Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

DEZINFEKCIOU rúk k zvýšenej TOXICITE: Skrytá SCHOPNOSŤ účinnej ZBRANE proti vírusom!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Dezinfekčné prostriedky na ruky sa v čase pandémie stali neodmysliteľnou súčasťou našich životov. Nosíme ich so sebou, máme ich v aute, doma, sú pri každom vstupe do obchodu... Odborníci však teraz varujú, že môžu byť nebezpečné.

Všetkého veľa škodí. Platí to aj v prípade používania dezinfekcie. Keď vypukla pandémia, stala sa akýmsi tekutým zlatom. Obchody a sklady zívali prázdnotou, všetci chceli len dezinfekciu. Podľa denníka Boston Globe sa predaj dezinfekcie na ruky vlani zvýšil až o 620 percent, ako sa to uvádza na dailymail.co.uk

Čítajte tiež: Z JEDLA môžete dostať INFARKT: Takto ZABRÁNITE tomu, aby STRAVA zabíjala vaše SRDCE!

Lekári však teraz varujú, že nadmerné používanie dezinfekčného prostriedku na ruky s obsahom metanolu môže viesť k absorpcii chemikálií cez pokožku. Domnievajú sa, že to môže spôsobiť slepotu, dokonca smrť. Zatiaľ čo dezinfekčné prostriedky na ruky vyrábané v USA majú zakázané používanie metanolu a namiesto toho obsahujú bezpečnejšie alternatívy ako etanol a izopropanol, mnoho výrobkov vyrábaných v iných krajinách stále používa túto chemikáliu

Deti v ohrození

Obzvlášť zraniteľné sú deti, pretože metanol má schopnosť preniesť sa cez ich pokožku. Odborníci sa tiež obávajú, že nadmerné používanie dezinfekčného prostriedku na ruky vo všeobecnosti môže spôsobiť imunitu niektorých baktérií. Lekári odporúčajú používať dezinfekciu rúk iba vtedy, keď je to skutočne potrebné a iba v malom množstve. 

„Deti môžu skutočne absorbovať dostatočné množstvo metanolu cez svoju pokožku, aby to bolo toxické,“ uviedol odborník na infekčné choroby na Mayo Clinic Gregory Poland.

DEZINFEKCIOU rúk k zvýšenej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb hlásili v minulom roku 15 prípadov otravy metanolom v súvislosti s použitím dezinfekčného prostriedku na ruky v Arizone a Novom Mexiku. Štyria z pacientov zomreli a traja mali trvalé poškodenie zraku.

Radšej mydlo a voda

Ľudia, ktorí nadmerne používajú dezinfekčný prostriedok na ruky v strachu z vírusov, môžu produkovať nebezpečné výpary, ktoré môžu dráždiť kožu a dýchacie cesty. Ich pokožka môže byť podráždená kvôli vysokému obsahu alkoholu. 

„Koža je ako stena z tehiel. Dezinfekcia v nej môže spôsobiť trhliny,“ konštatovala dermatologička Abigail Waldmanová.

Ako dodala, samotné baktérie a vírusy si tiež môžu časom vyvinúť odolnosť voči dezinfekčnému prostriedku na ruky, ak sú im príliš často vystavené. Doktor Poland neodporúča používať dezinfekciu rúk v domácom prostredí. Podľa neho použitie mydla a vody je omnoho efektívnejšie a odstráni viac baktérií a choroboplodných zárodkov. Ako dodal, dezinfekciu rúk by ste mali používať len na cesty, kde je použitie mydla a vody nemožné.

Viac o téme: ZdravieUmývaniePrevenciaDezinfekciaChemické látky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9