Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Z pobytu pri VODE si môžete odniesť dobrý pocit i ZDRAVOTNÉ ťažkosti: VEDĽAJŠIE účinky plávania

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Tieto horúce dni priam lákajú na šantenie vo vode! Čo je lepšie, ako sa osviežiť v jazere či na kúpalisku? Hoci ide o príjemné strávenie teplého dňa, i tak treba byť v strehu, aby sa leto neskončilo predčasne.

Mnohí v týchto dňoch dávajú prednosť pobytu pri vode. Plávanie je zábavné a ešte k tomu podporuje chudnutie. Ide o cvik, nezaťažujúci hmotnosť, pri ktorom sa využíva viacero svalov naraz. Vďaka tomu je plávanie efektívne ako kardio i na svalovú vytrvalosť. Napriek svojim výhodám môže spôsobiť rôzne vedľajšie účinky ako svrbenie kože, no i tie závažnejšie, ako sú bakteriálne infekcie, ako sa uvádza na livestrong.com.

Čítajte tiež: OVOCIE, ktoré pôsobí ako OCHRANNÝ štít PĽÚC: Tieto druhy ZABRÁNIA poškodeniu orgánu!

Účinky na pľúca

Aj keď sa chlór v bazénoch používa na ničenie baktérií, môže spôsobiť problémy. V článku z roku 2003 uverejnenom v Národnom inštitúte športovej medicíny sa citovali početné štúdie, v ktorých sa zistilo, že chlór zvyšuje riziko astmy a zhoršenej funkcie pľúc. Taktiež môže zhoršiť dýchacie ťažkosti a predstavuje väčšie riziko pre deti, ktoré majú nedostatočne vyvinutý imunitný systém. Zabráňte prehltnutiu vody v bazéne a pred a po každom kúpaní sa osprchujte prírodným mydlom, aby chlór nedráždil pokožku.

Nepríjemné svrbenie

Po absorpcii chlóru cez vašu pokožku sa môžu objaviť nepríjemné pocity vrátane svrbenia. K tomu obvykle dochádza vtedy, keď bazén obsahuje vysokú koncentráciu chlóru. Ak k tomu dôjde, umyte si telo prírodným mydlom, aby ste odstránili chlór. Kúpanie alebo brodenie sa v plytkej vode, najmä ak sa tam vtáky zvyknú zhromažďovať, vám môžu spôsobiť tzv. „plavecké svrbenie“, ktoré spôsobujú parazity nájdené v slimákoch. Lekárskym názvom pre tento stav je cerkariálna dermatitída.

Toto svrbenie často prichádza s vyrážkou, resp. červenými pupienkami, ktoré sa môžu objaviť do 12 hodín, ako tvrdí Ministerstvo zdravotníctva v Severnej Dakote. Vyvarujte sa poškriabaniu vyrážky a na postihnuté miesta naneste kortikosteroidný krém alebo sódu na pečenie. Vyrážka postihuje iba asi tretinu ľudí, ktorí prichádzajú do styku s parazitmi, nie je medzi ľuďmi prenosná a zmizne sama.

Z pobytu pri VODE
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Plavecké ucho

Stáva sa, že pri plávaní vám voda ostane vo vonkajšom zvukovode. U niektorých ľudí však môžu byť prítomné baktérie, ktoré vedú k infekcii známej ako „plavecké ucho“. Ide o zápal vonkajšieho ucha. V počiatočných fázach spôsobuje tento stav mierne nepohodlie a svrbenie, ktoré sa zhoršuje dotykom alebo ťahom za infikované ucho. Bolesť sa zhoršuje pri šírení infekcie, pričom častý je odtok tekutín alebo hnisu. Na liečbu symptómov sa často predpisujú antibiotiká. Ak dôjde k včasnému podchyteniu, infekcia nebude postupovať ďalej. Ucho udržujte suché a čisté, aby ste predišli infekcii.

Suché vlasy, mokré vlasy

Hlavne ženy by vedeli o tom hovoriť. Akonáhle vyjdete z vody, možno si všimnúť vysušené vlasy. Chlór reaguje s vlasovými pramienkami, takže sú krehké a suché. Ľudia s chemicky ošetrenými vlasmi, napríklad farbou, sú podľa Columbia Health náchylní na poškodenie chlórom. Pred plávaním si dajte kondicionér a oblečte si plaveckú čiapku. Po plávaní si potom poriadne umyte hlavu šampónom a vysušte si vlasy fénom na stredné alebo studené nastavenie. Po plávaní si vlasy neotierajte uterákom, ani si ich nečešte kefou, pretože by ste sa mohli poškodiť, najmä ak máte riedke vlasy. Po nanesení kondicionéra radšej použite hrebeň so širokými zubami, aby ste si rozcuchali mokré vlasy.

Viac o téme: VodaZdraviePlávaniePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9