Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Z JEDLA môžete dostať INFARKT: Takto ZABRÁNITE tomu, aby STRAVA zabíjala vaše SRDCE!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Srdce a jeho cievy potrebujú stravu, ktorá ich udrží zdravé a plne funkčné. Váš jedálniček by preto nemal obsahovať jedlá s vysokým obsahom tuku, soli a cukru. Inak hrozí riziko infarktu.

Milovníci vyprážaných jedál by sa mali mať na pozore. Hoci hranolčeky a vyprážané rezne chutia úžasne, ich častá konzumácia môže viesť k náhlej srdcovej smrti. Výskum, ktorý bol zverejnený v časopise Journal of the American Heart Association odhalil ďalšie dôkazy o dôležitosti stravy na kardiovaskulárne zdravie. Podľa Úradu pre prevenciu a podporu chorôb (ODPHP) môže človek zlepšiť stav svojho srdca zmenou stravovania, ako sa píše na medicalnewstoday.com

Čítajte tiež: Vysoký CHOLESTEROL sa môže objaviť na TVÁRI: Všímajte si tento nezvyčajný SIGNÁL!

Odborníci sú presvedčení, že ľudia, ktorí konzumujú stredomorskú stravu, žijú zdravšie, dlhšie a chránia svoje srdce pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Toto stravovanie sa zameriava na konzumáciu ovocia, zeleniny, rýb, strukovín, nízkotučných mliečnych výrobkov, celozrnných produktov, bielkovín a nenasýtených tukov.

Z JEDLA môžete dostať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Skupiny s rôznymi stravovacími návykmi

Štúdie sa zúčastnilo 21 069 účastníkov. Celkovo 56 percent pozorovaných žilo na juhovýchode Spojených štátoch. Táto oblasť je známa tým, že od 40. rokov 20. storočia zaznamenala vyššiu mieru úmrtnosti na mozgové príhody, ako je bežné. Vedci na začiatku štúdie získali od účastníkov základné zdravotné a demografické informácie a požiadali ich, aby každý rok vyplnili dotazník o tom, ako sa stravovali a koľko zo 110 rôznych potravinových položiek zjedli za posledných 12 mesiacov.

Výskumníci identifikovali päť stravovacích návykov medzi účastníkmi. Prvú skupinu tvorili ľudia, ktorých jedálniček pozostával predovšetkým z cestovín, pizze, mexických a čínskych jedál. Do druhej patrili tí, ktorí jedli veľa zeleniny, ovocia, obilnín, strukovín, jogurtov, kuracieho mäsa a rýb. Tretia konzumovala veľké množstvo dezertov, cukríkov, čokolády a sladkých obilnín.

Do štvrtej patrili tí, ktorí uprednostňovali južanskú stravu. Tá je známa tým, že obsahuje veľa vyprážaných jedál, sladených nápojov, spracovaného a organického mäsa a vajec. Poslednú skupinu tvorili takí, ktorí uprednostňovali konzumáciu veľkého množstva listovej zeleniny, dresingov, paradajok, ale aj alkoholických nápojov.

Negatívny faktor pre srdce

Vedci kontaktovali účastníkov približne každých 6 mesiacov počas 10-ročného obdobia, čo im umožnilo zaznamenávať akékoľvek kardiovaskulárne príhody vrátane náhlej srdcovej smrti. Počas tohto obdobia bolo zaznamenaných 401 prípadov úmrtia na zlyhanie srdca. Z výskumu vyplynulo, že účastníci, ktorí dodržiavali južanský stravovací režim, mali o 46 percent vyššie riziko náhlej srdcovej smrti ako tí, ktorí sa týmto spôsobom stravovali len málokedy. Naopak, účastníci, ktorí jedli stredomorskú stravu, mali o 26 percent nižšie riziko srdcového úmrtia, ako tí, ktorí sa tejto strave vyhýbali. 

Z JEDLA môžete dostať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Aj keď bola táto štúdia pozorovacia, výsledky naznačujú, že nezdravá strava môže byť faktorom, ktorý negatívne vplýva na srdce,“ uviedol vedúci autor výskumu profesor James M. Shikany. 

Ako dodal, zlepšenie stravovania tým, že človek do jedálnička pridá ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky, ryby, môže znížiť riziko náhlej srdcovej smrti. Profesor je však presvedčený, že ľudia, ktorí chcú prejsť od južanskej stravy k stredomorskej, by sa o to nemali pokúšať naraz. 

Navrhujem malé, postupné zmeny v stravovaní človeka, pretože sú udržateľnejšie," konštatoval Shikany.

Ten si myslí, že pri zlepšovaní stravovania by mali ľuďom pomôcť aj ich praktickí lekári. Podľa neho by mali šíriť osvetu, čo sa týka prevencie pred vznikom chronických chorôb.

 „Rovnako ako od pacientov vyžadujú, aby nefajčili, obmedzili alkohol, na pravidelných prehliadkach by sa ich mali pýtať aj na stravovacie návyky a ponúknuť návrhy na ich zlepšenie,“ konštatoval.

Zistenia treba potvrdiť iným výskumom

Profesor Shikany uznal, že na potvrdenie počiatočných zistení je potrebný ďalší výskum. Súčasný má totiž obmedzenia, pretože zahŕňa mimoriadne neprimeraný počet účastníkov bielej rasy a zameral sa predovšetkým na ženy. 

„Výsledky tejto štúdie je potrebné potvrdiť v iných populáciách a kohortách, aby sa zistilo, či sa potvrdia aj u účastníkoch rôzneho veku, s rôznym sociálno-ekonomickým postavením a v populáciách s nedostatkom zdrojov,“ vysvetlil Shikany.

Viac o téme: SrdceZdravieStravaPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9