Vysoký CHOLESTEROL sa môže objaviť na TVÁRI: Všímajte si tento nezvyčajný SIGNÁL!

Zdroj: gettyimages.com
2021-07-06 11:50:00

Vyznačuje sa zákernosťou, keďže zvyčajne nespôsobuje žiadne príznaky a človek často ani nevie, že ho má. Vysoký cholesterol. Napriek tomu sa môže ukázať na tvári!

Ak má niekto vysoký cholesterol, znamená to, že v jeho krvi sa nachádza veľa tejto tukovej látky. Cholesterol sa môže hromadiť v tepnách, čo môže časom spôsobiť ich upchatie, ako upozorňuje express.co.uk. Podľa toho, kde k tomu dôjde, môže vyvolať mozgovú príhodu alebo infarkt.

Čítajte tiež: Otravný PROBLÉM, ktorý mnohým NEDÁ spávať: PRAVDA, čo je za prebdenými nocami

Jediným spôsobom presnej identifikácie vysokého cholesterolu je krvný test, ku ktorému sa dostanete až na návšteve u lekára. Odborník môže rozhodnúť o vyšetrení, ak má podozrenie, že sa vás vysoký cholesterol týka alebo v rámci preventívnej prehliadky. Dôležité je požiadať o to lekára hlavne vtedy, ak ste ešte niekdy neboli na krvnom teste a máte viac ako 40 rokov a taktiež pri nadváhe alebo v rodine máte niekoho s problémami s vysokým cholesterolom alebo srdcom.

Problém na tvári

Dlhodobo vysoká hladina cholesterolu sa však môže občas dostať na povrch. Často má formu Xanthelasma, „ostro ohraničeného žltkastého zhromaždeného cholesterolu pod kožou, zvyčajne na očných viečkach alebo okolo nich,“ napísali N. Bendsoe a K. Svanberg vo svojej knihe „Lasers for Medical Applications“ (Lasery pre lekárske aplikácie).

 „Aj keď to nie je škodlivé alebo bolestivé, tieto malé výrastky môžu tvár nepekne znetvoriť,“ dodávajú autori knihy.

Máte vysoký cholesterol, čo ďalej?

Ak vám vysoký cholesterol diagnostikoval lekár, je jasné, čo bude nasledovať. Zmena životného štýlu, ktorá vám ho zníži na zdravé hladiny. Aj sami sa môžete do toho pustiť, existuje totiž niekoľko potravín, ktoré prispievajú k zníženiu cholesterolu. Podľa britskej organizácie Heart UK je zníženie nasýtených tukov a nahradenie niektorých z nich nenasýtenými tukmi skvelým spôsobom, ako to docieliť. Nasýtený tuk je druh tuku, ktorý sa nachádza v masle, masti, ghee, tučnom mäse a syroch.

Medzi potraviny s vysokým obsahom nenasýtených tukov patria:

  • Rastlinné oleje - olivový, slnečnicový, kukuričný, repkový, orechový a semenné oleje
  • Avokádo, orechy a semiačka
  • Ryby

Mastné ryby sú dobrým zdrojom zdravých nenasýtených tukov, konkrétne typu zvaného omega-3 tuky,“ upozorňuje Heart UK a pokračuje: „Snažte sa jesť dve porcie rýb týždenne, z ktorých aspoň jedna by mala byť mastná.“

Mastné ryby a ďalšie kľúčové nenasýtené tuky sú súčasťou stredomorského stravovania, teda tradičného zdravého životného štýlu ľudí z krajín, susediacich so Stredozemným morom vrátane Francúzska, Grécka, Talianska a Španielska. Táto strava má vysoký obsah zeleniny, ovocia, strukovín, orechov, fazule, obilnín, rýb a nenasýtených tukov, ako je napríklad olivový olej. Spravidla zahŕňa nízky príjem mäsa a mliečnych jedál.

Aktívny životný štýl môže tiež pomôcť znížiť hladinu cholesterolu v krvi.

Aktivity môžu siahať od chôdze a bicyklovania po energickejšie cvičenie, ako napríklad beh a energický tanec. 150-minútová mierna aeróbna aktivita každý týždeň môže zlepšiť vašu hladinu cholesterolu,“ vysvetľuje Národná zdravotná služba vo Veľkej Británii (NHS).

Fotogaléria


Tagy:
zdravie príznaky vysoký cholesterol

2021-07-06 11:50:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia