Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

ZACHRÁŇTE si korunu krásy, kým nie je neskoro: S touto STRAVOU skončite, inak PRÍDETE o VLASY!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Niektorí čelia nepriazni osudu a vypadávajú im vlasy kvôli genetickej výbave. Iní však za to môžu sami! Ak by sa viac zamerali na svoj jedálníček, identifikovali by nepriateľov, ktorí ich pripravujú o korunu krásy.

Nie je žiadnou novinkou, že obezita je spojená s rozvojom mnohých chorôb. Problémy so srdcom, cukrovka a ďalšie ochorenia sú u obéznych pomerne časté. Nie je však úplne jasné, ako sa telesné orgány zhoršujú a strácajú funkčnosť z dôvodu chronickej obezity.

Čítajte tiež: Starnutie sa dá SPOMALIŤ: Tieto potraviny dramaticky ZNIŽUJÚ biologický VEK už za OSEM týždňov!

Obezitou k rednutiu vlasov

V nedávnom článku publikovanom v časopise Nature skupina vedcov z Tokijskej lekárskej a zubnej univerzity (TMDU) zrealizovala experimenty na myších modeloch, aby preskúmala, ako môže diéta s vysokým obsahom tukov alebo geneticky indukovaná obezita ovplyvniť rednutie a vypadávanie vlasov. Autori zistili, že obezita môže viesť k odstráneniu kmeňových buniek vlasových folikulov (HFSC) indukciou určitých zápalových signálov, blokovaním regenerácie vlasových folikulov a v konečnom dôsledku k strate vlasových folikulov, ako sa píše na sciencedaily.com.

HFSC obvykle obnovujú každý cyklus vlasových folikulov. Toto je súčasť procesu, ktorý umožňuje našim vlasom kontinuálne rásť. Ako ľudia starnú, HFSC sa nedokážu obnoviť, čo vedie k menšiemu počtu HFSC a tým k rednutiu vlasov. Napriek tomu, že ľudia s nadváhou majú vyššie riziko androgénnej alopécie, nie je známe, či obezita urýchľuje rednutie vlasov, akým spôsobom a ani molekulárne mechanizmy. Skupina TMDU sa zamerala na riešenie týchto otázok a identifikovala niektoré z mechanizmov.

„Kŕmenie diétou s vysokým obsahom tuku urýchľuje rednutie vlasov vyčerpaním HFSC, ktoré dopĺňajú zrelé bunky, z ktorých rastú vlasy, obzvlášť u starých myší,“ hovorí hlavný autor štúdie Hironobu Morinaga. „Porovnali sme génovú expresiu HFSC medzi myšami kŕmenými stravou s vysokým obsahom tukov (HFD) a hlodavcami kŕmenými diétou a sledovali sme HFSC po ich aktivácii. Zistili sme, že tieto HFSC u obéznych myší kŕmených HFD sa menia na korneocyty na povrchu kože alebo sebocyty, ktoré po aktivácii vylučujú maz. Tieto myši vykazujú rýchlejšie vypadávanie vlasov a menšie vlasové folikuly spolu s vyčerpaním HFSC."

ZACHRÁŇTE si korunu krásy,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dokonca aj po tom, čo boli hlodavce kŕmené HFD počas štyroch, po sebe nasledujúcich dňoch, vykazovali zvýšený oxidačný stres a príznaky epidermálnej diferenciácie.

„Génová expresia v HFSC u myší s vysokým obsahom tukov naznačovala aktiváciu signalizácie zápalových cytokínov v rámci HFSC," popisuje Emi K. Nishimura a pokračuje: „Zápalové signály v HFSC potláčajú signalizáciu proteínu kódovaného génom SHH s názvom Sonic Hedgehog, ktorý hrá kľúčovú úlohu pri regenerácii vlasových folikulov v HFSC."

Prevencia v strave

Spomínaný proteín je signálnou molekulou, ktorá je kľúčová pri regulácii embryonálnej morfogenézy u všetkých rôznych typov zvierat. Vedci potvrdili, že aktivácia signálnej dráhy tohto proteínu v tomto procese môže zachrániť vyčerpanie HFSC.

„To by mohlo zabrániť vypadávaniu vlasov spôsobenému diétou s vysokým obsahom tukov,“ povedal Nishimura.

Táto štúdia ponúka zaujímavé nové pohľady na konkrétne zmeny bunkového osudu a dysfunkciu tkaniva, ku ktorým môže dôjsť po diéte s vysokým obsahom tukov alebo geneticky indukovanej obezite. Otvorí „dvere“ pre budúcu prevenciu a liečbu rednutia vlasov, ako aj pre pochopenie obezity?

Vedci sú na ceste k tomuto poznaniu. Isté zatiaľ je, že zdravá strava s nízkym obsahom tukov by mohli byť riešením. Za pokus to určite stojí...

Viac o téme: ZdravieStravaObezitaVypadávanie vlasovTukyVlasy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9