Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Trápi vás ŠTIKÚTANIE? Nádej ukrytá v SLAMKE, ktorá rýchlo ZASTAVÍ čkanie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Štikútanie vie byť veľmi nepríjemné. Na jeho zastavenie existujú rôzne triky, ale málokedy v skutočnosti zaberajú. Ak so štikútkou bojujete často, máme pre vás dobrú správu. Vedci vymysleli špeciálnu slamku, ktorá zatočí s týmto problémom.

Štikútka nastáva vtedy, keď sa bránica a vonkajšie medzirebrové svaly nedobrovoľne stiahnu a človek sa prudko nadýchne. Hlasivky sa následne prudko uzatvoria a spôsobia typické čkanie. Hoci je štikútanie nepríjemné, hlavne keď je extrémne hlasné, ustúpiť by malo samo do niekoľkých minút. Lekára treba vyhľadať vtedy, ak čkanie trvá dlhšie ako dva dni. Môže totiž ísť o závažnejší zdravotný problém, ako varuje iflscience.com

Čítajte tiež: Vysoký CHOLESTEROL sa môže objaviť na TVÁRI: Všímajte si tento nezvyčajný SIGNÁL!

Hoci sa hovorí, že trápi najmä deti, na svete sú ľudia, ktorí čkajú po celý život a štikútka im narúša kvalitu ich života. Nepomáhajú im ani klasické triky, ako pitie z druhej strany pohára, zadržanie dychu, či špeciálne dychové cvičenia. 

Čo spôsobí pitie cez špeciálnu slamku? 

Vedci pod vedením doktora Ariho Seifiho z Texaskej univerzity prišli s objavom, ktorý zastaví štikútku takmer v okamihu. Nádej pre ľudí, ktorých trápi štikútanie, sa skrýva v špeciálnej slamke. Vyzerá takmer rovnako ako bežná slamka, len táto je špeciálne upravená. V jej vnútri sa nachádza tlakový ventil, no i napriek tomu funguje úplne jednoducho. Dlhšia časť sa vloží do pohára s vodou a druhú si postihnutý dá do úst. Ventil v nej sťažuje pitie. Keď sa človeku podarí vodu prehltnúť, stiahnutá bránica sa uvoľní a je po štikútke. Pomáha pri tom aj chlopňa v hrdle, ktorá udržuje jedlo mimo priedušnice. Pri pití cez túto slamku sa stimulujú aj nervy, ktoré vysielajú signál do mozgu, aby sa štikútanie zastavilo.

Trápi vás ŠTIKÚTANIE? Nádej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Úspešný výskum

Štúdie sa zúčastnilo 249 dobrovoľníkov, ktorí pri čkaní použili slamku a následne sa podeli so svojimi skúsenosťami. Takmer 92 percent účastníkov uviedlo, že slamka zastavila ich čkanie. Štúdia bola zverejnená v časopise Journal of the American Medical Association Network Open. Väčšina pozorovaných trpela na štikútku len príležitostne, 53 z nich čkalo aspoň raz za týždeň, 11 hlásili čkanie na dennej báze. Slamka u týchto ľudí zafungovala rovnako, ako u tých, ktorí štikútať nezvykli.

Vedci sú presvedčení, že pri čkaní hrá veľkú úlohu aj placebo efekt. Na každého totiž zaberá niečo iné. Na jedného zadržanie dychu, na ďalšieho lieky. Otázne je ako to bude s touto slamkou. Autori štúdie preto zvažujú, že urobia ďalší pokus, pri ktorom jednej skupine dajú zázračnú slamku a druhej obyčajnú.

Triky, ktoré by mali zastaviť čkanie

  • zadržanie dychu na niekoľko sekúnd
  • pitie z druhej strany pohára
  • ruky hore
  • prehĺtanie naprázdno
  • dýchanie do papierového vrecka
  • šteklenie
  • drepy
  • zmena polohy
Viac o téme: ZdraviePrevenciaŠtikútanieČkanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9