Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ako sa MENÍ ľudské TELO v chladnom počasí? Zaujímavé JAVY, ktoré spôsobuje ZIMA!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Opäť je tu obdobie ľadových prstov, zmrznutých nosov a drkotania zubami. Zima sa pomaly, ale isto vkráda do našich životov. Väčšina ľudí uteká pred chladným počasím a tmou do tepla domovov. Vedeli ste však, že chlad môže mať aj pozitívne účinky na telo?

Nízke teploty vonku spôsobujú, že trávime viac času v interiéri. Chlad, ktorý sa dostáva pod kožu, odrádza ľudí od pobytu v prírode, preto ich lákajú vyhriate priestory. Navyše, v zimných mesiacoch sme tiež zraniteľnejší voči vírusom a infekciám. Chladné počasie nie je len spúšťačom rôznych ochorení, pôsobí na naše telo rôznymi spôsobmi. Ako sa píše na brightside.me, nie všetky sú škodlivé, niektoré vás dokonca pozitívne prekvapia. Napríklad pre človeka je jednoduchšie udržať si hmotnosť v chladnejších mesiacoch roka. Ako chlad pôsobí na naše telo?

Čítajte tiež: Stáva sa vám TOTO pri chôdzi po SCHODOCH? Nemusí byť za tým len zlá KONDÍCIA!

1. Máte popraskané pery

Nízke teploty pohybujúce sa okolo nuly spôsobujú, že pery sú suché. Väčšina ľudí si ich oblizuje, aby ich zvlhčili. Aj keď to môže dočasne pomôcť, tento zlozvyk spôsobuje popraskanie pier. Sliny sa odparujú veľmi rýchlo a pery sú suchšie ako predtým.

2. Môžu vás bolieť zuby

Ak je vonku chladno a vy máte citlivé zuby, môže sa stať, že vás začnú bolieť. Studený vzduch môže preniknúť k nervom a spôsobiť ostrú bodavú bolesť. Zubní lekári odporúčajú, aby ľudia v exteriéri dýchali nosom a ústa si prekryli šálom, ktorý zahreje a ochráni citlivé zuby.

3. Zvýši sa hladina cukru v krvi

Chladné počasie povzbudzuje telo k uvoľňovaniu stresových hormónov, ktoré zvyšujú hladinu cukru v krvi. Ako teplota klesá, máme menšiu motiváciu chodiť von a cvičiť. Je známe, že fyzická aktivita znižuje hladinu cukru v krvi, lekári preto odporúčajú, aby sme v zime cvičili v pohodlí domova.

Ako sa MENÍ ľudské
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Napomáha chudnutiu

Je pravda, že veľa ľudí v zime priberá, lebo sa im nechce hýbať a začínajú sa aj prejedať. Ľudské telo však dokáže ľahšie spaľovať kalórie, ak je vonku chladno. Keď sa prispôsobí nízkym teplotám, produkuje teplo a spaľuje ďalšiu energiu. Keď sa trasieme, aby sme sa prispôsobili chladu, spaľujeme viac kalórií na výrobu tepla.

5. Potrápia vás vrásky

Nemôžeme zimu viniť za to, že sa nám tvoria vrásky. Ale pravda je taká, že pokožka je v chladnom období náchylnejšia na poškodenie. Keďže počas chladných mesiacov klesá vlhkosť, koža začína byť suchá, šúpe sa a začínajú sa tvoriť vrásky. Po sprche, či kúpeli naneste na telo hydratačné mlieko, alebo olej, ktoré zvlhčia pokožku.

6. Môže sa vám zhoršiť zrak

Naše oči môžu byť v zime viac ohrozené ako v lete. V chladnom období často zabúdame nosiť slnečné okuliare, ktoré blokujú UV žiarenie. Slnko odrážajúce sa od snehu môže vážne poškodiť naše oči. Tie sú veľmi citlivé na suchý vzduch a vietor. Odborníci preto odporúčajú, aby ste nezabúdali na slnečné okuliare a používali umelé slzy.

7. Ľahšie sa dehydratujete

Počas zimných mesiacov zabúdame na smäd. V chladnom počasí sa menej potíme, tým pádom menej pijeme a myslíme si, že sme dostatočne hydratovaní. Pozor! To, že nepociťujeme smäd neznamená, že telo potrebuje menej vody. Je dôležité dodržiavať pitný režim, aby sme zostali hydratovaní.

Viac o téme: ZimaZdravieChladPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9