Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na jednu z najsmrteľnejších chorôb by mohol ZABRAŤ voľne dostupný LIEK: Máte ho doma aj vy!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je o ňom známe, že riedi krv, pomáha znížiť bolesť, horúčku, aj zápal. Teraz vedci prišli s tým, že jeho užívanie môže znížiť úmrtnosť pacientov s rakovinou až o 20 percent. O akom lieku je reč?

Aspirín, ktorý sa bežne používa na tlmenie bolesti, by mohol pomôcť tým, ktorých trápi rakovina rôznych druhov vrátane prsníka, prostaty a hrubého čreva. Ukázalo sa, že znižuje nielen pravdepodobnosť úmrtia na toto zákerné ochorenie, ale zastavuje jeho ďalšie šírenie, ako sa píše na thesun.co.uk

Čítajte tiež: Kávový MÝTUS, ktorý vám otvorí oči: S vplyvom KOFEÍNOVÉHO nápoja na SRDCE je to úplne inak!

„Zistili sme, že po diagnostikovaní rakoviny zostalo nažive asi o 20 percent viac pacientov, ktorí užívali aspirín, v porovnaní s tými, ktorí ho nekonzumovali,“ konštatoval vedúci autor štúdie profesor Peter Elwood.

Podľa neho existuje množstvo dôkazov, ktoré naznačujú významné zníženie úmrtnosti u pacientov s touto chorobou. Zároveň však upozornil, že aspirín nie je možnou alternatívou k akejkoľvek inej liečbe. 

Účinkuje? 

Tento liek, ktorý milióny ľudí užívajú na prevenciu srdcového infarktu a mozgovej príhody, sa roky skúma v oblasti prevencie rakoviny a jej šírenia. V rámci výskumu vedci preskúmali 118 štúdií a svoje zistenia publikovali v časopise eCancermedicalscience. Celkovo zahŕňali 250-tisíc pacientov s 18 rôznymi druhmi rakoviny. Výskumníci zvážili riziká užívania aspirínu vrátane toho, že môže spôsobiť vnútorné krvácanie. U malého počtu skúmaných pacientov síce k tomu aj došlo, avšak neexistujú dôkazy o tom, že by spôsobil smrť.

Výskum z roku 2018 tiež odhalil, že aspirín môže účinkovať pri rakovine hrubého čreva, prsníka a prostaty. Je však potrebných viac dôkazov o správnej dávke aspirínu u pacientov s rakovinou, pretože tá sa medzi jednotlivými štúdiami veľmi líšila. Niektoré štúdie ukázali, že u ľudí, ktorí užívajú aspirín pravidelne tri roky alebo dlhšie, je menšia pravdepodobnosť vzniku rakoviny čriev, pažeráka a žalúdka. 

Na jednu z najsmrteľnejších
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Kým nebudú k dispozícii výsledky z hlavných štúdií, nemali by sa pacienti s rakovinou uponáhľať s bezhlavým užívaním aspirínu. Určite by však o tom mali najskôr diskutovať so svojim ošetrujúcim lekárom, ktorý by mal stanoviť dávkovanie,“ myslí si doktor Mangesh Thorat z Centra pre prevenciu rakoviny na Univerzite Queen Mary v Londýne. 

Ten zároveň uviedol, že vedci si uvedomujú potenciál vplyvu aspirínu na pacientov s rakovinou.

Ďalšie štúdie

Profesor Elwood dodal, že v súčasnosti je každoročne hlásených viac ako tisíc klinických štúdií, ktoré sa venujú výskumu vplyvu aspirínu na zdravie. Výsledky môžu poskytnúť ďalšie jasné dôkazy o účinkoch tohto lieku na rakovinu. 

„Je potrebné podporovať ďalšie štúdie vplyvu aspirínu na rakovinu, najmä ak sa zamerajú na niektoré z menej častých druhov,“ myslí si Elwood.

Najväčšou klinickou štúdiou skúmajúcou aspirín ako doplnkovú liečbu rakoviny je štúdia ADD-aspirín, do ktorej bolo prijatých 11-tisíc ľudí, a ktorá by mala trvať do roku 2023.

Viac o téme: ZdravieChorobaLiekRakovinaPrevenciaAspirín
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9