Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ZMENY v tele, ktoré vyvoláva PLÁVANIE: Toto spraví so svalmi, PĽÚCAMI i kĺbmi!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Plávanie pôsobí priaznivo na telo aj dušu. Človek sa vo vode uvoľní, vyčistí si hlavu. Niektorých nabije energiou, iní sú po ňom naopak veľmi unavení. Prečo je to tak?

Cez letné, horúce dni každému prospeje, keď sa osvieži v bazéne, jazere, či v mori. Niekedy studená voda ľudí nabudí, no niektorých aj príjemne unaví. Existuje veľa dôvodov, prečo je telo po plávaní unavené. Môže za to aeróbne cvičenie, ktoré človek vykonáva, ale aj samotná teplota vody, ako sa píše na livestrong.com. Čo sa deje pri plávaní a prečo niekoho skolí únava?

Čítajte tiež: Nepríjemný SIGNÁL, že nezvládate HORÚČAVY: Pohľad na NOHY prezradí letný PROBLÉM

Používajú sa hlavné svalové skupiny

Pri plávaní používate všetky hlavné svalové skupiny. V podstate ide o náročné cvičenie, ktoré unaví telo. Prsia, znak, motýlik a voľný štýl zapájajú brušné svaly, biceps a triceps, glutety, hamstringy a štvorhlavý sval. Medzi ďalšie primárne svaly používané pri plávaní patria predné a zadné deltové svaly, ale aj prsný a lichobežníkový sval. Aby ste predišli svalovej únave, mali by ste sa pred plávaním poriadne rozcvičiť a zahriať.

Ide o aeróbne cvičenie

Niektorí si myslia, že plávanie nie je aeróbne cvičenie, ale v skutočnosti je to tak. Je definované ako trénovanie, pri ktorom sa zahrievajú a posilňujú veľké svalové skupiny po dobu, počas ktorej sa zvyšuje srdcová frekvencia. Pri plávaní sú tieto svaly neustále v pohybe, a preto sa plávanie najmenej 30 minút kvalifikuje ako aeróbne cvičenie. Nezabúdajte však, že kvôli ochladzujúcim účinkom vody nedosiahne srdcová frekvencia plavca rovnakú úroveň ako cvičiaceho, ktorý vykonáva rovnakú fyzickú aktivitu na suchu.

ZMENY v tele, ktoré
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Voda kladie odpor

Voda si kvôli odporu vyžaduje viac námahy. Poskytuje napriek vztlaku 12-násobný odpor vzduchu. Vztlak vody však zmierňuje gravitačné namáhanie kĺbov prenášajúcich hmotnosť. Akýkoľvek stres z pohybu sa presunie do svalov, vďaka čomu sa plávanie stáva aeróbnym aj anaeróbnym cvičením. Táto kombinácia cvičení vás môže unaviť.

Ďalšie únavové faktory

Teplota vody ovplyvňuje to, ako sa cítite po plávaní. Studená voda môže spôsobiť namáhanie svalov v dôsledku zníženého prietoku krvi a tiež telo musí pracovať tvrdšie, aby zostalo teplé. Teplé bazény majú tendenciu zvyšovať telesnú teplotu, čo môže viesť k únave. Ideálna teplota vody na kúpanie je okolo 25 až 27 stupňov. Taktiež vysoký obsah chlóru v bazénoch môže vplývať negatívne na pľúca, čo môže viesť k problémom s dýchaním a únave spôsobenej cvičením.

Prečo je dobré plávať?

  • Zhodíte nadbytočné kilá
  • Zapojíte takmer všetky svaly
  • Je to šport pre všetkých
  • Zlepší sa držanie vášho tela
  • Uľaví od bolesti chrbta
  • Zvýši sa kapacita pľúc
  • Zlepšuje sa ohybnosť kĺbov
  • Redukuje stres
  • Zlepšíte si celkovú kondíciu
Viac o téme: ZdraviePrevenciaPlávanie energia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9