Chorá PEČEŇ trpí potichu: Ak pociťujete tieto BOLESTI, ide o SIGNÁL vášho tela, že je ZLE!

Zdroj: gettyimages.com
2021-07-02 11:30:00

Nealkoholické tukové ochorenie pečene je chronická komplikácia, pri ktorej sa tuk hromadí v pečeni. Zákernosť ochorenia spočíva v tom, že väčšinou nemá príznaky. S postupujúcim sa stavom však môžete pociťovať dva typy bolesti!

Nealkoholické tukové ochorenie pečene (NAFLD) je potenciálne život ohrozujúci stav charakterizovaný hromadením tuku v pečeni. Na rozdiel od tukových ochorení pečene sa príčina hromadenia tukov nepripisuje konzumácii alkoholu. S NAFLD sú skôr spojené nezdravé stravovacie návyky a obezita, ako sa uvádza na express.co.uk.

Čítajte tiež: Letná RASTLINA, ktorá PREČISTÍ pečeň i žalúdok: Svojimi účinkami PREKONÁ ostatné bylinky

Ako na seba upozorní? 

NAFLD sa považuje za veľmi zhubné, pretože v počiatočných štádiách zvyčajne nie sú žiadne príznaky NAFLD, takže človek na sebe spočiatku nič nepocíti a nevie o tom, že je zle.

„Pravdepodobne nebudete vedieť, že ho máte, pokiaľ nie je diagnostikovaný počas testov vykonaných z iného dôvodu,“ vysvetľuje zdravotnícka služba Nevells Road Surgery (NRS).

Ľudia s NAFLD tak môžu prispievať k rozvoju NASH (nealkoholická steatohepatitída) alebo fibrózy - závažnejších foriem NAFLD. V posledných štádiách sa môžu objaviť nepríjemné symptómy, z ktorých dva majú určitú formu bolesti. Ako vysvetľuje NRS, „tupá bolesť v pravom hornom rohu brucha (nad pravou dolnou stranou rebier)“ môže signalizovať NAFLD v neskorom štádiu.

Medzi ďalšie vážne varovné príznaky patrí:

  • Extrémna únava
  • Nevysvetliteľné chudnutie
  • Slabosť

Diagnostika NAFLD

NHS vysvetľuje: „NAFLD je často diagnostikovaná po tom, čo krvný test, ktorý sa nazýva test funkcie pečene, spôsobí abnormálny výsledok a ďalšie stavy pečene, ako je hepatitída, sú vylúčené.“

Avšak krvné testy nie vždy zachytia NAFLD. Podľa NHS môže byť stav zistený aj počas ultrazvukového vyšetrenia vášho brucha. Ide o typ skenovania, pri ktorom sa zvukové vlny používajú na vytvorenie obrazu vnútornej strany vášho tela.

Ste v ohrození?

Práve prebieha výskum presných mechanizmov, ktoré vedú k hromadeniu tuku v pečeni. Dá sa zatiaľ len čiastočne vysvetliť to, prečo sa u niektorých tukových pečení vyvinie zápal, ktorý vedie k zjazveniu pečene.

Klinika Mayo však upozornila na množstvo prispievajúcich rizikových faktorov:

  • Nadváha alebo obezita
  • Inzulínová rezistencia, pri ktorej vaše bunky neprijímajú cukor v reakcii na hormón inzulín
  • Vysoká hladina cukru v krvi (hyperglykémia), čo naznačuje prediabetes alebo cukrovku 2. typu
  • Vysoká hladina tukov, najmä triglyceridov, v krvi

Zdá sa, že tieto kombinované zdravotné problémy podporujú ukladanie tuku v pečeni. U niektorých ľudí tento prebytočný tuk pôsobí ako toxín pre pečeňové bunky a spôsobuje zápal pečene a NASH, čo môže viesť k hromadeniu jazvového tkaniva v pečeni.

Schudnite, ale nie rýchlo

Bohužiaľ, nie sú žiadne konkrétne spôsoby liečby NAFLD, ale môžete urobiť zmeny v životnom štýle, aby ste zabránili zhoršovaniu. Jedným z dôležitých zásahov, ktoré môžete urobiť, je chudnutie. To môže zabrániť zvyšovaniu tuku a dokonca niektorým častiam fibrózy v pečeni. Dôležité však je nechudnúť príliš rýchlo, čo by mohlo spôsobiť problémy s pečeňou. Šikovným spôsobom, ako schudnúť, je cvičenie. Znižuje sa tým poškodenie pečene.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie liečba prevencia nealkoholické tukové ochorenie pečene

2021-07-02 11:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia