Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Z tejto KÁVY budete mať najväčší ÚŽITOK: Zabráni úmrtiu na ochorenie PEČENE!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ďalší výskum, ktorý stojí na "strane" kávy! Tentokrát vedci prichádzajú so zistením, ktoré súvisí s jeho vplyvom na životne dôležitý orgán - pečeň.

Nová štúdia zistila, že káva každého druhu znižuje riziko chronických ochorení pečene, tukových ochorení pečene, rakoviny pečene a úmrtia na chronické ochorenie pečene. Najväčší úžitok je z pitia 3–4 šálok kávy, dokonca bez kofeínu, denne. Káva z mletej kávy je o niečo prospešnejšia ako instantná káva, ako sa uvádza na medicalnewspoday.com.

Čítajte tiež: JEDLO ako spúšťač RAKOVINY nemusí byť nezmysel: POTRAVINY, ktoré môžu mať VPLYV!

Štúdia od vedcov z univerzít v Southamptone a Edinburghu vo Veľkej Británii sa objavila v časopise BMC Public Health.

Po celom svete spôsobuje ochorenie pečene 2 milióny úmrtí ročne, pričom 1 milión ľudí zomiera na komplikácie cirhózy a ďalší na vírusovú hepatitídu a hepatocelulárny karcinóm. Podľa štúdie je oblasťou, najviac postihnutou chorobami pečene, subsaharská Afrika. Nasledujú Stredná a Južná Amerika, východná Európa a juhovýchodná Ázia. Medzi rizikové faktory ochorenia pečene patrí konzumácia alkoholu, nadváha a cukrovka.

Dr. Talalom Adhami túto štúdiu vďaka jej rozsahu označil za „úžasnú“.

"Hoci sa už uskutočnili menšie štúdie, ktoré zistili súvislosť medzi zdravím pečene a kávou, táto štúdia v skutočnosti odhalila oveľa väčšiu asociáciu z veľkého počtu pacientov," uviedol odborník.

Kávou proti ochoreniu pečene

Autori štúdie analyzovali zdravotné údaje britskej biobanky, ktorá zahŕňala 494 585 ľudí, pričom ich sledovali v priemere 10,7 rokov. Z toho bolo 384 818 konzumentov kávy a 109 767 konzumentov, ktorí slúžili ako kontrolná skupina štúdie. Konzumenti kávy konzumovali kofeínovú, bezkofeínovú, mletú a instantnú kávu.

Z tejto KÁVY budete
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Počas obdobia štúdie vzniklo 3 600 diagnóz chronického ochorenia pečene, objavilo sa 5 439 prípadov chronického ochorenia pečene alebo tukových ochorení pečene a 184 prípadov hepatocelulárneho karcinómu. Bolo 301 úmrtí na chronické ochorenie pečene.

V porovnaní s účastníkmi, ktorí nekonzumovali kávu, bolo riziko chronických ochorení pečene konzumentov kávy o 21% nižšie. Mali tiež o 19% nižšie riziko vzniku chronického ochorenia pečene alebo tukovej pečene a riziko hepatocelulárneho karcinómu bolo nižšie o 21%. U konzumentov kávy bola tiež o 49% nižšia pravdepodobnosť úmrtia na ochorenie pečene. U ľudí, ktorí pili kávu z mletých zŕn, bolo zníženie rizika ešte väčšie! Ich riziko vzniku chronického ochorenia pečene alebo chronického ochorenia pečene alebo tukov bolo znížené o 35%, rozvoja hepatocelulárneho karcinómu o 34% a úmrtia na ochorenie pečene o 61%.

Dr. Adhami vysvetlil, že „káva môže skutočne pomôcť v počiatočných štádiách ochorenia pečene“, pretože pečeň sa zapáli v dôsledku patogénu. „Môže tiež ovplyvniť proces zjazvenia a tiež neskôr u pacientov s cirhózou alebo u pacientov s pokročilým zjazvením, ktorí sú náchylní na primárne rakovinu pečene. Káva je užitočná aj na tejto úrovni,“ dodal.

Nevýhody štúdie

Štúdia má však určité obmedzenia. Jej vzorku tvorili bieli jedinci z vyššieho socioekonomického prostredia, takže jej zistenia nemusia byť univerzálne použiteľné. Navyše, biochemik, profesor Nathan Davies z University College London’s Institute for Liver and Digestive Health varoval, že štúdia nedokazuje, že káva je „superpotravinou proti ochoreniu pečene“. Poznamenal, že ďalšie štúdie dokonca „naznačujú opak“.

Z tejto KÁVY budete
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dlhodobé riziko a prínos štúdie boli malé - iba u 4 z 1 000 konzumentov kávy nedošlo k ochoreniu pečene a u 5 z 1 000 konzumentov inej kávy - „je pravdepodobné, že iné faktory majú podstatnejší účinok ako káva.“

Dr. Adhami však zostal nadšený. Na druhej strane, je potrebné poznamenať, že štúdia sa nezaoberá tým, prečo je káva taká prospešná pre pečeň. Uviedol, že na základe tejto štúdie očakáva randomizované kontrolované klinické štúdie, ktoré budú testovať rôzne molekuly kávy proti ochoreniu pečene.

Vedúci autor Dr. Oliver Kennedy uzatvára: „Káva je všeobecne dostupná a výhody, ktoré vidíme v našej štúdii, môžu znamenať, že by mohla ponúknuť potenciálnu preventívnu liečbu chronických ochorení pečene. To by bolo obzvlášť cenné v krajinách s nižším príjmom a horším prístupom k zdravotnej starostlivosti a tam, kde je najväčšia záťaž chronickým ochorením pečene. “

Viac o téme: KávaZdravieChorobyKofeínPečeň
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9