Ohrozuje vás INFARKT? Zistite podľa svojej KRVNEJ skupiny, ako na tom budete zdravotne!

Zdroj: gettyimages.com
2020-12-07 06:00:00

Choroby srdca, cukrovka, problémy s pamäťou, či počatím. Vedeli ste, že vaša krvná skupina úzko súvisí s ochoreniami? Každá je odolná voči určitým neduhom, na iné, naopak, veľmi citlivo reagujú.

Krv, najdôležitejšia tekutina v ľudskom tele, bez ktorej by neexistoval život. Poznáme 4 hlavné krvné skupiny – A, B, AB a O, pričom každá z nich má dve podskupiny, a to negatívnu, alebo pozitívnu. Dokopy je ich teda 8. Krvná skupina sa identifikuje pomocou protilátok a antigénov v krvi, ktoré majú vplyv na krvné cievy, neuróny, či krvné doštičky. Vedci sú presvedčení, že to, aká krv koluje vo vašich žilách, má súvis s rizikom vzniku určitých chorôb, ako sa píše na thehealthy.com. Ktorú skupinu potrápi srdce a kto je náchylnejší na vznik rakoviny?

Čítajte tiež: REAKCIA v tele po konzumácii CIBULE: 7 vecí, ktoré nastanú po ČASTEJŠEJ konzumácii zeleniny!

A, B, AB potrápia srdcové choroby

Ľudia s krvnou skupinou A, B a AB majú oproti 0 o 25 až 30 percent vyššie hladiny proteínov, ktoré sú zodpovedné za zrážanie krvi. Práve kvôli tomu sú náchylnejší na ischemické ochorenia srdca. Mali by si preto strážiť jedálniček a mať pod kontrolou svoj cholesterol. Naopak, človek s krvnou skupinou 0 je odolnejší voči kardiovaskulárnym ochoreniam a aj riziko vzniku krvných zrazenín je u nich nižšie.

Problémy s plodnosťou má 0

Ženy s krvnou skupinou 0 môžu mať problém s počatím. Výskum totiž ukázal, že oproti iným skupinám sa im tvorí menej vajíčok a aj tie majú slabšiu kvalitu. Hrozí im tiež to, že ak podstúpia IVF, nebude úspešné.

A, B, AB ohrozuje rakovina žalúdka

Vedci tiež zistili, že skupiny A, B alebo AB majú vyššie riziko vzniku rakoviny žalúdka. Ľudia s týmito skupinami sú totiž citliví na žalúdok, majú často črevné problémy a sú náchylnejší na tvorbu žalúdočných vredov, ktoré spôsobujú baktérie H. pylori.

Hlboká žilová trombóza trápi A a B

Ľudia so skupinou A a B mávajú často problém so zrážanlivosťou. Potrápiť ich preto môže tvorba zrazenín v hlbokých žilách nôh, slabinách alebo rukách. Dostať sa môžu dokonca aj do pľúc.

Pamäť stráca najmä skupina AB

Skupina AB je zo všetkých najmenej rozšírená. Výskum však naznačuje, že u ľudí s touto skupinou je o 82 percent vyššia pravdepodobnosť, že sa u nich vyvinú kognitívne problémy, ktoré neskôr môžu viesť k demencii.

Najviac cukrovkárov je medzi A a B

Ľudia s krvnou skupinou A alebo B majú až o 21 percent väčšie riziko vzniku cukrovky typu 2. Najviac chorých je medzi nositeľmi skupiny B+, najmenej pacientov má 0.

Diéta a krvná skupina

Možno ste už počuli o diéte podľa krvných skupín, pri ktorej konzumácia a vyhýbanie sa niektorým potravinám zaručí, že sa zbavíte nadbytočných kíl aj ochorení. Podľa štúdie, ktorá bola publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition z roku 2013, však neexistujú dôkazy, ktoré by dokazovali, že tieto typy diét skutočne fungujú. Niektorí ľudia sú tiež presvedčení, že krvná skupina má vplyv na osobnostné vlastnosti človeka. Aj v tomto prípade výskumníci poznamenávajú, že nie je dostatok údajov, ktoré by to dokazovali.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie krv choroby krvné skupiny

2020-12-07 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia