Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nepríjemný SIGNÁL, že nezvládate HORÚČAVY: Pohľad na NOHY prezradí letný PROBLÉM

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Opuchnuté nohy sú to posledné, čo chcete tesne pred tým, ako sa vyberiete na pláž. Zrejme ste im však nevenovali dostatočnú pozornosť a pritom to oni vás nosia celý život! Alebo za tým môže byť aj vážnejší stav, na ktorý by ste už sami nemuseli prísť...

Keď sa nohy nafúknu

Zatiaľ čo pre iných znamenajú letné dni slnko, zábavu, vodu, grilovanie a lenivé popoludnie, ďalší bojujú s nepríjemným zdravotným problémom. Letné počasie môže viesť k vzniku opuchov, ku ktorým dochádza vtedy, keď sa vaše telo nafúkne v dôsledku zadržiavania vody v horúčave.

Čítajte tiež: Obľúbený NÁPOJ ako spúšťač príznakov ARTRITÍDY: Prispieva k ZÁPALU v tele

Ide o tzv. tepelný edém, ktorý môže byť zreteľný najmä na chodidlách, členkoch a nohách z dôvodu gravitačných účinkov. Aj keď je tento opuch obyčajne dočasný, môže byť nepríjemný a v niektorých situáciách si môže vyžadovať lekársku pomoc, ako varuje livestrong.com.

Kedy môže dôjsť k tepelnému edému?

Teplo môže spôsobiť opuch, pretože môže dočasne rozšíriť krvné cievy, čo spôsobí hromadenie tekutín v nohách, chodidlách, rukách a prstoch, tvrdí Michiganská univerzita. Vďaka tejto extra tekutine bude vaša pokožka vyzerať napnutá a lesklá. Edém spoznáte podľa toho, ak po niekoľkých sekundách po stlačení prsta na opuchnutej pokožke zostane odsadenie. Podľa Mayo Clinic sa tento stav zvykne objaviť u tých, ktorí nie sú zvyknutí na vyššie teploty.

Podľa Mayo Clinic a Cleveland Clinic môžu edémy spôsobiť alebo zhoršiť nasledujúce veci:

  • Príliš dlhé státie alebo sedenie na jednom mieste
  • Veľa soli v prijatej strave
  • Tehotenstvo
  • Predmenštruačné príznaky
  • Niektoré lieky, vrátane tých na kontrolu krvného tlaku, cukrovky alebo bolesti, ako aj lieky so steroidmi alebo estrogénom
  • Niektoré choroby, ako napríklad ochorenie obličiek, pečene, pľúc alebo štítnej žľazy alebo kongestívne zlyhanie srdca
  • Venózna nedostatočnosť, stav, keď sa oslabujú chlopne žíl na nohách

Nepríjemný SIGNÁL, že nezvládate
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Bohužiaľ, aj zdraví a aktívni ľudia môžu byť vystavení riziku opuchu súvisiaceho s teplom. Bojujú s opuchnutými členkami a nohami, ak majú obmedzený prístup ku klimatizácii alebo intenzívne trénujú vonku na vysokej horúčave.

Tipy, ako tomu zabrániť

Aby ste zabránili opuchu spôsobenému teplom, vyhnite sa čo najviac extrémnym teplotám. Chladenie môže minimalizovať rozšírenie krvných ciev a zabrániť hromadeniu tekutín v nohách.

Čo ešte pomôže:

  • Pite veľa tekutín, aby ste zabránili dehydratácii
  • Robte si časté prestávky na ochladenie a postupne sa aklimatizujte na počasie
  • Pokiaľ je to možné, vyhnite sa dlhodobému sedeniu alebo státiu, pretože sedavý pobyt môže spôsobiť opuch nôh, členkov a nôh
  • Vyvarujte sa alebo obmedzte slané jedlá

Tip: Opuchnuté nohy po chôdzi v horúčave sú bežné, uvádza Harvard Health Publishing. Ak sa ich chcete zbaviť, vyhľadajte chladnú miestnosť, kde si môžete oddýchnuť a zdvihnúť nohy, aby sa opuch zmiernil.

Kedy navštíviť lekára?

Mierny opuch nôh možno zvyčajne zmierniť domácimi prostriedkami. Zdvíhanie nôh tlmí účinky gravitácie na chodidlá, členky a nohy a pomáha pri normálnom prietoku krvi a tekutín. Krátka chôdza a jednoduché pohyby nôh môžu tiež pomôcť zmierniť opuch.

Aj keď opuch nôh a členkov počas vlny horúčav zvyčajne nie je hlavným zdravotným problémom, mohlo by ísť o známku závažnejšej formy ochorenia spojeného s teplom, ako je vyčerpanie z tepla alebo úpal. Ak je váš opuch vyvolaný zdravotným stavom, poraďte sa so svojím lekárom o najlepších spôsoboch zmiernenia opuchu.

Taktiež treba zájsť za odborníkom, ak máte náhle zvýšené opuchy alebo opuchy bez zjavného dôvodu, ak ste si všimli opuchy a ťažkosti s dýchaním alebo bolesť na hrudníku.

Viac o téme: LetoZdravieOpuchHorúčavyPrevenciaOpuchnuté nohy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9