien, keď si kontrolujú svoje prsia, ako sa uvádza na thesun.co.uk. Medzi ďalšie miesta, na ktoré si treba dávať pozor, patrí podpazušie a hlavne okolie kľúčnej kosti. Presne na to sa často zabúda, no aj tam sa môže prejaviť nebezpečné ochorenie.

Čítajte tiež: Nevynechávajte CUKOR úplne zo stravy: Takto sa vám môže telo VYPOMSTIŤ!

Randy Hicks, MD, spolumajiteľ a generálny riaditeľ spoločnosti Regional Medical Imaging v Michigane, povedal: „Je možné, že niektoré ženy sú buď presvedčené o tom, že miesto za bradavkou si netreba kontrolovať, alebo sa boja dotknúť tejto oblasti, keďže môže byť viac citlivá ako iné oblasti prsníka.“

Pozor na zmeny

Odborník upozorňuje, že pri samovyšetrení si treba všímať zmeny tvaru alebo vzhľadu pŕs, bradaviek i pokožky. Porozprávajte sa so svojím lekárom, ak spozorujete opuch, jamky, výtok z bradaviek (najmä ak je krvavý), vpáčenie bradaviek, odlupovanie kože alebo zmeny vo vzhľade pokožky, ktoré sa podobajú pomarančovej kôre. To všetko môžu byť príznaky rakoviny prsníka.

"Väčšina hrčiek a abnormalít však nemusí byť hneď rakovinou. Ak máte nejaké obavy, určite sa o nich porozprávajte so svojím lekárom," zdôrazňuje lekár.

Začnite tým, že si fyzicky skontrolujete miesto na bradavke. Sústreďte sa, či ste nepocítili nejakú zmenu. Nehľadajte len viditeľné zmeny na bradavke, ako je výtok, vyrážka alebo vpáčenie, všímajte si aj miesto v okolí nej. Zvyčajne tam spozorujete drobné hrčky, ktoré sú tvrdé a pevné. Nezabudnite aj na toto miesto zatlačiť. Odborníci z iCAD tvrdia, že je obzvlášť dôležité, aby ste si toto miesto dôkladne skontrolovali. 

Najlepší čas na kontrolu prsníkov je niekoľko dní po menštruácii. Taktiež je dobré vedieť, na čo si dávať pozor v súvislosti so zdravím prsníkov, pretože včasné zistenie môže zachrániť životy.

Ako si vyšetriť prsia?

Postavte sa pred zrkadlo a majte ruky voľne spustené pozdĺž tela. Skontrolujte si prsia v takejto polohe a taktiež pri tom, keď budete mať ruky vbok, v predklone s visiacimi rukami a po ležiačky. Všímajte si farbu kože, následne si prehmatajte prsníky jemným tlakom na bradavku. Použite brušká stredných troch prstov a vyšetrite si každý prsník krúživými pohybmi smerom k bradavke. Krúživými pohybmi prehmatajte celý prsník, pričom najprv si jemným tlakom skontrolujte povrchové časti a následnej výraznejším tlakom prehmatajte hlbšie časti.

Prsné tkanivo siaha až po kľúčnu kosť a cez podpazušie, takže je dôležité kontrolovať aj tieto oblasti.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie rakovina prsníka príznaky samovyšetrenie

2021-11-18 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia