Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nenápadný PROBLÉM, ktorý mnohí ZAŽÍVAJÚ na SLNKU: Toto za tým v skutočnosti je!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Letné dni sú ako stvorené na leňošenie pri vode. Ostré slnečné lúče však bývajú často spúšťačom bolestí a migrény. Existujú jednoduché triky, ako si užiť slnko bez toho, aby vám pritom "praskla" hlava.

Slnko ako spúšťač bolestí

Citlivosť na jasné svetlo sa inak nazýva fotofóbia, alebo svetloplachosť. Je častým príznakom migrén a s tým spojenými silnými bolesťami hlavy. Až 90 percent ľudí trpiacich migrénou má tiež fotofóbiu, ako upozorňuje livestrong.com

Čítajte tiež: Chorá PEČEŇ trpí potichu: Ak pociťujete tieto BOLESTI, ide o SIGNÁL vášho tela, že je ZLE!

„Svetloplachosť je v skutočnosti jedným z kľúčovových, čo sa týka diagnostiky migrénových bolestí hlavy,“ konštatoval odborný asistent neurológie a špecialista na bolesti hlavy Michael Doerrler.

Podľa neho umelé svetlá, ktoré sú veľmi jasné, môžu tiež spôsobiť fotofóbiu, ale hlavným spúšťačom býva práve slnečné žiarenie. Okrem migrény môže byť príčinou tenzných bolestí hlavy. Úľavu prináša stlmenie svetiel, odchod do tmavých miestností, zakrytie očí okuliarmi s tmavými sklami a antireflexnou vrstvou. Bolesť hlavy zo slnka sa môže objaviť, keď prejdete z tmavej miestnosti do jasného svetla. Je tiež pravdepodobné, že vznikne náhle pri prudkom odrazenom slnečnom svetle. Pred tým, ako postihnutého začne bolieť hlava, môže pocítiť najskôr bolesť v očiach.

Nenápadný PROBLÉM, ktorý mnohí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako sa im vyhnúť?

Najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť bolesti hlavy zo slnečného žiarenia, je nosenie slnečných okuliarov. Ak vás po pobyte na slnku bolí hlava, vyberte si také, ktoré majú tmavé tónované sklá s polarizovanými šošovkami, ktoré znižujú odlesk. Použite aj klobúk, alebo šiltovku. Ak cítite bolesť hlavy, choďte na tmavé a tiché miesto. Na ochladenie tváre a tela použite sprej so studenou hmlou. Nezabúdajte, že biele oblečenie odráža slnečné teplo, zatiaľ čo tmavé ho absorbuje. Spúšťačom bolestí hlavy môže byť aj vôňa opaľovacieho krému, či repelentu proti hmyzu. Podľa doktora Doerrlera, aj akýkoľvek stres môže narušiť krehkú rovnováhu tela a mozgu a spôsobiť bolesť hlavy. 

Bolesť z dehydratácie

Netreba zabúdať aj na to, že tiež samotné teplo môže spôsobiť bolesti hlavy. Častou príčinou je dehydratácia z prehriatia. 

„Ľudia sú aktívnejší počas teplých slnečných dní, viac sa potia. Mnohí však zabúdajú na pitný režim a ľahko sa stane, že sú dehydrovaní,“ konštatoval doktor Doerrler.

Dehydratácia je strata tekutín a krvných minerálov nazývaných elektrolyty. Medzi príznaky dehydratácie patrí bolesť hlavy, smäd, únava, závraty, tmavý moč a sucho v ústach. Ak sa jej chcete vyhnúť, mali by ste vypiť dostatok tekutín, najlepšie čistú vodu, alebo športový nápoj, ktorý obsahuje minerály a elektrolyty. Vyhýbajte sa alkoholu, sladeným nápojom a kofeínu, pretože môžu zvýšiť dehydratáciu.

Viac o téme: HlavaSlnkoZdravieBolestiSlnečné lúče
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9