Ranný ZVYK, ktorý by sa vám mohol VYPOMSTIŤ: Prečo by ste mali ZABUDNÚŤ na KÁVU po prebudení!

Zdroj: gettyimages.com
2021-09-24 20:00:00

Ak je horúca šálka kávy prvou vecou, ​​po ktorej ráno siahnete, mali by ste to zmeniť. Odborník vysvetľuje dôvod, prečo to nie je dobrý nápad a prečo by ste sa tohto zvyku mali vzdať.

Pre mnohých ľudí je šálka kávy v ranných hodinách prebúdzačom, ktorý im dodá energiu. Lekár Karan Raj však varuje, aby sme si ju nikdy nedávali pred tým, než sa úplne prebudíme. Proti pitiu kávy ako takému nič nemá a nevidí dôvod, aby si ju jej milovníci nedopriali, len odporúča, aby kávu nepili ráno ako prvú, píše denník thesun.co.uk.

Čítajte tiež: Veľký MÝTUS o priberaní, ktorý zmení váš názor: PRAVDA, čo je v skutočnosti na VINE!

Kofeín narúša produkciu dôležitého hormónu

„Nepite ráno kávu, aby ste sa prebudili. Telo sa automaticky prebúdza s kortizolom,“ vysvetlil lekár v relácii BBC Morning Live.

Ide o hormón, ktorého hladina sa počas dňa mení a najvyššia je ráno. To pomáha organizmu zvládnuť prechod z nočného odpočinku do denných aktivít. Keď si v tomto čase dáte kávu, zmeníte prirodzený „beh vecí.“

Kofeín narušuje produkciu kortizolu. Telo ho potom produkuje menej a spolieha sa viac na kofeín. Problém je aj v tom, že pitie kávy v čase, keď je hladina kortizolu vysoká, časom vedie k rozvoju dlhodobej tolerancie kofeínu. Výsledkom je to, že káva má na vás menší vplyv.

Lekár odporúča počkať asi hodinu po prebudení a dať si kávu o niečo neskôr. Hladiny kortizolu sa postupne znižujú, vtedy kofeín, obsiahnutý v káve, plní naozaj svoju funkciu a vy pocítite príliv energie.

Zmenu pocítite veľmi rýchlo

Karan Raj má na TikToku množstvo sledovateľov a viacerí sa rozhodli jeho radu vyskúšať v praxi. „Ďakujem, cítim sa skvele. Naozaj to funguje“ napísal jeden z nich v komentári. K jeho názoru sa pridali aj ďalší, ktorí na vlastnej koži zistili, že táto zmena im pomohla. „Ja musím mať nedostatok kortizolu, pretože každé ráno mi trvá najmenej pol hodiny, než sa preberiem,“ žartuje jeden lekárov fanúšik. Niektorí ľudia nedokážu zmeniť svoj zvyk a začať ráno inak, než šálkou kávy. Pripúšťajú však, že na lekárovej rade môže niečo byť.

Fotogaléria


Tagy:
káva zdravie prevencia

2021-09-24 20:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia