Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vianočný STROMČEK vám dá do poriadku krvný TLAK: Posilnená IMUNITA na počkanie!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Skrášli domácnosť, prevonia, no ovplyvní i vaše zdravie! Reč je o ihličnatom kamarátovi, ktorý nám pripomína najkrajšie sviatky roka. Ak riešite dilemu, či vytiahnuť každoročný umelý stromček, alebo si dopriať zmenu v podobe živého, zrejme vám to uľahčí nasledujúce zistenie. 

Živý či umelý? Jedným z dôvodov, prečo tento rok vymeniť umelý stromček za živý, sú látky tzv. fytoncídy. Ide o prírodné oleje nachádzajúce sa v rastlinách, ktoré sú súčasťou obranného systému stromu. Zatiaľ čo stromy používajú fytoncídy na ochranu pred hrozbami, ako sú baktérie, hmyz a huby, štúdie preukázali, že sú užitočné aj pre ľudí!

Čítajte tiež: Strava, ktorá ZRÝCHLI metabolizmus na plné obrátky: Účinný SPAĽOVAČ tukov bez cvičenia!

Prírodné antibiotiká v domácnosti

Vyzerá to tak, že stromy - borovice či smreky, sú vynikajúcimi producentmi fytoncídov. Keďže väčšina skutočných stromčekov je jedným z týchto druhov, do svojho domova by ste tak dostali zdraviu prospešné látky. Ak by ste sa rozhodli pre skutočný stromček namiesto umelého!

Fytoncídy sa často nazývajú prírodnými antibiotikami. Majú antibakteriálne účinky, vynikajú schopnosťou usmrcovať mikroorganizmy a pomáhajú potlačiť veľké množstvo infekcií. Hoci nemajú až takú veľkú silu ako syntetické antibiotiká, vedľajšie účinky nehrozia. Nepoškodzujú črevnú mikroflóru, nevzniká na ne rezistencia ako u klasických antibiotík a majú preventívny charakter

Vianočný STROMČEK vám dá
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zdravotné benefity fytoncídov

Štúdie preukázali, že ak budete vystavení týmto látkami, v tele nastanú určité procesy:

  • výrazne sa zvýši počet buniek NK a ich aktivita (bunky NK bojujú proti vírusovým infekciám a sú súčasťou nášho imunitného systému)
  • zvýši sa aktivita protirakovinových proteínov
  • výrazne sa zníži hladinu stresových hormónov
  • spánok budete mať kvalitnejší
  • zníži sa napätie, úzkosť, hnev a únava
  • výrazne sa zníži krvný tlak a srdcová frekvencia
  • upokojuje nervový systém
  • budete sa cítiť uvoľnene a pohodlne

Vianočný stromček na relaxáciu

Dr. Qing Li, ktorý zrealizoval mnoho štúdií o zdravotných výhodách fytoncídov u ľudí, uvádza niektoré vlastnosti rastlín:

  • Borovica lesná: bylinná, svieža, borovicová vôňa, ktorú používajú aromaterapeuti na zmiernenie psychickej a fyzickej únavy.
  • Smrek: podobný borovici, ale zemitejší, upokojuje.
  • Duglaska tisolistá: intenzívna citrusová vôňa, éterický olej sa používa na uľahčenie relaxácie - skvelý strom na meditáciu.

V neposlednom rade, živý vianočný stromček je ekologickejší. Uhlíková stopa po umelom je oveľa väčšia. Ešte stále váhate, ktorým vianočným stromčekom si ozdobíte domácnosť?

Viac o téme: Vianočný stromčekZdravieVianoce
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9