SLNKO pripravuje ľudské telo o tieto dôležité LÁTKY: STRAVA, ktorá vás ZACHRÁNI

Zdroj: gettyimages.com
2021-07-09 18:00:00

Strava má byť v letných mesiacoch ľahšia, vyvážená a pestrá. Potrebné je ňou dopĺňať aj antioxidanty, ktoré sa spotrebúvajú pri opaľovaní. Pripomenula to hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Strava má byť ľahko stráviteľná, s nižšou energetickou hodnotou, pretože organizmus v lete nepotrebuje vytvárať teplo v takej miere ako v zimných mesiacoch.

"Zložením by mala obsahovať dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín, menej jedál a potravín bohatých na tuky a jednoduché sacharidy," vymenovala Račková.

Čítajte tiež: S mliečnou ČOKOLÁDOU môžete SCHUDNÚŤ: Dajte si ju v TEJTO časti dňa a NEPRIBERIETE!

Obsahovať by strava mala dostatok sezónneho ovocia a zeleniny, ktoré okrem tekutín obsahuje množstvo cenných výživových zložiek, ako sú vitamíny a minerály, enzýmy, vláknina. Slnečné žiarenie spotrebúva najmä pri opaľovaní antioxidanty v organizme.

"Ide najmä o antioxidanty, ktoré možno doplniť stravou, ako vitamíny A, C a E," spresnila hovorkyňa.

Kde nájdeme vitamíny? 

Vitamín A sa nachádza napríklad v mrkve, paradajkách, malinách, marhuliach, masle, rybách. Vitamín C v ovocí ako čierne ríbezle, jahody, citrusové ovocie, kivi, maliny, černice, v zelenine ako paprika, karfiol, kel, kaleráb, paradajky či v zemiakoch. Vitamín E je v rastlinných tukoch a olejoch, zelenine, orechoch, obilných klíčkoch.

"Veľmi účinným antioxidantom je však aj lykopén. Obsahujú ho paradajky alebo červený melón," dodala Račková.

Pozor na rizikové potraviny

Vysoké teploty v lete vedú aj k zvýšeným stratám vody z organizmu najmä potením, čo je spojené aj so stratou minerálov vrátane sodíka.

"Zvýšenú opatrnosť venujte takzvaným epidemiologicky rizikovým potravinám, najmä pokiaľ nie je zaručená dostatočná hygiena pri ich výrobe, skladovaní a manipulácii s nimi, ako zmrzlina, lahôdky, cukrárske výrobky, pokrmy pre dojčatá a deti," zdôraznila Račková.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie strava prevencia Leto

2021-07-09 18:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia