Obľúbený NÁPOJ ako spúšťač príznakov ARTRITÍDY: Prispieva k ZÁPALU v tele

Zdroj: gettyimages.com
2021-06-28 06:00:00

Pod artritídou sa skrýva celý rad chronických stavov, ktoré spôsobujú problémy s kĺbmi. Obvykle stačí zmeniť stravu, keďže jedálníček môže vyvolať v tele zápalové reakcie a nepríjemné príznaky. Dokonca sem spadá aj zdanlivo zdravý nápoj!

Artritída je bežný stav, ktorý spôsobuje bolesť a zápal v kĺbe. Život s ňou nie je ľahký. Vykonávanie jednoduchých každodenných úloh môže byť často bolestivé a ťažké. Existuje však veľa vecí, ktoré zmierňujú príznaky, napríklad určité stravovacie návyky. Je totiž dokázané, že niektoré potraviny môžu zhoršiť artritídu vyvolaním zápalovej reakcie, ako sa píše na express.co.uk.

Čítajte tiež: JEDLO ako spúšťač RAKOVINY nemusí byť nezmysel: POTRAVINY, ktoré môžu mať VPLYV!

Nebezpečný cukor

Prekvapujúcim vinníkom je ovocná šťava, pretože môže obsahovať rafinované cukry, ako varuje zdravotnícka pracovná agentúra Tristate Artritis & Rheumatology. Jedná sa o cukor, ktorý sa extrahuje z cukrovej trstiny alebo rastliny cukrovej repy a spracuje sa na odstránenie ich prírodných živín.

Rafinovaný cukor spúšťa v tele uvoľnenie bielkovín, ktoré môžu spôsobiť zápal,“ varuje Tristate Artritis & Rheumatology.

Podľa odborníkov by ste sa mali vyhnúť rafinovanému cukru, kukuričnému sirupu, fruktóze, sacharóze a maltóze.

Niektorí ľudia by sa tiež mali vyhýbať alternatívam cukru, ako je aspartám a sukralóza, ktoré môžu spôsobiť zápalovú reakciu tela. Mnoho nápojov, cukroviniek bez cukru a nízkotučných jogurtov/pudingov obsahuje alternatívy cukru,“ vysvetľuje agentúra.

Aj keď sa nerafinovaný cukor často považuje za zdravšiu alternatívu k rafinovaným cukrom, je dôležité si uvedomiť, že všetok cukor prešiel určitou formou spracovania a je nezdravý, ak sa konzumuje vo veľkom množstve.

Strava, ktorá potláča zápal

Aj keď neexistuje žiadna zázračná diéta pre artritídu, našťastie, existuje veľa potravín, ktoré môžu pomôcť v boji proti zápalom a zlepšiť príznaky kĺbov.

„Pre začiatočníkov je strava bohatá na ovocie, zeleninu, ryby, orechy a fazuľu, ale s nízkym obsahom spracovaných potravín a nasýtených tukov, nielen skvelá pre celkové zdravie, ale môže tiež pomôcť pri zvládaní chorôb,“ vysvetľuje nadácia Arthritis Foundation (AF).

Mnoho zo spomínaných zložiek stravy sa nachádza v stredomorskej strave. Štúdie v skutočnosti potvrdzujú, že konzumácia potravín, ktoré sú bežne súčasťou tohto stravovania, pomáha pri potláčaní zápalu. Mastné ryby sú dobrým zdrojom napríklad omega-3 mastných kyselín bojujúcich proti zápalu. Jedna štúdia zistila, že tí, ktorí mali najvyššiu spotrebu omega-3, mali nižšie hladiny dvoch zápalových proteínov: C-reaktívneho proteínu (CRP) a interleukínu-6. Taktiež sa ukázalo, že užívanie doplnkov z rybieho oleja pomáha znižovať opuchy a bolesti kĺbov, dĺžku rannej stuhnutosti a aktivitu chorôb u ľudí s reumatoidnou artritídou. Medzi najlepšie zdroje patrí losos, tuniak, sardinky, sleď, ančovičky a lastúry.

Ďalšia rada na záver, zaraďte do svojej každodennej rutiny cvičenie!

 „Pokiaľ vykonávate správny typ a úroveň cvičenia pre svoj stav, vaša artritída sa nezhorší,“ dodáva Národná zdravotná služba (NHS).

Fotogaléria


Tagy:
zdravie cukor strava prevencia kĺby artritída

2021-06-28 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia