Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Neobviňujte PEČIVO z priberania: Dávajte si POZOR na toto a môžete ho jesť bez VÝČITIEK!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pečivo je u niektorých neoddeliteľnou súčasťou jedálnička. Pečivo raňajkujeme, zajedáme ním polievku, dávame si ho na desiatu, v niektorých prípadoch ním riešime aj rýchlu večeru.

O tejto obľúbenej pochúťke sa veľa hovorí, málokto ale vie, čo je pravda a čo je naopak výmysel. U zástancov zdravej výživy sa pečivo čoraz častejšie dostáva na čiernu listinu. Hneď vedľa sladkostí, polotovarov alebo jedál z rýchleho občerstvenia. Pritom kvalitné pečivo nielenže telu neublíži a skvele chutí, ale môže byť aj každodennou súčasťou diétnej stravy.

Čítajte tiež: Ranný ZVYK, ktorý by sa vám mohol VYPOMSTIŤ: Prečo by ste mali ZABUDNÚŤ na KÁVU po prebudení!

"Nezáleží až tak na tom, či je pečivo biele alebo celozrnné - z chemického hľadiska sa v podstate jedná o sacharidy, ktoré sa viac či menej vstrebávajú v tele a sú využité buď na výdaj energie alebo uložené vo forme tuku," vysvetľuje MUDr. Rodion Schwarz, praktický lekár pre dospelých z Přílepskej ordinácie.

Ak obviňujete z pribúdajúcich kilogramov pečivo, robíte chybu. Priberanie, pokiaľ nie je na vine závažný zdravotný problém, je proces, pri ktorom prijímame v strave viac energie, než vydáme. To je problém u väčšiny ľudí.

"Je veľa potravín, ktoré časť spoločnosti vníma ako zlé, alebo po ktorých sa zaručene priberá, napríklad orechy, ktoré obsahujú pomerne vysoké množstvo tukov, ale vo svojej podstate nie sú zlé, ba práve naopak. To isté platí aj u pečiva a množstve, ktoré konzumujeme," hovorí Stanislav Petříček, popularizátor raw stravovania a zdravého životného štýlu bistRAWveg.

Neobviňujte PEČIVO z priberania:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Celozrnné pečivo je tou zdravšou voľbou

Najzdravším variantom je celozrnné pečivo. To musí podľa legislatívy obsahovať minimálne 80% celozrnnej múky, ktorá môže byť pšeničná, ražná, prípadne ich kombinácie. Zrno je spracované celé aj s obsahom, vďaka čomu je bohatšie na vlákninu i vitamíny, napríklad B, D alebo E a má nižší glykemický index. Neobsahuje toľko prázdnych kalórií a k zasýteniu vám stačí menšie množstvo, než u pečiva svetlého. Toto pečivo je väčšinou drahšie a v bežných obchodoch ho málokedy zoženiete. Celozrnné pečivo spoznáte už po rozkrojení, viditeľne sa v ňom totiž nachádzajú kúsky šupiek a pšeničných klíčkov.

"Vždy je potrebné čítať zloženie, pretože pečivo, ktoré sa môže zdať ako celozrnné, ním v skutočnosti byť vôbec nemusí," dopĺňa Stanislav Petříček.

Problémy spojené s nadmernou konzumáciou pečiva

Prílišná konzumácia pečiva môže viesť ku gastrointestinálnym ťažkostiam, a to hlavne so žalúdkom. Môžete napríklad trpieť plynatosťou, nadúvaním, ale aj kŕčmi v bruchu, zápchou alebo naopak hnačkou a nevoľnosťou. Ľudia mávajú bolesti hlavy a migrény. Niektorí jedinci sa stretávajú s chronickou podráždenosťou a väčšou náladovosťou. Niektorí majú aj neurologické problémy či trpia častou únavou. Vynechaním lepku na nejakú dobu, alebo jeho obmedzením telu uľavíte a prečistíte ho. Pocítite aj viac energie.

Zdravé alternatívy

V supermarketoch a pekárňach sa môžete stretnúť aj so špaldovým pečivom. Špalda je považovaná za zdravšiu verziu klasickej pšenice. Oproti klasickej pšenici je ľahko stráviteľná, a preto sa viac odporúča ľuďom, ktorí majú alergiu na pšenicu. Špaldové pečivo obsahuje sacharidy s krátkym reťazcom, ktoré môžu byť problematické pre osoby so syndrómom dráždivého čreva a alergiou na lepok. Pečivo môže aj nemusí byť celozrnné, opäť záleží, či sa použijú celé zrná alebo len ich stred. Celozrnná špaldová múka je bohatá na vlákninu a tiež na minerálne prvky a pomáha pozitívne stimulovať imunitný systém.

Pšeničná múka, pšeničný škrob alebo čistý lepok sa môžu skrývať v takmer každej potravine. Je teda dôležité sledovať etikety a čítať zloženie. Pri varení a pečení našťastie v dnešnej dobe nie je taký problém nájsť alternatívu klasickej bielej múky. Najčastejšou alternatívou je pohánková, ryžová, pšenová, kukuričná či amarantová múka.

Neobviňujte PEČIVO z priberania:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako vybrať správne pečivo?

Okrem chuti záleží aj na tom, či práve chudnete, hľadáte výrobky s vysokým obsahom vlákniny a vitamínov či minerálov, alebo napríklad máte predpísanú diétu kvôli svojmu zdravotnému stavu. Každopádne sa riaďte zložením.

Pozor si dajte na všetky druhy, ktoré majú označenie "tmavé", "fitness" a podobne. Veľakrát totiž zdanie klame a namiesto zdravšieho pečiva dostanete len to obyčajné z bielej múky, no zafarbené. Výsledok bude v podstate rovnaký, ako keby ste si kúpili klasický rožok. Preto sa oplatí sledovať zloženie a názvy, ktoré sú upravené smernicami.

"Vyberať pečivo si môžete napríklad podľa pôvodu múky, zloženia, či bol použitý kvások alebo nie, či sa pridávajú aditíva, staré pečivo (častokrát pekárne starý chlieb namelú a pridajú do novo-pečeného) a pod," vysvetľuje MUDr. Rodion Schwarz, praktický lekár pre dospelých z Přílepskej ordinácie.

Viac o téme: ChliebZdravieChudnutiePrevenciaPečivo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9